fbpx

Hoe veilig is een motorjeans? Goede vraag! Waar moet je als leek zoal op letten? De laatste jaren is de jeanshype in de motorbranche enorm toegenomen. Zo zien we dat er veel nieuwe toetreders op de markt zijn gekomen die allemaal een graantje mee willen pikken. Maar kritisch kijken naar de motorjeans is hierbij wel van belang. Zijn de stiknaden sterk? Zijn de motorjeans voorzien van knie- en of een heupprotectie? Is de stof slijtvast? Wordt er een aramidevezel toegepast? In dit blog leggen we je uit wat een motorjeans veilig maakt.

Hoe veilig is mijn normale spijkerbroek

Een normale jeans die je bij een fashionstore koopt biedt geen protectie bij een eventuele schuiver met de motor. Reguliere jeans zijn van katoen gemaakt en na het raken van het asfalt zal de jeans binnen een halve seconde openscheuren.PWR shield vs kevlar vs leather

In grote lijnen zijn er 4 soorten motorjeans:

  1. Motorjeans die gemaakt zijn van een reguliere denimstof en die aan de binnenzijde zijn voorzien van een slijtvaste aramidestof. De meeste bekende naam voor dit slijtvaste aramidestof is kevlar. Dit kevlar is geplaatst op de kritische delen van de motorjeans. Met de kritische delen, bedoelen we de plekken die het meeste risico hebben om in contact te komen met het asfalt tijdens een crash. Naast kevlar zijn er ook andere slijtvaste aramidestoffen zoals PWR-Shield en DuPont. Dit soort motorjeans zijn het meest bekend onder de motorrijders en komt in vele variaties. Zoals de Booster 750 als instap model of de Mottowear Italia als modieuze slim fit jeans.
  2. Motorjeans waarvan de volledige denimstof is verweven met een aramidevezel of met een Corduradraad. Dit houdt in dat de denimvezels kruislings of om en om worden afgewisseld met een slijtvaste vezel. Dit soort motorjeans komen het minste voor onder de motorspijkerbroeken. Het voordeel van dit type motorjeans is dat ze volledige slijtvastheid bieden. Het nadeel is dat de kritische delen niet even slijtvast zijn als bij de bovengenoemde jeans. Voorbeelden hiervan zijn: De REV’IT! Vendome 2 en de Held Crackerjack.
  3. Motorjeans die beide stoffen gebruiken. REV’IT! is hier de grootste aanbieder in. Het denimstof is verweven met een slijtvaste draad en de kritische delen zijn voorzien van een slijtvaste aramide stof. Dit type jeans blijkt de laatste jaren het meeste succes te hebben. Dit komt vooral omdat deze motorjeans veel veiligheid combineren met comfort. De broek zelf is slijtvast en de kritische zijn extra slijtvast. Ten opzichte van jeans voorbeeld 1 zijn deze broeken een tikkeltje warmer. REV’IT! heeft hier een modieus aanbod in, van loose fit zoals de Philly 2 tot tapered fit zoals de Seattle.
  4. Motorjeans waarvan de volledige denimstof is verweven met een aramidevezel of met een Corduradraad. De buitenkant van de motorjeans is hetzelfde opgebouwd als bij jeans voorbeeld 2. Aan de binnenkant van deze jeans loopt een volledige voering, gemaakt van een slijtvaste aramidestof. Dit is daarmee de meest veiligste motorjeans. Doorgaans zijn de jeans CE-gekeurd, maar wel aan de warme kant. Voorbeelden hier van zijn de REV’IT! Rockefeller en de Segura Sullivan.

Schokabsorberende protectoren voor motorjeans

Naast slijtvastheid is impactbescherming zeer belangrijk om in je overweging mee te nemen bij het uitkiezen van de juiste motorjeans. Protectoren zijn van belang voor de eerste impact absorptie. De meest voorkomende positie van de protectie is op de knieën en daaropvolgend de heupen. Op deze plaatsen wordt er wel geadviseerd om protectoren te dragen. Een slijtvaste motorjeans beschermt tegen een schuiver en als deze ook schokabsorberend is, beschermt het je tegen mogelijke botbreuken of kneuzingen. Protectoren worden al dan niet bij een motorjeans meegeleverd. Soms optioneel, soms standaard.Sas-tec knieprotectoren kevlarOnder de protectoren zijn tegenwoordig ook allerlei soorten, maten en gradaties. De meest reguliere, zijn de CE-gekeurde protectoren van SaS-Tec, deze zijn soepel en bieden veel impactbescherming. Deze protectoren zijn over het algemeen wel iets groter en daardoor zichtbaar en voelbaar. De protectoren die de laatste tijd het meest worden gekozen zijn de Seesmart protectoren. Dit type protectie is nauwelijks voelbaar en zichtbaar en biedt toch voldoende impactbescherming.seesmart knieprotectie kevlar jeans revit

Hoe veilig is een motorjeans ten opzichte van leer of textiel

Onder de motorspijkerbroeken zelf zit al heel wat kwaliteitsverschil. Zo komt een high-end motorjeans veel beter uit de test dan een eenvoudig instapmodel. Een instapmodel is veilig, maar een motorjeans van een hogere kwaliteit garandeert een nog hogere slijtvastheid waardoor je beter beschermt bent. Een motorjeans van een hoge kwaliteit kan goed worden vergeleken met een middenklasse textiele motorbroek als het aankomt op slijtvastheid. Vergelijk je een motorjeans met een leren motorbroek dan zal de leren motorbroek het winnen op het gebied van veiligheid. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadeel, het is daarom belangrijk om af te gaan wat het gebruik zal zijn en waar je voorkeuren liggen.

Pasvorm van een motorjeans

Een ander punt van aandacht is de pasvorm. Voor de beste bescherming dient een jeans met protectie goed aan te sluiten. De knieprotectoren dienen strak om de knie te zitten zodat ze bij een val niet uit hun positie kunnen schuiven. Dit geldt overigens ook voor textiele of leren motorbroeken en motorjassen. Motorkleding met protectoren dienen nauw aansluitend te zijn voor optimale protectie.

Denk er dus niet te licht over als je met een casual look op de motor wilt zitten. Met de keuze van de juiste motorjeans die voorzien zijn van protectie ben je net zo veilig als een textiele motorbroek. Controleer voor aanschaf hoe veilig je gewenste motorjeans is opgebouwd en of er protectie stukken worden meegeleverd of dat deze kunnen worden toegevoegd aan de jeans.

Paul Buisman


Paul Buisman is technisch specialist bij MotorKledingCenter en houdt zich bezig met de marketing en verkoop binnen het bedrijf. Met een eigen motor vanaf zijn 12e en zijn verre en gewaagde motorreizen is hij toch wel de meeste avontuurlijke van het bedrijf. Paul rijdt het hele jaar door en heeft een KTM Adventure 950 en een Honda CBR 900 RR Fireblade in zijn bezit. Met deze ruime ervaring weet hij als geen ander wat de motorrijder wil en hoe deze denkt.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.