Hoewel het merendeel van de motorrijders in winterslaap is, rijden de echte bikkels gewoon door. Natuurlijk vraagt dat om een aangepaste kloffie, dan die je tijdens zomerse dagen uit de kast trekt. Waterdicht is bijvoorbeeld een must – en dat komt in verschillende gradaties. Als je het toch voor het kiezen hebt, ga dan bij voorkeur voor gelamineerde motorkleding.

In je zoektocht naar een nieuwe outfit word je overlopen door waterdichte terminologie. Gaat het niet om de verschillende merken GORE-TEX, Hydratex, Drystar of D-Dry. Dan is het wel of het gaat om een Z-Liner, G-Liner of laminaat. Vooral dat laatste is een belangrijke term wanneer het winterweer jou écht niet weet te weerhouden van een ritje op de motor.

Wat houdt gelamineerde motorkleding in?

Gelamineerde motorkleding onderscheidt zich in de basis van andere motorkleding door de manier waarop het waterdichte membraan (regenlaag) is geïntegreerd in de motorkleding. In het geval van een laminaat is deze waterstoppende laag direct verlijmd met de buitenlaag. Er zit dus geen ruimte tussen, en natuurlijk zijn de stiknaden geseald met speciale tape.

REV'IT! Horizon gelamineerde motorkleding

Voordelen van gelamineerde motorkleding

Het belangrijkste voordeel dat een gelamineerde constructie met zich meebrengt is dat de buitenstof meteen ook de barrière vormt tegen de regen en zodoende geen water opneemt. Dit voorkomt dat je pak zompig aanvoelt of dat je na een dag werk nog steeds in een zware en vochtige jas aan je terugreis begint. Bovendien is het membraan op deze manier het beste beschermd en is de constructie op deze manier het meest compact.

Voordelen gelamineerde motorkleding

Verschillen in gelamineerde motorkleding

Bij gelamineerde motorkleding spreek je over de manier waarop het regenmembraan wordt gebruikt. Het staat niet voor een bepaald merk, want daarvan zijn er meer die deze techniek aanbieden. GORE-TEX is daarin het bekendst en grootst. Maar ook andere merken zoals D-Dry, Raintex of Alpinestars Drystar. In prijs is gelamineerde motorkleding altijd duurder, omdat de productiekosten ook hoger liggen. Afhankelijk van het membraan en de daarbij  behorende waterkolom is de prijs van de motorjas ook verschillend. Dit gaat natuurlijk samen met andere features, zoals stalmogelijkheden, extra voering of geïntegreerde protectie.

Goedkope gelamineerde kledingset

Gelamineerde motorkleding

Richa voert de lijst aan met de voordeligste gelamineerde outfit. Door de Infinity 2 Pro motorjas te combineren met de Richa Colorado 2 Pro ontbreekt het je aan niets. De nodige verstelmogelijkheden en een uitneembare thermovoering maken hem tot een betaalbare, maar vrij serieuze touroutfit. Het verwerkte regenmembraan is van Aquashell en biedt prima regenbestendige eigenschappen.

Van Nederlandse bodem komt de REV’IT! Horizon 3 outfit, die net als die van Richa voor zowel dames als heren beschikbaar is. In tegenstelling tot de hierboven vermelde is die uitgevoerd met level 2 protectoren op de ledematen. Verder is die goed vergelijkbaar en heeft die een Hydratex Lite gelamineerd membraan tegen de slijtvaste buitenstof.

Middenklasse gelamineerde kledingset

Gelamineerde motorkleding Richa Atlantic

Wanneer je vaak in de prijzen valt als het om een hoosbui gaat, dan wil je ook een outfit die je daarin bijstaat. Als het GORE-TEX logo prijkt op je kleding dan ben je daar zeker van. Zo ook bij de Richa Atlantic – hoe kan het ook anders met zo’n naam – die voorzien is van een gelamineerd GORE-TEX membraan. De nodige ventilatie, een uitneembare voering en CE level 2 protectoren.

De REV’IT! Poseidon 3 outfit is de directe tegenhanger van de Richa Atlantic. Eveneens vervaardigd uit een 3L GORE-TEX membraan en daarbovenop voorzien van een afneembare kraag om de regen in de kiem te smoren. Zowel de jas als de broek zijn voorzien van het gepatenteerde aquadefence systeem om in warmere omstandigheden voldoende te kunnen ventileren.

High-end gelamineerde kledingset

Dainese Antartica GTX motorkleding

Alsof je een ruimtepak aantrekt wanneer je over de Dainese Antartica GTX spreekt. Natuurlijk moet dit topstuk zijn naam eer aan doen en dat is onder andere gelukt door technologie van de NASA te gebruiken. Klinkt spacey hè. Buiten de GORE-TEX Pro buitenlaag heb je de beschikking over een afneembare kraag, natuurlijk level 2 protectoren en een premium thermische tussenlaag waar een ijsbeer nog jaloers van wordt. Kortom voor je poolexpeditie of om er ’s winters warmpjes bij te zitten is de Dainese Antarctica GORE-TEX het summum.

REV’IT! Paramount