fbpx

Hoe veilig is motorjeans nou eigenlijk en waar moet je als leek op letten? Deze vragen zijn relevant omdat de jeanshype blijft toenemen in de motorbranche. Zo zien we de grote namen hun jeanscollecties steeds meer uitbreiden, maar ook nieuwkomers op de markt die allemaal een graantje willen pikken. Kritisch kijken naar motorjeans is hierbij van belang. Zijn de stiknaden sterk? Zijn de motorjeans voorzien van knie- en of een heupprotectie? Is de stof slijtvast? Wordt er aramidevezel toegepast? In dit blog leg ik uit wat een motorjeans veilig maakt.

Hoe veilig is een normale spijkerbroek

Een reguliere jeans afkomstig uit een fashionstore biedt geen protectie bij een schuiver. De normale spijkerbroeken zijn gemaakt van katoen en na het raken van het asfalt zal de jeans binnen een halve seconde openscheuren. PWR shield vs kevlar vs leather

Globaal gezien zijn er vier soorten motorjeans:

  1. Motorjeans opgemaakt uit een denimstof met aan de binnenzijde een slijtvaste aramidestof. De meest bekende benaming voor deze stof is kevlar. Het kevlar is geplaatst op de impactpunten van de motorjeans. Met impactpunten bedoel ik de plekken die het meeste risico lopen om in contact te komen met het asfalt tijdens een ongeval. Er zijn ook andere slijtvaste aramidestoffen zoals PWR-Shield en DuPont.
  2. Motorjeans waarvan de denimstof is verweven met een aramidevezel of Corduradraad. Dit houdt in dat de denimvezels kruislings of om en om worden afgewisseld met een slijtvaste vezel. Dit soort motorjeans komen minder vaak voor. De pluspunten van dit type motorjeans is dat ze van top tot teen slijtvastheid bieden. Het nadeel is dat de impactpunten geen extra slijtvastheid zoals bij de bovengenoemde motorjeans.
  3. Motorjeans die beide stoffen gebruiken. Het denimstof is in dit geval verweven met een slijtvaste draad én de impactpunten zijn voorzien van een slijtvaste aramide stof. Dit type jeans is bijzonder populair onder de motorrijders. Dit komt vooral omdat deze motorjeans veiligheid weet te combineren met comfort. De broek zelf is slijtvast en de impactpunten zijn extra slijtvast. Ten opzichte van de motorjeans in voorbeeld 1 zijn deze broeken een tikkeltje warmer.
  4. Motorjeans waarvan de volledige denimstof is verweven met een aramidevezel of met een Corduradraad. De buitenkant van de motorjeans is hetzelfde opgebouwd als bij de motorjeans in voorbeeld 2. En aan de binnenkant van deze jeans loopt een volledige voering, gemaakt van aramidestof. Veiliger dan dit in de wereld van motorjeans gaat het niet worden.

Schokabsorberende protectoren voor motorjeans

Naast Het is belangrijk om naast slijtvastheid ook impactbescherming mee te nemen bij het uitkiezen van de juiste motorjeans. Protectoren redden levens bij de eerste impact absorptie. Knieprotectie en heupprotectie wordt niet altijd meegeleverd bij een motorjeans. Soms zijn ze optioneel, soms standaard.

Een slijtvaste motorjeans beschermt tegen een schuiver en als deze ook schokabsorberend is, beschermt het je tegen mogelijke botbreuken of kneuzingen. Onder de protectoren zijn tegenwoordig ook allerlei soorten, maten en gradaties.

Motorjeans vs leer of textiel

De kwaliteitsverschillen onder de motorspijkerbroeken zijn groot. Een top-notch motorjeans komt logischerwijs beter uit de test dan een eenvoudig instapmodel. Een instapmodel is veilig, maar een motorjeans van een hogere kwaliteit garandeert een hogere slijtvastheid waardoor je beter beschermt bent in het geval van een noodsituatie. Een kwalitatief hoogstandje onder de motorjeans kan worden vergeleken met een mid-range textiele motorbroek wanneer het aankomt op slijtvastheid. Vergelijk je een motorjeans met een leren motorbroek, dan zal de leren motorbroek winnen op het gebied van veiligheid. Zo heeft elk materiaal zijn voor- en nadelen. Stel daarom jezelf de vraag waar je voorkeuren liggen en hoe je er gebruik van gaat maken.

De pasvorm van een motorjeans

Een ander essentieel aandachtspunt is de pasvorm. Voor de beste bescherming moet een jeans met protectie goed aansluiten. De knieprotectoren horen strak om de knie te zitten zodat ze bij een val niet van positie veranderen. Deze regel geldt ook bij textiele of leren motorkleding. Protectoren dienen nauw aansluitend te zijn om optimale protectie te waarborgen.

Denk dus twee keer na als je met een casual uitstraling op de motor wilt zitten. Met de juiste keuze aan motorjeans ben je net zo veilig als met een textiele motorbroek. Controleer voor aanschaf hoe veilig je gewenste motorjeans is opgebouwd en of protectoren worden meegeleverd of een optionele keuze zijn.

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Evenmin in zijn functie als marketing manager.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.