fbpx

Dat het GORE-TEX materiaal het beste is dat je kan krijgen om droog en comfortabel op je plaats van bestemming te komen is je wellicht bekend. Maar voordat deze mooie motorjassen bij ons in de winkel hangen, gaat er veel aan vooraf. Met een groep productspecialisten reizen we af naar Feldkirchen, net onder de rook van München om met eigen ogen te zien wat er zoal komt kijken bij de ontwikkeling van GORE-TEX. Het belooft een interessante rondleiding waarbij het indrukwekkend is om te zien hoe ze met de ‘Guaranteed to keep you dry‘ filosofie omgaan.

Eigenschappen van GORE-TEX en Windstopper

Bekende producten uit de koker van GORE zijn GORE-TEX en Windstopper. Beide producten zijn vervaardigd uit een Polytetrafluorethylene, kortweg PTFE. Het verschil tussen beide zit hem in de grootte van de poriën. GORE-TEX biedt waterdichte, ademende en windstoppende eigenschappen. Bij Windstopper zijn de poriën groter. De windstoppende eigenschappen blijven hierbij in tact.

Het oppervlakte van een waterdruppel is 20.000 keer groter dan een enkele porie van het GORE-TEX membraan. Hierdoor biedt het de waterdichte eigenschappen terwijl warmte en zweet vanuit de binnenkant wel naar buiten worden afgevoerd. Zo blijft het klimaat in je motorkleding aangenaam en ben jij klaar voor welke avontuurlijke motorrit dan ook.

De eigenschappen van GORE-TEX opgesomd:

  • 100% Waterdicht;
  • 100% Windstoppend;
  • Ademend en transpiratie afvoerend.

Regentoren voor regensimulatie GORE-TEX

GORE Lab testopstellingen voor duurzaamheid en waterdichtheid

Aan de hand van ruim 10 testopstellingen wordt in het Duitse testcentrum gecontroleerd of het membraan dat naar de kledingfabrikanten gaat voldoet aan de hoge eisen die GORE aan zijn producten stelt. Zo moet het membraan de druk van 2.8 bar, dat gelijk staat aan 28 liter water, aankunnen. Ook wordt gecontroleerd hoe het materiaal reageert op blootstelling aan extreme slijtage, het keer op keer wassen et cetera.

Ook de buitenlaag die gebruikt wordt om het GORE-TEX membraan tegenaan te verlijmen wordt stevig aan de tand gevoeld. Van de hoeveelheid garen per vierkante meter, tot het krimpen bij een wasbeurt en het uitlekken van de kleur.

Alleen als alle uitslagen goed zijn wordt de stof uitgeleverd waarna de fabrikant aan de slag kan gaan met de productie. Wanneer een prototype gereed is wordt deze nogmaals getest. In deze fase wordt gekeken of de ventilatieopeningen, ritsen en zakken volledig waterdicht zijn. Wanneer ook deze test wordt doorstaan is de motorkleding klaar voor productie. Zo weet jij zeker dat een kledingstuk voorzien van GORE-TEX je ook echt droog houdt. Dit wordt tot slot getest in de regentoren waarin regen gesimuleerd wordt.

Deze tests worden onder andere uitgevoerd:

  • Ademend vermogen test
  • Waterafstotende coating test
  • Voldoet de buitenstof aan de gestelde eisen
  • Is de stof voldoende bestand tegen slijtage
  • Doorstaat het membraan een waterdruk van 2.8 bar
  • Krimpt de stof niet bij een wasbeurt
  • Loopt de kleur van de stof niet uit

Waterdruktest van het GORE-TEX membraan

Guaranteed to keep you dry

Om nog wat extra kracht bij te zetten biedt GORE-TEX de ‘Guaranteed to keep you dry‘ garantie op alle producten. Ben je niet overtuigd van de waterdichtheid of ervaar je na enkele jaren dat de jas niet volledig meer waterdicht is, dan wordt je jas hersteld. Dit gedurende de levensduur van je motorkleding. Geen wonder dat de doorgewinterde, globetrotter enkel op GORE-TEX vertrouwd.

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.