hoe veilig is een kevlar jeans2

Hoe veilig is een motorjeans? Goede vraag! Waar moet je als leek zoal op letten? De laatste jaren is de jeanshype in de motorbranche enorm toegenomen. Zo zien we dat er veel nieuwe toetreders op de markt zijn gekomen die allemaal een graantje mee willen pikken. Maar kritisch kijken naar de motorjeans is hierbij wel van belang. Zijn de stiknaden sterk? Zijn de motorjeans voorzien van knie- en of een heupprotectie? Is de stof slijtvast? Wordt er een aramidevezel toegepast? In dit blog leggen we je uit hoe je kan zien of een motorjeans veilig is.

Hoe veilig is mijn normale spijkerbroek

Een reguliere jeans die je bij een fashionstore koopt biedt geen protectie bij een eventuele schuiver met de motor. Jeans zijn van katoen gemaakt en na het raken van het asfalt zal de jeans binnen een halve seconde openscheuren.blog hoe veilig is een motorjeans

Soorten motorjeans

In grote lijnen zijn er 4 soorten motorjeans.
1. Motorjeans die gemaakt zijn van een denimstof en die aan de binnenzijde zijn voorzien van een slijtvaste aramidestof (Een bekende benaming hiervoor is Kevlar, maar er bestaan meer soorten aramidestoffen zoals PWR-Shield en DuPont). Zoals de Held Hoover.
2. Motorjeans waarvan de volledige denimstof is verweven met een aramidevezel of met een Corduradraad. zoals de Held Crackerjack
3. Motorjeans die beide stoffen gebruiken, dus dat het denimstof is verweven met een slijtvaste draad en dat de kritische delen zoals de heupen en knieën zijn voorzien van een extra slijtvaste voering. Zoals de REV’IT! Corona.
4. Motorjeans waarvan de volledige denimstof is verweven met een aramidevezel of met een Corduradraad en waarbij er een extra slijtvaste voering over de gehele broek loopt (deze motorjeans zijn doorgaans CE-gekeurd). zoals de REV’IT Rockefeller.hoe veilig is een motorjeans

Schokabsorberende protectoren voor motorjeans

Naast slijtvastheid is impactbescherming zeer belangrijk om in je overweging mee te nemen bij het uitkiezen van de juiste motorjeans. Protectoren zijn van belang voor de eerste impact absorptie. De meest voorkomende positie van de protectie is op de knieën en daaropvolgend de heupen. Op deze plaatsen wordt er wel geadviseerd om protectoren te dragen. Een slijtvaste motorjeans beschermt tegen een schuiver en als deze ook schokabsorberend is, beschermt het je tegen mogelijke botbreuken of kneuzingen. Protectoren worden al dan niet bij een motorjeans meegeleverd. Soms optioneel, soms standaard.

Hoe veilig is een motorjeans ten opzichte van leer of textiel

Onder de motorspijkerbroeken zelf zit al heel wat kwaliteitsverschil. Zo komt een high-end motorjeans veel beter uit de test dan een eenvoudig instapmodel. Een instapmodel is veilig, maar een motorjeans van een hogere kwaliteit garandeert een nog hogere slijtvastheid waardoor je beter beschermt bent.

Een motorjeans van een hoge kwaliteit kan goed worden vergeleken met een middenklasse textiele motorbroek als het aankomt op slijtvastheid. Vergelijk je een motorjeans met een leren motorbroek dan zal de leren motorbroek het winnen op het gebied van veiligheid. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadeel, het is daarom belangrijk om af te gaan wat het gebruik zal zijn en waar je voorkeuren liggen.motorspijkerbroek-kenmerken

Pasvorm van een motorjeans

Een ander punt van aandacht is de pasvorm. Voor de beste bescherming dient een jeans met protectie goed aan te sluiten. De knieprotectoren dienen strak om de knie te zitten zodat ze bij een val niet uit hun positie kunnen schuiven. Dit geldt overigens ook voor textiele of leren motorbroeken en motorjassen. Motorkleding met protectoren dienen nauw aansluitend te zijn voor optimale protectie.

Denk er dus niet te licht over als je met een casual look op de motor wilt zitten. Met de keuze van de juiste motorjeans die voorzien zijn van protectie ben je net zo veilig als een textiele motorbroek. Controleer voor aanschaf hoe veilig je gewenste motorjeans is opgebouwd en of er protectie stukken worden meegeleverd of dat deze kunnen worden toegevoegd aan de jeans.

Samen met MotorKledingCenter veilig op weg. Wij adviseren u graag!

Geef een reactie