fbpx

Wat kost een motorrijbewijs? Het antwoord op deze vraag is erg persoonsgebonden en zal daarom niet altijd hetzelfde zijn. Het aantal lessen dat je nodig hebt om aan een motorexamen te kunnen deelnemen kan namelijk nogal variëren. Het aantal lessen is sterk afhankelijk van je basis en aanleg voor het motorrijden. In deze blog vertel ik wat je gemiddeld aan een motorrijbewijs kwijt zal zijn en wat je zoal kan verwachten.

Proefles motorrijden

De kosten van een motorrijproefles kunnen verschillen van €25 tot €70. Om te weten waar je aan toe bent wordt er meestal eerst een proef motorrijles genomen. In deze proefles kan de instructeur je een indicatie geven hoeveel lessen er nodig zijn om je klaar te stomen voor de motorexamens. Eén motor les duurt meestal één tot twee uur en geeft je de mogelijkheid om alvast het rijden, schakelen en remmen onder de knie te krijgen.hoe-duur-is-een-motorrijbewijs

Kosten van een motorrijles

De kosten van een losse motorrijles kunnen variëren van €40 tot €60 euro. Een losse rijles bestaat bijna altijd uit 60 minuten. Aangezien de meeste rijscholen een lestijd van 120 minuten hanteren (twee losse lessen) ben je per keer dus tussen de €70 en €110 kwijt. Als we uitgaan van het gemiddelde, zijn er ongeveer 20 lessen nodig om klaar te zijn voor de praktijkexamens. Je bent dan rond de €800 tot €1200 kwijt aan motorrijlessen.kosten-motorrijlessen-motorrijbewijs

Kosten van de motor examens

Er zijn drie motor examens die gehaald moeten worden voor het motorrijbewijs. De kosten van de voertuigbeheersing (AVB) liggen rond de €200,- en €250, dit kan met of zonder voorrijden zijn. Het tweede praktijkexamen op de weg (AVD) is iets duurder. De kosten hiervan verschillen ook weer per rijschool en zullen uitkomen op €280 tot €350. Het theorie-examen regel je vaak zelf bij het CBR en kost €37. Als je alles in één keer zou halen ben je voor de examens rond de €520 tot €650 kwijt.

Totale kosten van een motorrijbewijs

Voor bijna alle rijscholen geldt: wanneer het uurtarief lager ligt, liggen de examenkosten hoger. Als je alles in één keer zou halen en behoort tot de gemiddelde leerling ben je bij de meest voordelige rijschool €1750 kwijt en de minst voordelige €2500 (let op: dit is een indicatie).

Rijscholen bieden bijna altijd pakketten aan. Deze pakketten kunnen bestaan uit motorrijlessen,  motorijlessen met losse examens of het is een volledig pakket met alles erin. Een pakket is voordeliger dan wanneer je alles los doet en deze worden al vanaf €1500 aangeboden. Houd er wel dat je voor dit bedrag wel alles mee moet hebben. Dat betekent dat je aanleg moet hebben voor het motorrijden en niet mag zakken voor één van de examens.


Benieuwd wat je kan verwachten van een proefles motorijden? Lees dan deze blog.

Benieuwd welke motorrijschool je moet kiezen? lees dan deze blog.

Davey de Lange


Davey is onze sociale boy. Avontuurlijk en vol energie waarbij zijn motorkilometers vooral in Azië zijn opgedaan. Als dat maar goed gaat, want tegenwoordig maakt hij ook de Nederlandse wegen onveilig op zijn Kawasaki Z750.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.