Marc Marquez toont in de onlangs gepubliceerde promovideo de Shoei NXR2 die later dit jaar de line-up van het premium helmen merk aanvult. Geheel volgens Japanse bescheidenheid, want dit nieuwe model is veel meer dan een update die de naam NXR2 doet vermoeden.

In de States hebben motorrijders al eerder kennis kunnen maken met deze allround integraalhelm met sportief DNA. Als RF1400 werd hij eind vorig jaar al getoond. De NXR2 is de eerste motorhelm van Shoei die de strengere ECE 22.06 eisen passeert.

Hoewel vormen en lijnen grofweg overeen lijken te komen, is de helmschaal volledig opnieuw geboetseerd. En daarmee gooit Shoei hoge ogen. Zowel het liften als trekken van de helm zijn 4-6% gereduceerd in de windtunnel ten opzichte van de eerste versie  Shoei NXR. Om de nieuwe ECE 22.06 eisen te passeren is afgeweken van de standaard AIM+ helmschaal. Er is namelijk een extra laag aangebracht, terwijl het gewicht juist lager is geworden met 1390 gram (M). Impressive!

Shoei NXR2

Opvallender is dat na de introducties van de Neotec II, GT-Air II en J-Cruise II het SRL communicatiesysteem omarmt leek te zijn. Toch heeft Shoei doen besluiten om dat voor de NXR2 te laten varen. Uiteraard is die wel voorbereid op een communicatiesysteem en zal je voorlopig toegewezen zijn op een universele bluetooth headset.

Bij de herontwikkeling van de helmschaal is ook het vizier aangepakt. Het CWR-F2 vizier is een aardig stuk groter dan het CWR-1 vizier van zijn voorganger. En de bediening is gecentreerd in het midden geplaatst waardoor die met beide handen te openen is. Afgeleid van de X-Spirit III is het vizier uitgevoerd met windgeleiders voor betere stabiliteit. Natuurlijk mag een Pinlock lens niet ontbreken bij de standaard uitrusting.

Shoei NXR2 motorhelm

Mocht het ontbreken van een zonnevizier voor jou een potentiële dealbreaker zijn dan is het photochromic vizier dat begin 2022 moet verschijnen een mogelijke uitkomst. Bij de huidige NXR is dit een gewaardeerd accessoire en ook het nieuwe CWR-F2 vizier zal in deze uitvoering leverbaar zijn.

Als er dan toch iets te morren viel aan de NXR die lange tijd de meest succesvolle helm uit zijn klasse was, dan is het de ventilatie. Ook die is stevig aangepakt met onder andere een grotere luchtuitlaat die de warme lucht uit de helm ‘afzuigt’.

Vanaf september 2021 worden de eerste uitleveringen verwacht van de Shoei NXR2. De vanaf prijzen liggen bij €479,95 voor de standaard witte en zwarte variant. Matzwart en overige kleuren kosten €499,95 en de designs komen op €599,95 uit. Natuurlijk zal de NXR2 door middel van Shoei Personal Fitting aan te passen zijn.

 

Shoei NXR2 line-up