fbpx

Motorrijden in de regen: eigenlijk is er ook helemaal niets aan. Zeker als je van het weerbericht laat afhangen of je wel of niet de motor pakt, kan het onwennig zijn. Toch ontkom je er soms niet aan. Met de juiste voorbereiding, geschikte kleding en onderstaande rijtips is het best te overzien.

  • Probeer putdeksels, lasnaden en belijning te vermijden, of het contact zo kort mogelijk te houden;
  • Houd rekening met extra gladheid bij regen na een lange periode van droogte;
  • Zit relaxed op de motor, zonder hard in de handvatten te knijpen en met de armen licht gebogen;
  • Draag goede regenkleding of waterdichte kleding zodat je droog blijft;
  • Zorg voor goede zichtbaarheid, draag een opvallende kleur – zoals fluorgeel;
  • Zorg voor goed zicht met een schoon vizier, bij voorkeur voorzien van een Pinlock lens.

Je begeven op glad asfalt

Zelden is asfalt van zichzelf glad. Veelal wordt het veroorzaakt met afwijkingen en oneffenheden. Denk bijvoorbeeld aan lasnaden in het asfalt uit herstelwerkzaamheden, putdeksels en belijning. Als je er geen vreemde capriolen voor uit hoeft te halen, is het devies om deze plekken te ontwijken óf het contactmoment zo kort mogelijk te houden.Motorrijden in de regen glad asfalt

Regen na een lange periode van droogte

Begint het na een lange tijd van droogte ineens weer flink te regenen dan is het opletten geblazen. Oliesporen en ander vuil dat zich in het asfalt heeft opgehoopt wordt door regen soms aan het oppervlak gebracht. Dit kun je vaak herkennen door een witte schuimlaag die bijvoorbeeld in de sporen van wielen ontstaan.

Zit relaxed op de motor en geen onverwachte bewegingen

Zoals het in droge omstandigheden geldt, gaat het voor motorrijden in de regen nog wel meer op. Zorg ervoor dat je relaxed op de motor zit. Knijp niet te hard in je handvatten en zorg ervoor dat je boven- en onderarmen niet volledig gestrekt staan. Hierdoor kun je makkelijker anticiperen en zal je minder abrupt handelen.

Zeker in extreem natte omstandigheden loont het om geen onverwachte bewegingen te maken. Zo is het credo ook bij remmen en accelereren; doe het zo geleidelijk mogelijk. In een dergelijke situatie is het ook verstandig om in bochten te voorkomen dat je op de motor afremt of dat de motor je door de bocht ’trekt’.Motorrijden in de regen

Regenkleding of waterdichte motorkleding

Zoals kleding de man maakt, maakt goed waterdichte kleding de motorrijder. Het voorkomt dat je kou vat en tegelijkertijd dat jij geconcentreerder in het rond rijdt. Natuurlijk heb je verschillende gradaties van waterdichtheid en is het mede afhankelijk van hoe vaak je in de regen rijdt, wat hierin het best aansluit. Naast goed waterdichte kleding kun je voor de noodsituaties ook regenkleding gebruiken die je over je motorkleding aantrekt.

Beschik je niet over de juiste uitrusting? In onze winkels helpen onze specialisten je graag bij een oplossing die bij jouw wensen en omstandigheden waarin je rijdt aansluit.

Wees zichtbaar

Regen vermindert het zicht. Voor jou en dus ook voor andere weggebruikers. Zeker wanneer je volledig als “Men in Black” in het zadel stapt laat dat bij hevige regen wat te wensen over op het gebied van zichtbaarheid. In zo’n geval kun je het beste een reflectiehesje dragen, of als je kleding van zichzelf niet waterdicht is, een fluorgeel regenpak.

Zorg voor goed zicht

Goed zicht heb je grotendeels zelf in de hand. Zorg ervoor dat het vizier van je helm schoon is en bij voorkeur krasvrij. Regendruppels hebben anders de neiging om ‘vast te plakken’ waardoor het zicht je ernstig ontnomen wordt. Koplampen en straatverlichting doen naar nog eens een factor 10 bovenop. Rijd je meestal met een donkergetint of spiegel vizier? Dan is het raadzaam om hem vooraf even te verwisselen voor een transparant exemplaar.

Om te voorkomen dat druppels op het vizier blijven liggen, kun je het eventueel insprayen met bijvoorbeeld een motor was, dit zorgt voor een glad oppervlak waardoor druppels er zo van afglijden. In regenachtige omstandigheden wil het vizier een stuk sneller beslaan. In deze situaties biedt een Pinlock lens uitkomst. Zorg er eveneens voor dat je niet al je ventilatie gesloten helpt, en zet eventueel het vizier op een kiertje.

 

Heb jij nog tips voor het motorrijden in de regen? Deel ze hieronder in de reacties.

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.