Noem het een strijd der titanen, een concurrentieslag die op het vaste land van Japan sinds mensenheugenis woedt. Arai en Shoei bevinden zich continu in elkaars slipstream op zoek naar perfectie. In deze blog vertel ik je meer over de filosofie en de rijke historie van één van de oudste motorhelm fabrikanten: Arai, opgericht door fanatiek motorrijder Hirotake Arai. Voordat jij je handen kunt uitreiken naar een Arai helm heeft die al heel wat handen gepasseerd. Elke helm wordt namelijk volledig handgemaakt en onderworpen aan een ongekend aantal kwaliteitstests. Op deze manier weet Arai de geroemde kwaliteit te waarborgen.

De helmschaal als handelsmerk

De productie begint uiteraard met de helmschaal en die rijst op uit een mysterieuze supervezel mix. Dit resulteert in een ongekend harde buitenschaal, waar Arai dan ook om bekendstaat. Naar de filosofie van de Arai familie moet de helmschaal bestand zijn tegen penetratie van scherpe voorwerpen en tegelijkertijd tegen de rollende kracht. Een ander handelsmerk van de Japanners is de overwegend ronde helmschaal ten opzichte van veel concurrenten.

Die ronde helmschaal heeft alles te maken met veiligheid. Door een overwegend ronde vorm en gladde helmschaal wordt de rolweerstand tot het minimum beperkt om hoofdletsel tegen te gaan. Een recept dat z’n vruchten afwerpt. Alles is erop toegespitst om de helmschaal zo stijf mogelijk te houden. Zo zal je een geïntegreerd zonnescherm nooit aantreffen in een Arai helm.

Arai Brow vents

Nog zo’n kenmerkend onderdeel dat je alleen bij Arai tegenkomt zijn de zogenaamde brow vents. De ventilatieopeningen geïntegreerd in het vizier. Eenmaal met gesloten vizier vormt het een actief aaneengesloten ventilatiekanaal om jou van verkoeling te voorzien, juist wanneer je met gesloten vizier rijdt. Nog zo’n markante eigenschap is het viziermechanisme dat door de Japanners tot VAS is gedoopt. Door de min of meer opliggende scharnieren worden geen concessies gedaan op de schaaldikte om ook op deze manier te streven naar maximale bescherming en sterkte.

Peal Away padding

Zoals het een premium helmfabrikant betaamt is de binnenvoering van een Arai helm satijn zacht voor optimaal draagcomfort, zelfs bij een dag lang rijden. Uniek is de peal-away padding die je in steeds meer van de helmen tegenkomt. Naar eigen behoefte is er tot 5 millimeter meer ruimte te creëren door een deel van de binnenvoering af te pellen. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van de Personal Fitting zoals we dat van Shoei kennen.

Arai helmen line-up

In uiteenlopende segmenten kom je de Arai helm tegen. Van hoogwaardige nethelmen, tot helmen voor de sportieve toerrijder en voor de globetrotters. Allen zijn ze opgebouwd vanuit dezelfde filosofie, met enkel de beste materialen en zonder concessies te doen op het gebied van veiligheid. Bekijk het assortiment Arai helmen online of kom naar een van onze winkels.