textiele motorjas en motorbroek wassen

Het wassen van textiele motorkleding is niet zo moeilijk als het lijkt. Textiel kan je preventief schoonhouden door het in te sprayen of het te wassen. Op deze manier creëer je een vuilafstotende laag, waardoor je motorkleding langer schoon blijft. Door je textiele motorkleding te onderhouden blijft ook het membraan langer goed, zodat je langer van je waterdichte motorjas of motorbroek kan genieten.

Textiele motorjas of motorbroek voorbereiden om te wassen

Voordat je motorkleding gaat wassen dien je eerst de protectie te verwijderen. Deze protectie zit in een daarvoor bestemde pocket en kan meestal worden bereikt door een klittenbandje. Het klittenband van de protectiepockets zitten aan de binnenkant van de motorjas of motorbroek. Doorgaans kan je hier redelijk makkelijk bij komen, om het gemakkelijk te maken kan je eventueel de broekspijpen of mouwen binnenste buiten keren. Nadat de protectoren zijn verwijderd, kan je het ergste vuil van motorkleding afpoetsen met een zachte borstel. Als je het ergste vuil ervan af hebt gekregen kan het wassen beginnen.

Hoe was ik mijn textiele motorjas of motorbroek?

Over het algemeen zit een waterdicht membraan geïntegreerd in een motorjas of motorbroek. Als dit niet geval is, zal het membraan of uitneembaar zijn, of er niet in zitten. Wanneer het membraan geïntegreerd is, kun je de motorjas of motorbroek reinigen met een handwas of door de wasmachine met een programma zonder centrifuge(niet warmer dan 30 graden en een kort programma). Als je motorjas of motorbroek een uitneembaar membraan heeft, moet je deze niet mee gewassen. In beide gevallen dien je wel de thermovoering eruit te ritsen. Gebruik voor het wassen van je textiele motorkleding nooit wasmiddel of iets dergelijks. Voor het reinigen van je motorkleding kan je het beste speciaal motorkledingwasmiddel gebruiken. Om je textiele motorkleding te onderhouden kun je het beste een impregneermiddel gebruiken.

Hoe onderhoud ik mijn textiele motorjas of motorbroek?

Laat je motorkleding in een droge ruimte op kamertemperatuur natuurlijk drogen. Een verwarmd hok of het uitwringen van je motorkleding is namelijk geen goede manier om het droogproces te laten verlopen. Het is raadzaam om eens per ± 2000 kilometer je textiele motorkleding te impregneren. Dit doe je met een impregneerspray en het zorgt ervoor dat je motorkleding langer schoon en droog blijft.

Tips om je textiele motorjas of motorbroek schoon te maken:

– Spray je textiele motorkleding in met impregneerspray speciaal geschikt voor motorkleding. Andere sprays kunnen het ademend vermogen van het waterdichte membraan belemmeren

– Verwijder de voeringen en protectoren uit de motorjas of motorbroek voor het wassen

– Hang je textiele motorkleding altijd weg in een droge ruimte op kamertemperatuur en laat het rustig drogen

– Hang of leg je natte motorkleding nooit in de buurt van een warmtebron

– Was je textiele motorjas of motorboek altijd met de daarvoor aangewezen reinigingsproducten. Bij gebruik van normaal wasmiddel kan het membraan verstopt raken en op den duur door gaan lekken

– Gebruik nooit wasverzachter, waspoeder of vlekverwijderaar, deze vernietigen de werking van het membraan

 

Bekijk alle onderhoudsproducten voor textiele motorkleding.

Benieuwd hoe je leren motorkleding het beste kunt wassen? Lees dan deze blog.

Plaats een reactie:

  1. Hallo. Kleding met Goretex dien je volgens andere informatie ná het drogen nog eens warm na te drogen, bijvoorbeeld in de wasdroger om de werking van het membraam weer te activeren. Daarna impregneren.
    Groet.

    1. Beste Rob, dat klopt. Er volgt binnenkort een uitgebreide blog over het wassen van Gore-Tex motorkleding. Bedankt voor de tip, Groetjes Paul.

Geef een reactie