fbpx

Motorrijders kunnen uren praten over motoren, de avonturen die ze hebben meegemaakt en de nieuwe vrienden die ze hebben leren kennen. Maar waarom zou jij nou als niet-motorrijder je motorrijbewijs gaan halen? Motorrijders die al enige tijd mee draaien in de wereld van ronkende motoren, vergeten af en toe dat ze door het halen van het motorrijbewijs een ander en gelukkiger mens zijn geworden. Na het behalen van dat beruchte A-tje op je rijbewijs zal er een hele nieuwe wereld voor je open gaan. In deze lijst geeft Mark je 11 redenen waarom jij je motorrijbewijs zou moeten halen.

1 Je gaat voor de lol kilometers maken

Kan jij je herinneren dat je ooit voor de lol, op je vrije dag, een paar 100 kilometer ging rijden? zonder doel of zonder bestemming? Nee. Maar motorrijders zijn anders. Elke rit is een avontuur. Hoe langer en oncomfortabeler, hoe grootser het verhaal. Zelfs vrachtwagen chauffeurs, koeriers of mensen met andere beroepen komen aan het eind van een lange werkdag thuis en stappen zo weer op de motor om het aantal gereden kilometers van de dag nog wat op te schroeven. De dagelijkse sleur en stress kan je gemakkelijk ontvluchten tijdens het ontspannen kilometers vreten. Zie het als een uitlaatklep.waarom je motorrijbewijs halen

2 Je krijgt er ineens een hele grote groep vrienden bij

Motorrijders zijn één grote familie. De gedeelde passie voor de motor verbindt mensen. Overal ter wereld begroeten motorrijders elkaar en zoeken ze elkaar op. Of je nu staat te tanken, ergens parkeert of voor een stoplicht stilstaat, motorrijders lachen elkaar altijd toe. Geheid dat je tijdens het drinken van een bak koffie in je motorpak, aan de praat raakt met andere motorrijders. Dit is waar nieuwe vriendschappen ontstaan.waarom motorrijbewijs motorrijden

3 Je komt op de mooiste plekken en wegen waarvan je niet wist dat ze bestonden

Waar je tot nu toe altijd snelste route pakt met de auto, of hetzelfde traject bestierd met de trein, ben je met een motorrijbewijs in je pocket vogelvrij. Sterker nog, je gaat een uur eerder je bed uit om een ‘ommetje’ te maken richting je werk. Je komt er achter dat er zelfs bij jou in de omgeving hele mooie routes en plaatsen zijn om rond te rijden.

4 Voor een paar 1000 euro koop je de prestaties van een hypercar

Waar een Ferrari, Lamborghini of Porsche voor de meeste mensen helaas nooit bereikbaar zullen zijn, kan je voor een paar 1000 euro al wel een dikke 2e hands superbike kopen. Door de gunstigere PK-gewichtsverhouding van een motor zullen er maar weinig auto’s zijn die jou bij het stoplicht op een punt kunnen zetten. Hypercar prestaties zijn dus ineens binnen handbereik. Ter illustratie: De (nieuwprijs €50.000,-) Kawasaki H2R heeft een topsnelheid van 400km/h en sprint in 2.5 seconden naar de 100km/h. Deze prestaties zijn in een auto praktisch alleen te halen met een Bugatti Veyron die 20x zoveel mag kosten.eden om je motorrijbewijs te halen

5 Er zal een hoop naar je gezwaaid worden

Na het behalen van je motorrijbewijs word je welkom geheten bij de club van motorrijders. En in deze club groeten motorrijders elkaar door te zwaaien of een hand op te steken, terug zwaaien hoort hier ook bij. Een beetje als buschauffeurs, maar dan wat broederlijker. Overigens kom je ook voor de eeuwige dilemma’s te staan of je naar motoragenten zwaait en of de maxi-scooterrijder ook jouw gewuif verdient. Een mogelijke waterdichte conclusie voor die kwestie houdt de gemoederen al decennia lang bezig.

6 Als er geen weg is, dan maak je er één

Waar je met de auto eigenlijk alleen maar bezig bent met tussen de lijntjes blijven, realiseer je je als motorrijder dat er veel meer te doen is dan alleen maar rijden op de saaie snelweg. Door de wendbaarheid en afmetingen van een motor kun je gemakkelijk op plaatsen en wegen komen waar je eerder nooit kon komen. Wist je dat navigatiesystemen zelfs een functie hebben om jou te verassen met een aangename route in de buurt? Met een all-road motor wordt dit nog mooier: is er geen weg? dan maak je er één! Off-road rijden wordt door veel mensen gezien als de ultieme vorm van vrijheid.

7 De liefde tussen mens en machine

Deze unieke band moet je hebben meegemaakt voordat je snapt wat er wordt bedoelt, en ontwikkelt zich vaak het sterkst met je allereerste eigen motor. Je bent weken zo niet maanden lang aan het struinen op internet en ineens gebeurt het. Je springt in de auto en rijdt als een speer naar de motorzaak omdat je bang bent dat iemand anders ermee aan de haal gaat. Je spurt naar binnen, en daar staat ze, oog in oog, het is liefde op het eerste gezicht. Het maakt niet uit wat ze kost maar je zult deze motor kopen. Na je eerste proefrit ben je verkocht en hoe meer je met elkaar op stap gaat hoe sterker de onderlinge band wordt. Hoe langer je met elkaar de wegen trotseert hoe moeilijker het is om uiteindelijk afscheid te nemen voor een volgend avontuur met een nieuwe liefde.

8 Je wordt een gruwelijk ongeduldige, maar betere automobilist

Zeker na de eerste paar rijlessen op de motor merk je de beperkingen van de auto. In de auto ontbreekt je de bewegingsvrijheid en het overzicht van de motorfiets. Medeweggebruikers lijken plots allemaal veel te lang over handelingen te doen, waar je per motor allang voorbij en van weg was. Bijkomend voordeel is dat je als motorrijder leert om veel verder vooruit te kijken in het verkeer. Hierdoor ben jij beter voorbereid op eventuele gevaarlijke situaties wanneer je in het bezit bent geraakt van een motorrijbewijs.

9 Omdat je er super sexy uitziet in een motorpak

Laten we het niet onder stoelen of banken schuiven, mannen en vrouwen met motorkleding aan zijn super sexy! Of je nu in een strakke leren outfit rond rijdt, of wordt gezien met een textiele motorjas waar het avontuur van af druipt, motorkleding vertelt een verhaal. Naast dat het functioneel is, voelt het ook nog eens aan als je 2e huid. Motorkleding en motorrijden zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden. Let wel, uitzonderingen daar gelaten.reden om je motorrijbewijs te halen

10 Motorrijden is goedkoper dan autorijden

Enige tijd geleden kwam leasemaatschappij LeasePlan met een artikel wat een auto per maand kost. LeasePlan had berekent dat voor ons Nederlanders een auto gemiddeld €600,- per maand kost. Een flink smak geld. Om een vergelijking te maken heb we een Volkswagen Golf en een BMW GS naast elkaar gezet, met dezelfde aanschafwaarde en met hetzelfde bouwjaar. Uiteindelijk is de conclusie dat een motorrijder per maand gemiddeld €126,- voordeliger uit is. motorrijbewijs halen

11 De eerste proefles voor je motorrijbewijs is in veel gevallen gratis

Je weet het nooit, als je het niet probeert. Veel rijscholen bieden de eerste proefles gratis aan om je te enthousiasmeren voor het halen van je motorrijbewijs, zeker als je daarna voor het rijbewijs gaat. Heb je geen zin om de verplichting voor een proefles aan te gaan, dan organiseren motorzaken en rijscholen geregeld speciale opstapdagen waar je op de bonnefooi kennis kunt maken met het motorrijden.

Mark Bos


Mark is in de periode van 2012 t/m 2022 verantwoordelijk geweest voor de online ontwikkelingen van MKC Moto en oud-eigenaar van Motorkledingcenter. Hoewel er van motorrijden nog maar weinig komt heeft hij in het verleden een trackrecord van vooral snellere machines. De Daytona 675 en ZX-10R waarmee hij zijn limieten op Assen, Zandvoort en in de Groene Hel opzocht.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.