GORE-TEX is één van de sterkste merknamen in outdoor. Deze positie is verre van aan komen waaien, maar behaald door de sterke prestaties op vlak van regenbescherming. Voor de motorrijder die wanneer de regen onophoudelijk tegen de ramen tikt alsnog overweegt op te stappen. Aan de hand van het bezoek dat ik aan GORE-TEX bracht in 2017 vertel ik je er alles over.

GORE-TEX vs. andere waterdichte motorkleding

Waterdichte motorkleding kennen we natuurlijk wel. Maar wat maakt GORE-TEX dan anders dan andere waterdichte kleding? Daarom is het goed om te beseffen wat GORE-TEX precies is:

Een waterdicht membraan: een stof met minuscule gaatjes die 700 keer groter zijn dan waterdamp en 20.000 keer kleiner dan een regendruppel. Door deze poriën kan transpiratie ontsnappen, maar stop het water. Hierdoor wordt het membraan ook wel ademend genoemd.

Anders dan de gemiddelde waterdichte membranen die uit polyurethaan worden gemaakt, is GORE-TEX vervaardigd uit gepatenteerd ePTFE. Of eenmaal: Porlythetrafluoethyleen. Snel vergeten, maar wat wel belangrijk is. Hierdoor heeft het membraan een veel langere levensduur dan die van andere fabrikanten. Bovendien is het niet vatbaar voor blootstelling aan UV of contact met huidvet en -zuren. Dit maakt het duurzamer.

GORE-TEX membraan uitgelegd

Het GORE-TEX materiaal in motorkleding

Als je GORE-TEX ontleedt dan kom je uit op een dun wit vlies dat dus uit minuscule gaatjes bestaat. Deze wordt toegepast op een draagstof om comfort en stevigheid toe te voegen. Dit samen vormt een membraan dat op verschillende manieren in motorkleding wordt toegepast.

GORE-TEX is dus de leverancier van waterdichte bescherming. Toch houdt het daar niet bij op. Het is geen kwestie van naar de stoffenmarkt gaan om een lapje GORE-TEX te kopen. Als motorkledingmerk moet je gelicenseerd worden om GORE-TEX te mogen gebruiken. Items waar GORE-TEX in zit moeten vervolgens in zijn geheel door Gore getest worden om te controleren of het aan de strenge maatstaven voldoet.

GORE-TEX Guaranteed to keep you dry

Gegarandeerd waterdicht | Guaranteed to keep you dry

Heb je het tot in onze winkel gered en sta je oog-in-oog met onze GORE-TEX collectie dan is het al snel het ruitlabel dat je aandacht trekt. In het bijzonder de belofte: “Guaranteed to keep you dry“. Met het juiste onderhoud biedt GORE-TEX namelijk de garantie dat voor de levensduur van je motorkleding, deze waterdicht blijft.

In welke motorkleding wordt GORE-TEX toegepast?

Het GORE-TEX membraan vindt veelal zijn weg naar de topklasse motorkleding van vooraanstaande merken. Enkele voorbeelden zijn: Alpinestars, Dainese, Held, REV’IT!, Richa, Rukka en Stadler. Hoofdzakelijk in textiele motorkleding, maar ook motorhandschoenen, motorlaarzen en zelfs motorsneakers.

GORE-TEX in Dainese footwear

De toepassing kan verschillen. Zo kan het membraan gelamineerd zijn, opzichzelfstaand waardoor je hem kunt uitnemen en een ‘zwevende’ Z-liner. In het geval van een laminaat wordt het GORE-TEX membraan verlijmd met de buitenstof. In dit geval wordt deze buitenstof door GORE-TEX geproduceerd om ook weer aan de strenge eisen te voldoen.

Alternatieven op GORE-TEX

Zoals GORE-TEX een merknaam is van een waterdicht membraan zijn er nog vele andere membranen die veelal door fabrikanten zelf worden ontwikkeld en gebrand. Dit zijn de bekendste:

  • Alpinestars Drystar
  • Dainese D-Dry / Absøluteshell
  • REV’IT! Hydratex
  • Richa AquaShell