Het hedendaagse aanbod aan motorhelmen is enorm. MKC Moto alleen al, heeft een aanbod van 900 motorhelmen. Hierbinnen vindt je uiteenlopende motorhelmen variërend van integraal- tot systeemhelmen. Welke soort motorhelm het beste bij jou past is volledig afhankelijk van hoe vaak jij rijdt, je rijgedrag en wat voor motor je rijdt. Belangrijk is dat je de juiste helm bij jouw type motor kiest. Normale helmen met een ronde helmschaal functioneren eigenlijk altijd wel. Als je niet zeker weet wat voor soort motorhelm je moet kiezen, ga dan voor de meest neutrale helmschaal. Lang verhaal kort:

    • De integraalhelm is de meest veilige keus vanwege de volledige afsluiting
    • De systeemhelm biedt het meeste ventilatie door het klapsysteem en maakt communiceren in stilstand gemakkelijker
    • De jethelm is meer geschikt voor gebruik bij mooi weer en bij wat lagere snelheden

Wat is een integraalhelm?

De integraalhelm komt in sportieve en woon-werk verkeer varianten en is het meest veilig vanwege de volledige afsluiting. Sportieve motorhelmen zijn over het algemeen iets voorover gekanteld en hebben een vizier in een andere hoek, hierdoor heb je ook voldoende zicht wanneer je plat op je racer ligt. Daarnaast zijn sportieve motorhelmen voorzien van meer spoilers voor een betere aerodynamica en ventilatieopeningen en -uitlaten voor meer lucht circulatie. Bijkomend nadeel is dat deze helmen luider zijn dan de motorhelmen die zijn gemaakt voor dagelijks woon-werk verkeer op bijvoorbeeld een tour, sportieve tour of nakedbike motorfiets.

Binnen het integraal segment heb je ook offroad- en crosshelmen. Deze zijn altijd voorzien van een ‘dirt-style’ zonneklep. Naast dat deze fungeert als zonneklep geeft het natuurlijk ook een stoere uitstraling aan het geheel. Meestal worden deze helmen gecombineerd met een losse crossbril. Voor gebruik op de straat kun je beter kijken naar een dual-sport, oftewel de all-road motorhelm. Deze kruising tussen een crosshelm en integraalhelm heeft wel de zonneklep maar de functionaliteiten van een normale motorhelm zoals bijvoorbeeld een vizier, zonnevizier, meer comfort, meer ventilatie en een bluetooth voorbereiding.

Wat is een systeemhelm?

De systeemhelm biedt veel ventilatie zodra het klapsysteem open is en maakt communiceren of andere handelingen in stilstand gemakkelijker. Een systeemhelm is bij uitstek geschikt voor de functionele en praktische motorrijder die de optimale combinatie zoekt tussen veiligheid en comfort. Let wel op dat op een systeemhelm minder goed functioneert op bijvoorbeeld een sportmotor door de vorm van de schaal.

Wat is een jethelm?

De jethelmen zijn uitsluitend geschikt voor gebruik bij mooi weer en bij wat lagere snelheden omdat het kinstuk niet aanwezig is. Tenzij je een jethelm met lang vizier gaat dragen. De jethelm wordt het meest gekozen door de scooter rijder. Ga vooral gewoon een keer passen om er zeker van de zijn dat je de juiste motorhelm te pakken hebt.

 

De voordelen en nadelen – Integraal, systeem en jet motorhelmen

Een systeemhelm en jethelm bieden beide een gevoel van vrijheid. Een systeemhelm is eigenlijk een integraalhelm met een opklapbaar kinstuk. Wanneer de systeemhelm opengeklapt is, biedt deze een gevoel van ruimte en vrijheid. Met het juiste ECE-keurmerk mag er gereden worden met een systeemhelm in de open-stand. Daarnaast is communiceren met je reisgenoten ook gemakkelijker met een systeemhelm. Een Jethelm is een volledig openhelm, ideaal voor de zomerse dagen en stedelijke ritten. De jethelmen zijn verkrijgbaar met vizieren die variëren in lengte.

De vrijheid die systeemhelmen en jethelmen bieden, kent een keerzijde. Iedereen kan zich voorstellen dat als je voorover van je motor af valt, je er beter vanaf komt met een integraalhelm dan met een open jethelm. Laat dat nou net bij 45.3% van alle crashes het geval zijn. Ook insecten, regen, hagel, vuil en steentjes van de weg, wind, kou zijn minder prettig om direct tegen je gezicht aan te krijgen.


 

Lees hier wat aerodynamica en gewicht met een motorhelm doet.

Wat doet aerodynamica en gewicht met een motorhelm

Lees hier waar een motorhelm van gemaakt is.

Waar is een motorhelm van gemaakt