fbpx

Als je al enige tijd mee draait in de wereld van ronkende motoren dan vergeet je af en toe dat je door het halen van je motorrijbewijs echt een ander, gelukkiger mens wordt. Zowel voor jezelf als door het oog van andere mensen. Na het behalen van dat beruchte A-tje op je rijbewijs verander je, als beginnende motorrijder voor wie alles nieuw is, langzaam maar zeker in een motorrijder pur-sang. In deze lijst 8 dingen die je inmiddels ‘for granted’ neemt, maar die je pas doet, bent of ziet sinds je motorrijder bent.

1 Je wordt een gruwelijk ongeduldige automobilist

Zeker wanneer je net lekker een paar uur op de motor hebt gezeten merk je pas de beperkingen van de auto. In de auto ontbreekt je de bewegingsvrijheid en het overzicht van de motorfiets en medeweggebruikers lijken plots allemaal veel te lang over handelingen te doen waar je per motor allang voorbij en van weg was. Bijkomend voordeel is wel dat je als motorrijder geleerd hebt om veel verder vooruit te kijken in het verkeer. Hierdoor ben jij beter voorbereid op eventuele gevaarlijke situaties.

8-dingen-die-je-niet wist-motorrijden

2 Je gaat voor de lol kilometers maken

Kan jij je herinneren dat je voordat je je motorrijbewijs had, je voor de lol op je vrije dag een paar 100 kilometer ging rijden, zonder doel of zonder bestemming? Nee. Maar motorrijders zijn anders. Elke rit is een avontuur. Hoe langer en oncomfortabeler, hoe grootser het verhaal. Zelfs vrachtwagen chauffeurs, koeriers of mensen met andere beroepen komen aan het eind van een lange werkdag thuis en stappen zo weer op de motor om het aantal gereden kilometers van de dag nog wat op te schroeven. Heerlijk ontspannen kilometers vreten.

niet-wist-beginnend-bestuurder-lekdijk

3 Je komt op de mooiste plekken en wegen waarvan je niet wist dat ze bestonden

Waar je voor het behalen van je motorrijbewijs altijd de snelste route pakte met de auto, of hetzelfde traject bestierde met de trein, ben je nu vogelvrij. Sterker nog, je gaat een uur eerder je bed uit om een ‘ommetje’ te maken richting je werk. Je komt er achter dat er zelfs bij jou in de omgeving hele mooie routes en plaatsen zijn om rond te rijden.

wat-je-niet-wist-voordat-je-motorrijden

4 Mensen gaan anders tegen je aankijken

Mensen hebben altijd wel wat te denken of te vinden. Zeker niet-motorrijders hebben direct een oordeel over motorrijders op tafel liggen. Je bent nu immers motorrijder en hoe je ook bent als persoon, je bent in hun ogen nu opeens tegendraads, rebels en uit op gevaar. Want zo zijn alle motorrijders toch? Noem het imagoschade, maar of je er echts iets aan zou kunnen doen.

niet-wist-beginnend-bestuurder-anders-kijken

5 Wildvreemde gepensioneerde mannen zullen je plots aanspreken

Je kent het wel, zeker als je op een wat gedateerde motor rijdt,  je komt aanrijden in het centrum van een stad en zet de motor neer tegenover een terras of op een plein. Je bent nog bezig met het uittrekken van je handschoenen, je helm zit nog voor de helft op je hoofd en voordat je het weet draaien er 1, 2 of meer oudere mannen om je heen die staan te springen om je te vragen hoeveel CC er in dat motorblok zit. Natuurlijk willen ze dat helemaal niet weten maar ze zoeken gewoon een aanknopingspunt om hun motor avonturen van vroeger met je te delen.

8-dingen-die-je-niet-wist-voordat-je-ging-motorrijden

6 Er zal een hoop naar je gezwaaid worden

Welkom bij de club van motorrijders. En in deze club groeten motorrijders elkaar door te zwaaien of een hand op te steken, terugzwaaien hoort hier ook bij. Een beetje als buschauffeurs, maar dan wat broederlijker. Overigens kom je ook voor de eeuwige dilemma’s te staan of je naar motoragenten zwaait en of de maxi-scooterrijder ook jouw gewuif verdient. Een mogelijke waterdichte conclusie voor die kwestie houdt de gemoederen al decennia lang bezig.

8-dingen-die-je-niet-wist-voordat-je-ging-motorrijden-groeten

7 Dat de weg niet zomaar een weg is

Waar je met de auto eigenlijk alleen maar bezig was met tussen de lijntjes blijven, realiseer je je als motorrijder dat er veel meer te doen en in de weg ligt op een rijbaan. Wat dacht je van al die gladde putdeksels en wegmarkeringen? Zeker bij wat vochtig weer zijn dit echte verraders! Oh ja, en de plaats op de weg is niet zomaar altijd in het midden als met de auto. Je moet op iedere situatie kunnen anticiperen en tegelijkertijd ook zorgen dat je wordt gezien door mede weggebruikers. Eigenlijk zijn motorrijders gewoon hele slimme mensen!

8-dingen-die-je-niet-wist-voordat-je-ging-motorrijden-weg

8 De liefde tussen mens en machine

Deze unieke band ontwikkelt zich vaak het sterkst met je allereerste eigen motor. Je bent weken zo niet maanden lang op zoek en ineens gebeurt het. Je loopt in een motorzaak en daar staat ze, oog in oog, liefde op het eerste gezicht. Het maakt niet uit wat ze kost maar je zult deze motor kopen. Na je eerste proefrit ben je verkocht en hoe meer je met elkaar op stap gaat hoe sterker de onderlinge band wordt. Hoe langer je met elkaar de wegen trotseert hoe moeilijker het is om afscheid te nemen voor een volgend avontuur met een nieuwe liefde.

8-dingen-die-je-niet-wist-motor-liefde

Mark Bos


Mark is onze boss en staat sinds 2012 aan het roer. Hoewel er van motorrijden nog maar weinig komt heeft hij in het verleden een trackrecord van vooral snellere machines. De Daytona 675 en ZX-10R waarmee hij zijn limieten op Assen, Zandvoort en in de Groene Hel opzocht.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.