Het klinkt vaak veelbelovend en eenduidig, merken maken er bovendien maar al te graag gebruik van: de term ‘waterdicht’ bij motorkleding. Toch is die minder zeggend dan je zou denken.. Waarom ik dat zo stel en wat daarin de gradaties zijn, dat kom je te weten na het lezen van deze blog.

Nu ben ik zelf niet per sé van de cijfers, maar is dit wel de beste manier om dit aan te kaarten. Want waterdichtheid is het best aan te tonen in de ‘waterkolom’. Dit is de meeteenheid waarin de mate van waterdichtheid wordt aangetoond. Zo komen we tot de essentie van dit artikel en weet jij wel beter zodra je met ‘waterproof’ labels om de oren wordt geslagen. Zo voorkom jij dat je van de regen in de drup raakt.

Waar is waterdichtheid bij motorkleding op gebaseerd?

Zoals gezegd wordt de waterdichtheid uitgedrukt in de waterkolom. Zonder er al te diep op in te gaan, is dit letterlijk de hoeveelheid water die er op het materiaal kan staan zonder dat deze doorlekt. Nu mag er bij een waterkolom van 1000 millimeter al gesproken worden van ‘waterdicht’. Je kunt je voorstellen dat daarmee de ene kreet ‘waterdicht’ de andere nog niet is. In een eerdere bijdrage gaat Bram verder in op de waterkolom.Waterdichte motorkleding aan de hand van de waterkolom

Verschillen in waterdichtheid bij motorkleding

Bescherming tegen nattigheid wordt veelal of door een coating, of door een waterdicht membraan verzorgd. Dat membraan is iets magisch, want het kan regen(water) buitenhouden en tegelijkertijd transpiratie en warmte afstoten naar buiten. Dit wordt bewerkstelligd doordat de poriën kleiner zijn dan een regendruppel, maar groter dan waterdamp. Om je meer wegwijs te maken door de verschillende waterdichte membranen van de bekende fabrikanten hebben we de volgende tabel voor je samengesteld. Onderling zitten er grote verschillen. Zo zie je dat bijvoorbeeld Drystar zo’n 5.000 mm aan waterkolom aan kan, en GORE-TEX uitspringt tot 28.000 mm. Je kunt je daardoor voorstellen dat de ene waterdichte motorkleding, de ander nog niet is.

Merk Waterkolom
Alpinestars Drystar 5.000 mm
Dainese D-Dry 20.000 mm
GORE-TEX 28.000 mm
OutDry 20.000 mm
REV’IT! Hydratex 5.000 – 7.000 mm
Richa 8.000 – 10.000 mm

Nu is de waterkolom niet iets om je volledig blind op te staren. De manier waarop de kleding verder is afgewerkt. Denk aan het tapen van de stiknaden, de afdichting van ventilatieritsen dragen sterk bij aan de waterdichtheid van motorkleding.

Waterdichtheid bij gelamineerde motorkleding