fbpx

Als motorbezitter is het één van de onderdelen waar je niet naar uitkijkt. Toch ontkom je er niet aan: het smeren en schoonmaken van je motorketting. Hoe je dit het beste kunt doen en hoe vaak het nodig is behandel ik in deze blog.

Wat doet kettingvet voor je motorketting?

Het is voor de hand liggend, maar kettingvet smeert je ketting. Doordat het smeermiddel zich aan je ketting hecht zorgt het er voor dat het deel tussen de ketting en de tandwielen soepel loopt. Daarnaast zorgt kettingvet ervoor dat de schakels van de ketting en de rubberen ringen die er tussen zitten gesmeerd blijven. Wanneer je ketting helemaal uitgedroogd is, zal deze veel sneller slijten en roesten.

Hoe smeer ik mijn motorketting?

Je kunt de motorketting het beste smeren net nadat je op de motor hebt gereden. Na het rijden is de ketting namelijk nog warm waardoor de ketting uitzet. Dit geeft de kettingspray de kans om beter te hechten tussen de schakels.

Parkeer je motor dus niet meteen, maar zet hem op de middenbok of op een paddockstand. Pak je kettingspray en draai langzaam aan het achterwiel terwijl je de binnenkant van de ketting insprayed. Ga door tot je ketting volledig is ingesmeerd.

Na het smeren van de ketting is het belangrijk om niet meteen te gaan rijden. Geef het smeer even de kans om goed in te trekken en voorkom dat je motor onder het smeer zit. Na een half uurtje is het smeer goed gehecht en is je motorketting er weer helemaal klaar voor.

Hoe vaak moet je de motorketting smeren?

Hoe vaak je de motorketting moet smeren hangt voornamelijk af van de omstandigheden waarin je rijdt. Wij raden aan om elke 500 km de ketting te voorzien van een verse laag smeermiddel. Als je vaak in de regen rijdt, dan is het verstandig om je ketting vaker in te smeren.

Verschillende soorten kettingspray?

Bij de aanschaf van nieuwe kettingspray kom je er al snel achter dat het aanbod groot is. Maar hoe weet je nu welke kettingspray geschikt is voor jouw motor? De producten van Motul en Muc-off
zijn voor verschillende type motoren geschikt. Grofweg kunnen we de kettingsmeermiddelen onderverdelen in drie soorten:

Deze drie soorten kettingspray doen in de basis allemaal hetzelfde: je ketting vet houden. Het verschil zit hem vooral in het gebruik en het type motor. De meeste motorrijders zullen de gebruikelijke straat kettingspray in hun kast hebben staan. Motorrijders die zich ook geregeld op het circuit of onverharde wegen bevinden kunnen beter voor een speciale kettingspray kiezen.

Kettingspray voor circuit gebruik heeft bijvoorbeeld een lage rolweerstand waardoor je minder frictie hebt maar wel vaker moet sprayen. Kettingvet voor offroad gebruik zorgt voor een seal-laag om de ketting heen waardoor zand en modder minder snel aan de ketting hecht. Dit zorgt echter wel voor meer weerstand en dit vet kan minder goed tegen hogere snelheden.

soorten kettingspray

Hoe maak ik mijn motorketting het beste schoon?

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van je motorketting?

Je ketting schoonmaken in 7 stappen:

  1. Zet je motor op de middenbok of paddockstand (als je deze niet hebt zal je helaas je motor steeds een stukje moeten verzetten om bij het volgende deel van je ketting te kunnen)
  2. Draai het wiel en spray al draaiende je ketting in met chain cleaner
  3. Zet de chain brush in het midden van je ketting aan de onderkant
  4. Draai het wiel zodat je ketting wordt geborsteld door de chain brush (ik doe dit meestal met twee personen, zodat één iemand kan draaien en de ander de borstel kan vast houden)
  5. Doe hetzelfde aan de andere kant van de ketting
  6. Herhaal dit proces tot je ketting zo schoon als mogelijk is
  7. Maak de ketting droog met een oude doekHoe maak ik mijn motorketting schoon

Wat is het verschil tussen een O-ring en een X-ring ketting?

X-ringen en O-ringen worden gebruikt om de afstand tussen de kettingpen en de kettingbus te dichten. Hierdoor blijft de smering op zijn plaats en wordt vocht en vuil buiten gehouden.

kettingsmeren o-ringen x-ringen

De meeste motoren hebben een motorketting met een X-ring afsluiting. Op de afbeelding zien we een doorsnede van een ketting. Hierbij is het verschil tussen een O-ring en X-ring is goed te zien. De linker heeft een X-ring afdichting en de rechter een O-ring afdichting.

Kettingspray is ontworpen voor zowel X-ring kettingen als O-ring kettingen zodat je voor beide type kettingen dezelfde spray kan gebruiken.

Er is geen exacte formule voor en het hangt natuurlijk af van de omstandigheden waarin je rijdt. Wij raden je aan om elke 500 km de ketting te voorzien van een verse laag smeermiddel. Rijd je regelmatig in de regen dan zal je de spuitbus er eerder bij moeten pakken.

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Evenmin in zijn functie als marketing manager.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.