niet-wist-beginnend-bestuurder-header

Als je al enige tijd mee draait in de wereld van ronkende motoren dan vergeet je af en toe dat je door het halen van je motorrijbewijs echt een ander, gelukkiger mens wordt. Zowel voor jezelf als door het oog van andere mensen. Na het behalen van dat beruchte A-tje op je rijbewijs verander je, als beginnende motorrijder voor wie alles nieuw is, langzaam maar zeker in een motorrijder pur-sang. In deze lijst 8 dingen die je inmiddels ‘for granted’ neemt, maar die je pas doet, bent of ziet sinds je motorrijder bent.

1 Je wordt een gruwelijk ongeduldige automobilist

Zeker wanneer je net lekker een paar uur op de motor hebt gezeten merk je pas de beperkingen van de auto. In de auto ontbreekt je de bewegingsvrijheid en het overzicht van de motorfiets en medeweggebruikers lijken plots allemaal veel te lang over handelingen te doen waar je per motor allang voorbij en van weg was. Bijkomend voordeel is wel dat je als motorrijder geleerd hebt om veel verder vooruit te kijken in het verkeer. Hierdoor ben jij beter voorbereid op eventuele gevaarlijke situaties.

8-dingen-die-je-niet wist-motorrijden

2 Je gaat voor de lol kilometers maken

Kan jij je herinneren dat je voordat je je motorrijbewijs had, je voor de lol op je vrije dag een paar 100 kilometer ging rijden, zonder doel of zonder bestemming? Nee. Maar motorrijders zijn anders. Elke rit is een avontuur. Hoe langer en oncomfortabeler, hoe grootser het verhaal. Zelfs vrachtwagen chauffeurs, koeriers of mensen met andere beroepen komen aan het eind van een lange werkdag thuis en stappen zo weer op de motor om het aantal gereden kilometers van de dag nog wat op te schroeven. Heerlijk ontspannen kilometers vreten.

niet-wist-beginnend-bestuurder-lekdijk

3 Je komt op de mooiste plekken en wegen waarvan je niet wist dat ze bestonden

Waar je voor het behalen van je motorrijbewijs altijd snelste route pakte met de auto, of hetzelfde traject bestierde met de trein, ben je nu vogelvrij. Sterker nog, je gaat een uur eerder je bed uit om een ‘ommetje’ te maken richting je werk. Je komt er achter dat er zelfs bij jou in de omgeving hele mooie routes en plaatsen zijn om rond te rijden.

wat-je-niet-wist-voordat-je-motorrijden

4 Mensen gaan anders tegen je aankijken

Mensen hebben altijd wel wat te denken of te vinden. Zeker niet-motorrijders hebben direct een oordeel over motorrijders op tafel liggen. Je bent nu immers motorrijder en hoe je ook bent als persoon, je bent in hun ogen nu opeens tegendraads, rebels en uit op gevaar. Want zo zijn alle motorrijders toch? Noem het imagoschade, maar of je er echts iets aan zou kunnen doen.

niet-wist-beginnend-bestuurder-anders-kijken

5 Wildvreemde gepensioneerde mannen zullen je plots aanspreken

Je kent het wel, zeker als je op een wat gedateerde motor rijdt,  je komt aanrijden in het centrum van een stad en zet de motor neer tegenover een terras of op een plein. Je bent nog bezig met het uittrekken van je handschoenen, je helm zit nog voor de helft op je hoofd en voordat je het weet draaien er 1, 2 of meer oudere mannen om je heen die staan te springen om je te vragen hoeveel CC er in dat motorblok zit. Natuurlijk willen ze dat helemaal niet weten maar ze zoeken gewoon een aanknopingspunt om hun motor avonturen van vroeger met je te delen.

8-dingen-die-je-niet-wist-voordat-je-ging-motorrijden

6 Er zal een hoop naar je gezwaaid worden

Welkom bij de club van motorrijders. En in deze club groeten motorrijders elkaar door te zwaaien of een hand op te steken, terugzwaaien hoort hier ook bij. Een beetje als buschauffeurs, maar dan wat broederlijker. Overigens kom je ook voor de eeuwige dilemma’s te staan of je naar motoragenten zwaait en of de maxi-scooterrijder ook jouw gewuif verdient. Een mogelijke waterdichte conclusie voor die kwestie houdt de gemoederen al decennia lang bezig.

8-dingen-die-je-niet-wist-voordat-je-ging-motorrijden-groeten

7 Dat de weg niet zomaar een weg is

Waar je met de auto eigenlijk alleen maar bezig was met tussen de lijntjes blijven, realiseer je je als motorrijder dat er veel meer te doen en in de weg licht op een rijbaan. Wat dacht je van al die gladde putdeksels en wegmarkeringen? Zeker bij wat vochtig weer zijn dit echte verraders! Oh ja, en de plaats op de weg is niet zomaar altijd in het midden als met de auto. Je moet op iedere situatie kunnen anticiperen en tegelijkertijd ook zorgen dat je wordt gezien door mede weggebruikers. Eigenlijk zijn motorrijders gewoon hele slimme mensen!

8-dingen-die-je-niet-wist-voordat-je-ging-motorrijden-weg

8 De liefde tussen mens en machine

Deze unieke band ontwikkelt zich vaak het sterkst met je allereerste eigen motor. Je bent weken zo niet maanden lang op zoek en ineens gebeurt het. Je loopt in een motorzaak en daar staat ze, oog in oog, liefde op het eerste gezicht. Het maakt niet uit wat ze kost maar je zult deze motor kopen. Na je eerste proefrit ben je verkocht en hoe meer je met elkaar op stap gaat hoe sterker de onderlinge band wordt. Hoe langer je met elkaar de wegen trotseert hoe moeilijker het is om afscheid te nemen voor een volgend avontuur met een nieuwe liefde.

8-dingen-die-je-niet-wist-motor-liefde

Plaats een reactie:

 1. Rijd pas sinds lente 2015 maar kan me er helemaal in vinden. Als jongetje van 10 had ik n klein crossertje. Het motorrijden nu haalt opnieuw het jonge, speelse, ondeugende en enthousiaste gedrag naar boven van toen. Alleen iets grojzer en wijzer nu 😉 leuk artikel, dank!

 2. Ja, wat een geweldige hobby! Ik ben na 25 jaar (ruim) overgestapt op een motor scooter. Was heel erg wennen, maar nu vind ik het super! Overigens er wordt nog steeds gezwaaid..,. Onlangs bij jullie 2 jethelms gekocht. Passen er helemaal bij ! Blijven rijden daar gaat het om.

 3. nu ik al 3jaar niet mee kan ryden met mijn club daar mijn vrouw ernstig ziek is weet ik wat is om mijn mooie hobby niet meer te kunnen doen heb nog een niewe moto van 2014 en heb nog maar 1100km kunnen doen

  1. Sterkte.. Ik hoop dat de motor een goede uitlaatklep voor je zal zijn..

 4. Mee eens Mark! Maar wel 1 opmerking : ik heb in oktober dit jaar mijn rijbewijs gehaald op mijn 49e. Ik kom net van de motor, ben helemaal verliefd op mijn Ducati Monster 620 IE. Je hebt het over de oudere mannen, ik ben van plan om zeker ook na mijn pensioen te blijven rijden! Groetjes van Irma en fijne feestdagen. Wie had dat gedacht dat je zelfs op 1e Kerstdag nog een heerlijk ritje kan maken!

 5. Ik ben het helemaal niet eens met stelling 1.
  Door het motorrijden wordt je ook een veel betere autorijder. Door het motorrijden leer je enorm veel beter te anticiperen en vooruit te denken/te zien, ook in de auto. Dat maakt dat je finaal ook met de auto vlotter door het verkeer gaat, en dus “sneller”, zonder de opgelegde limieten te moeten overschrijden. Je bent net minder ongeduldig en zeker niet meer benauwd. En je kan lachen met de trage handelingen van een aantal medeweggebruikers. Het spaart bovendien een hoop brandstof, kortom: meer voor minder.

 6. Ook ik stem in met deze punten! Zou het voor geen goud kunnen missen. Zelf rijden we ook veel motortreffens af….. Man man wat heb ik hierdoor al vele nieuwe contacten gemaakt!

 7. Vorig Jaar augustus een CVA gehad, nu na een lange periode van revalidatie ga ik volgende week woensdag voor het eerst weer op de motor een stukje rijden, wat kijk ik hier ontzettend naar uit! kan niet wachten tot het volgende week woensdag is. bovenstaande punten kloppen precies !

 8. Helemaal mee eens,heb al weer wat km gereden heerlijk dat gevoel van vrijheid,rijd al Meer Dan 40 jaar motor en Ben vrijwilliger bij de TTBaan samen een prachtige hobby uitoefenen, wens iedereen een mooi motor seizoen.

 9. Leuk enthousiast geschreven! Ik rijd sinds kort een mp3 en vind het jammer dat ik niet mag meezwaaien met mijn snelwegrollator…

  1. En waarom zou jij niet mee mogen zwaaien? Als ik een toertje doe op mijn Honda Pan European ST1100 zwaai ik echt naar iedereen die op 2 of 3 wielen rijdt..

 10. zwaaien of niet zwaaien naar motoragenten
  ik doe het maar niet. bang dat hij met zijn bonnenboekje terug zwaait (1 hand aan het stuur…)

  beginnende motorrijder? kijk op youtube naar filmpjes (zoek op lane splitting en countersteering of motorcycle accidents….)

 11. Machtig verwoord,rijd zelf sinds 71,en ben eigenlijk overal geweest,tegenwoordig regelmatig op stap met de jongere garde,en het blijft geweldig om te doen.

 12. Helemaal mee eens.
  Rij zelfs geen auto, doe alles op de motor.
  Nu zo’n 14 jaar en heb al meer dan 500.000 kilometer gereden, ben nu bezig met m’n derde machine.

 13. Er is nog een negende ‘ding’ wat je nog niet wist voordat je ging motorrijden; Een tankstation is een oase, bijna een walhalla.
  Waar je met je auto vaak zo snel mogelijk weer weg wilt zijn bij een tankstation ( het is er vies, lawaaierig, winderig en , als je met je vol bepakte auto en vrouw en kinderen langs de snelweg tankt loert er altijd het gevaar van diefstal of iets dergelijks). Met de motor is dat anders. Een tankstation is plotseling een oase, een rustplaats. Je zit buiten in de zon je sigaartje te roken, spuugt wat uitlaatsmaak uit je mond, je kunt er naar de plee, kunt eindelijk praten met je reisgenoten en je benen strekken en natuurlijk wat eten en drinken, wat op de motor altijd weer lastig is. Kortom: ontspanning in optima forma.

 14. Leuke Samenvatting, zit veel waarheid in hoe ik mijn emoties ervaar op de motor. Alleen punt 1 niet helemaal, ben juist veel relexer geworden in de auto. Ik denk nu waar maak ik mij druk om, weer gewoon dat automobilisten de boel verstoppen omdat ze haast hebben. Ik wacht wel in de auto, laat anderen voor, dankzij nu dagelijks 17 jaar lang motorrij ervaring.

 15. Op mijn 50 ste , 4,5 jaar geleden mijn motorrijbewijs gehaald. Daarbij heb mijn man meegenomen in mijn wens om mijn en dan ook zijn motorrijbewijs te halen. Al vroeger had ik dat graag gewild. Mijn wens kwam uit en nu toeren we samen ieder op een eigen motor. Ik ben dan echt een happy mens. Onze 4 kinderen zijn er trots op.

 16. Wat herkenbaar allemaal …
  Mijn auto, die mogen ze van me afnemen, mijn buitenkeukentje? Die ook, maar mijn motor? Vul zelf maar in.
  Mijn motor is een pracht ding, soort liefde. En achteraf maakt het eigenlijk niet uit welk soort en type fiets het is … als het me maar brengt naar de plek waarvan ik zelf niet eens weet welke plek dat is !!!
  Lekker lijntjes trekken op het asfalt … door de bossen of langs het water, cruisen door de polder en steden verkennen, terrassentocht en gewoon naar je werk rijden via de Noordpool … mooi toch !!! 🙂
  En Zwaantje zwaaien? Dat doe ik al heel erg lang niet meer … ’t is toch weer een ander slag volk, zwaaien nooit terug en geven me het gevoel dat de Zwaantjes niet bij het ‘gewone’ motorverkeer horen 🙁

 17. Hoe waar is het bovenstaande. Eenmaal geproefd, ben je verkocht. Met mijn 56e mijn motorrijbewijs gehaald. Nu 5 jaar later ruim 100.000 km gereden. Hopelijk kan ik dit nog vele jaren vol houden.

 18. Als je een auto in de stad wil parkeren, ben je een half uur verder en een paar tientjes armer. Daarna moet je goed onthoudem waar dat ding staat. En moet je km’s lopen naar je bestemming.
  Mijn motor zet ik neer op de plek waar ik moet wezen en is nog gratis ook.

 19. Heb 1 kanttekening.
  Er staat als 1 van de laatste dat de plek van de automobilist op het midden van de weg is.
  Er zijn natuurlijk uitzonderingen die dit ook daadwerkelijk doen, maar mij is geleerd dat we aan de rechterkant moeten blijven, behalve in Engeland ( en nog een paar plaatsen)
  En de meeste motorrijders zijn ook relaxter in de auto.
  ( of het komt door de jaren. )

 20. Ik rij nu sinds een jaar motor, had dat veel eerder moeten doen. Afgelopen zomer diverse tourritten gemaakt zonder een vooraf ingestelde planning. Gewoon gaan. Stap nu zelfs met veel tegenzin op het OV. Maar ja de kou houdt mij nu tegen. Nog een paar weken en dat wordt het weer voorjaar. Zodra de temperaturen weer boven de 5 graden komen gaan we weer sturen.

  Nu maar plannen maken om met de motor met vakantie te gaan. Slimme tips zijn altijd welkom.

 21. Albert Jan Stappenbeld. Ik ben 68 hoop 69 tebe halen ,want ik heb mijn rijbewijs in2016 pas gehaald.
  Jammer vande verloren jaren achter mij , motor rijden ……. dat is.

 22. Goede blog. Jullie site en advies geeft mij een extra reden om op weer op de bike te stappen! Kan niet wachten dat het asfalt weer ligt te smeulen!

Geef een reactie