Café racers, scramblers en klassieke motoren werden enkele jaren geleden nog gezien als motoren voor de verfende hobbyisten. Vandaag de dag brengt de ene na de andere fabrikant nieuwe modellen uit met een klassieke/vintage of retro look (jaren 50, 60 en 70).  Denk aan Ducati met de Scrambler, Yamaha met de xsr 7-en 900, Honda met de nieuwe cb1000r of BMW met de RnineT. De Vitpilen, Svartpilen, Z900RS, Boneville Bobber, Street twin, Monkey…afijn ik hoop mijn punt gemaakt te hebben.

Deze nieuwe opmars van “retro” motoren brengt natuurlijk ook de vraag naar bijpassende retro motorkleding met zich mee. In deze blog laat ik je het topje van de ijsberg zien wat betreft de mogelijkheden op dit gebied.  

Helmen

We trappen af met het meest belangrijke kledingstuk namelijk de motorhelm. Motorhelmen met een een vintage of retro look zijn verkrijgbaar in zowel integraal als jet varianten met een breed aanbod aan modellen en graphics. Systeemhelmen komen weinig tot niet voor in retro- uitvoeringen, maar dit soort helmen zijn dan ook niet “echt retro” aangezien deze ontwikkeling pas begin jaren 90 heeft plaatsgevonden. Eén van de kwalitatief meest hoogstaande jethelmen uit ons assortiment is de Shoei J.O. jethelm. De combinatie van verschillende glasvezelsoorten maken het een lichte maar ook bijzonder sterke helmschaal met de mogelijkheid om de pasvorm te perfectioneren met Shoei personal fitting.

Toch liever een helm met betere gezichtsprotectie? Oftewel een integraalhelm. Draai dan het hoofd eens naar de Bell Bullit voor de meest klassieke en stijlvolle look. Ook de oldschool motorcross helmen zijn vertegenwoordigd in ons assortiment in de vorm van de Bell moto 3, maar met modern comfort.

Jassen

Met een casual lederen jas zit je eigenlijk altijd wel goed wat betreft protectie en het creëren van een retro look, maar er zijn nu ook steeds meer textiele alternatieven. Deze bieden over het algemeen een iets lichtere en een iets beter geventileerde ervaring, wat met het fluctuerende en soms bijzonder warme weer uitstekend van pas kan komen. Een jas als de Rev’it! Stewart Air is een volledig lederen motorjas die de klassieke stijl goed weet te vangen. Toch graag een lederen look zonder leer, zelfs dat kan met de Vika Vegan. Deze is er helaas alleen in een damesuitvoering, of voor mannen met een bijzonder vrouwelijk lichaam.

Broeken

Casual, casual, casual. Dan kom je al snel uit op motorjeans of leggings. Dit is de keuze van 99% van alle casual motorrijders met een scrambler of cafe-racer. Goed, dat percentage is wellicht uit de hoge hoed getoverd maar kijk om je heen en je zal zien dat dit zich niet ver van de realiteit schaart.

Handschoenen

Geperforeerd leer, gewatteerde patronen en lederen knokkel en palm protectie zijn een aantal punten wat een vintage of retro handschoen definieert. Combineer dit met één van de 50 tinten bruin of zwart en je zit goed. Fijn om te weten is dat de in de handschoen verwerkte protectie in tegenstelling tot het klassieke uiterlijk wel voldoet aan de moderne standaard. Check de onderstaande modellen om enige inspiratie op te doen.

Laarzen

Om de casual en vintage look af te maken kijken we naar bijpassend schoeisel. Dit is op te splitsen in twee kampen namelijk motorschoenen en motorlaarzen, vaak zien we dat voor het eerste gekozen wordt. Een paar hoge leren veterboots met additionele enkel en teen protectie doen al snel de truc en zijn ook relatief comfortabel om te dragen naast de motor. Veel merken binnen ons assortiment hebben een paar retro schoenen of laarzen in de collectie, hieronder check je een drietal prachtige exemplaren.

Wij adviseren je om bij twijfel op de motor te stappen en naar één van onze superstores te rijden voor deskundig advies en heerlijke koffie.