Het kiezen van een gave motor met de motorrijstijl die bij jou past is leuk, maar absoluut geen makkie! Tussen alle verschillende motoren zijn er een hoop elementen die je in overweging kan nemen voordat die droommotor op de stoep staat, en daar maak ik je graag van bewust. De all-time winner wat betreft de meest voorkomende motorrijstijl is de sportieve rijstijl. Design, comfort, sportiviteit, vermogen, gewicht en nog veel meer motorelementen spelen een grote rol. Maar eerlijk is eerlijk.. iedereen heeft een persoonlijke smaak en een top 3 motorrijstijlen is al snel gemaakt. Maak dit lijstje voor jezelf en ga dan na wat het gebruiksdoel van de motor in jouw leven zal worden.

Type motoren

Let wel op dat in eerste instantie jouw motorrijbewijs bepaalt op wat voor motor je qua vermogen mag rijden, tenzij je 24 jaar of ouder bent. Daarna kan je een type motor gaan kiezen! De keuze is reuze:

  • Motorscooter
  • Tour-sport
  • Sport
  • Cafe-Racer
  • All-Road
  • Tour
  • Naked
  • Harley of Chopper

Maar dan ben je er nog niet! Je moet nog uitstippelen welk merk en de uitvoering matcht. Dat klinkt overigens vermoeiender dan het daadwerkelijk is! Meerdere proefritjes maken op verschillende motoren kan ik dan ook ten zeerste aanraden. Daar gaan we in dit blog overigens niet verder op in. Laten we even globaal de verschillende type motorrijstijlen in kaart brengen:

Motorscooter – stad-proof  

De motorscooter is qua design en motorrijstijl vergelijkbaar met een normale scooter. Want ze zijn volledig automatisch. Gassen en rijden! Meer hoef je niet te doen. De grote verschillen zijn het formaat en de power van dit stadse voertuig. De motorscooter is ideaal voor de stedelijke motorrijders die vooral kiezen voor gemak. Qua motorkleding kan je ze herkennen aan de urban stijl outfits.

Sportmotor – adrenaline junkies 

Sportmotoren zijn over het algemeen licht van gewicht, razend populair in Nederland en een zeer geschikt voor de kortere sportieve routes! Je kan de motoren herkennen aan de aerodynamische look en de eigenaren zijn het liefst zo dicht mogelijk bij de grond in de korte bochten. Deze raceduivels dragen kan je meestal herkennen aan de sportieve leren outfits.

Cafe-Racer – omgebouwde motor  

De Cafe-Racer is eigenlijk een sportmodel van een oude omgebouwde standaardmotor met als doel de motor lichter en sneller te maken. Zo uniek als ze kunnen zijn, zo uniek is de Cafe-Racer motorkledingstijl vaak ook.

Allroad motor – woon-werk en avontuur  

Zoals de naam al zegt zijn deze motorfietsen geschikt voor alle wegen! Ze zijn geschikt voor woon-werkverkeer en voor de avontuurlijke motorrijder die niet vies is van een avontuurlijke offroad weg.

Tourmotor – comfort en lange afstanden  

Tourmotoren rijden bijzonder comfortabel door de rechte zitpositie en zijn gemaakt voor langere ritten. Ideale machine als je wat verder weg op vakantie wilt met eigen vervoer! De all-season textiele outfits zie je vaak terug bij dit segment motorrijders.

Naked bike – customized sportmotor  

Nakes bikes zijn sportieve motors zonder stroomlijnkuip. Afgeleid van sportmotoren mét kuip! Dit is ontstaan door mensen die hun sportmotoren zelf gingen ‘customizen’ als gemakkelijke oplossing voor schade aan kuipdelen. Het mooie ervan is dat de motor er lichter en wendbaarder door werd. Ten opzichte van de sportmotoren hebben naked bikes ook een hoger stuur, waardoor de zithouding comfortabeler is.

Harley / Chopper – stoer en comfortabel  

De Harley / Chopper motorrijders zijn kan je herkennen aan de brede achterband, lichtelijk achterover hangende zitpositie en de voetsteunen zitten dichtbij het voorwiel. Ik moet er wel bij zeggen dat ze in veel varianten te vinden zijn op de weg! Qua kleding wordt in veel gevallen de wat ruigere, en vaak leren, stijl gedragen.

 

Wat is jouw favoriete motorrijstijl, en welke stijlen je allemaal al gemastered? Aarzel niet om een comment achter te laten!