Zoals je wellicht weet zijn er 5 verschillende helmsegmenten: Integraalhelm, Systeemhelm, Jethelm, Crosshelm en Scooterhelm. Toch is er een uitzondering, namelijk bij de systeemhelmen en daar gaan we in dit blog verder op inzoomen.

Bij een systeemhelm kun je het kinstuk door middel van een scharnierconstructie in een soepele beweging naar boven klappen. Een aantal helmen gaan nog een stap verder, er zijn namelijk systeemhelmen waarbij het kinstuk volledig naar de achterzijde van de helm kunnen worden geklapt. Hierdoor tover je het kinstuk van de helm volledig weg en maak je van een integraalhelm een jethelm.. *mind is blown*!

Het grootste voordeel van deze populaire motorhelmen zit hem voornamelijk in de verminderde windruis tijdens het motorrijden en daarnaast vangen ze ook minder wind op dan een tradtionele systeemhelm waarbij het kinstuk naar boven is geklapt. Een ander voordeel is dat je met deze helmen van ongekende ventilatie kunt genieten op de warmere dagen.

Omdat een ‘systeemhelm met kinstuk die volledig naar achteren kan’ alles behalve sexy klinkt hernoem ik deze systeemhelmen naar ‘flip-overs’. Waar voorheen alleen de custom-, chopper- en nakedbikers de Roof Boxer V8 kocht is er vandaag de dag een range aan flip-overs beschikbaar voor een breed publiek. Steeds meer merken sluiten aan bij het flip-over concept. De populairste breng ik in dit blog in kaart!

ROOF Boxer V8 – De trendsetter

Bij uitstek de winnaar in populariteit en bekendheid is Roof enn dan ligt de nadruk op de Boxer V8. De Boxer is niet voor niets de allereerste met een homologatie voor zowel integraal als jet. Bekend door de rode oortjes en meest gedragen door custom bike, chopper en naked bike rijders. En toch zien we een steeds breder publiek met deze helm de winkel uitlopen. Naast het ruige pilotenontwerp en de flip-over functionaliteit is de Boxer V8 gemaakt van glasvezel, dit zorgt voor een lichtgewicht en ijzersterke motorhelm.

Bekijk de flip-overs van Roof

→ Check ook de uitgebreide review over de Boxer V8 ↓

SCORPION EXO-Tech – Prijs-kwaliteit killer

Ook Scorpion doet al een aantal jaar mee in de wereld van modulaire systeemhelmen. En de cijfers liegen er niet om. Gezien de prijs-kwaliteit verhouding en het design begrijp ik dat ook wel. De EXO-Tech is bijzonder populair en heeft er om die reden dit jaar een aantal kleurstelling bij gekregen. Er is zelfs een carbon versie aan de collectie toegevoegd! Een carbon helmschaal is een stuk lichter in gewicht. gaat langer mee en geeft een premium uiterlijk. Waar de Boxer V8 toegespitst is op custom bike, chopper en naked bike rijders zien we dat de EXO-Tech door uiteenlopende motorrijders gedragen wordt.

Check de Scorpion EXO-Tech collectie

→ Bekijk ook de uitgebreide review over de EXO-Tech ↓

LS2 Valiant 2 – De verbeterde opvolger

De LS2 FF900 Valiant 2 van 2020 volgt het goede werk op van de eerste Valiant, de eerste systeemhelm van Scorpion waarbij het kinstuk volledig naar achter kan. De Valiant 2 is opnieuw ontworpen met een mechanisme dat de nieuwe Valiant II kleiner en lichter maakt. Met name de ventilatie is op de schop gegaan en is oorzaak van de meest zichtbare uiterlijke aanpassingen. Net als zijn voorganger biedt de FF900 veel waar voor geld, dit komt door zijn alles kunnende karakter.

→ Bekijk ook de uitgebreide review over de FF900 Valiant 2 ↓

SHARK Evo-One 2 – 4de generatie flip-over

Nog zo’n opvolger van maar liefst de 4e generatie die men niet links laat liggen in de flip-back / flip-over / systeemhelmen / klaphelmen markt. De EVO-ONE 2 komt als revolutionaire systeemhelm uit de test door te luisteren naar de gebruikers van de voorgaande varianten. De sluiting van het kinstukmechanisme heeft een verbetering ondergaan zodat deze nog beter sluit. De Shark Evo-One 2 heeft daarbij een andere baseplate gekregen waar het kinstuk op beweegt. Hiermee is de handeling soepeler gemaakt en minder schadegevoelig.

De Evo-One 2 collectie van Shark

→ Bekijk ook de uitgebreide review over de Evo-One 2 ↓

Zie jij jezelf al rondrijden met een multifunctionele flip-over helm of heb je er al één in bezit? Laat jouw bevindingen over dit segment motorhelmen achter in de comments.
Ons totale aanbod motorhelmen kun je hier terugvinden. Wil je nog wat meer lezen over de nieuwste helmen? Check dan de blogs hieronder.

Deze limited edition motorhelmen zijn stuk voor stuk uniek

Shoei NXR2: meer dan de update die de naam doet vermoeden

https://blog.motorkledingcenter.nl/6-goedkope-motorhelmen-voor-de-starter/