Als motorrijder is het van cruciaal belang om jezelf te beschermen tijdens het rijden, ook als de temperaturen oplopen en je een dag, een weekend of langer erop uit wil. In Nederland zijn de regels relatief soepel op de motor als je het vergelijkt met onze buurlanden. In deze blog vergelijken we de wetten en regels tussen Nederland, België en Duitsland zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je de grens over gaat.

 

Welke motorkleding verplicht in Nederland

In Nederland moet je een A-rijbewijs op zak hebben en een goedgekeurde motorhelm dragen. De helm moet voldoen aan de Europese norm ECE 22. Het is verboden om zonder goedgekeurde helm te rijden, zowel voor de rijder als voor je passagier, uitgezonderd trikes, MP3 motoren en zijspannen wanneer je uitgerust bent met een gordel en deze draagt. Het niet dragen van een helm kan je een boete opleveren van €100,- plus €9,- administratiekosten.

Naast de helm zijn er geen specifieke wettelijke vereisten voor andere beschermende kledingstukken, zoals motorjassen, broeken, handschoenen en laarzen. We raden je wel aan om deze kledingstukken te dragen om jezelf te beschermen bij een ongeval of glijpartij. Het dragen van slijtvaste materialen, zoals leer of speciaal versterkt textiel, kan ernstig letsel voorkomen.

 

Verplichte motorkleding

Welke motorkleding verplicht in België

Als je gaat motorrijden in België ben je verplicht om voor jou en je passagier een reflecterend hesje mee te nemen. Dit draag je bij pech of ongeval. Het dragen van een goedgekeurde motorhelm is, net als in Nederland verplicht, met dezelfde Europese norm. Het niet dragen van een helm kan leiden tot boetes en kan zelfs invloed hebben op de aansprakelijkheid bij een ongeval. Maar, je bent hier ook verplicht om met motorhandschoenen, lange mouwen, een lange broek of een overall en met schoenen die de enkels bedekken, de weg op te gaan. Voor elk ontbrekend kledingstuk kan je een boete van €55,-  verwachten. Dat loopt dus aardig op in de papieren als je met je casual zomerkleding en je sneakers over het asfalt scheurt.

De Belgische wetgeving heeft het niet over rug-, schouder-, elleboog- en kniebescherming of over het materiaal van de jas, de broek en de schoenen. Al raden wij deze extra bescherming wel ten zeerste aan.

 

Verplichte motorkleding

Welke motorkleding verplicht in Duitsland

Duitsland heeft heel wat wetten en regels. Zo ook voor motorrijders. Zo is het in Duitsland verplicht om een veiligheidshesje en een EHBO kit mee te nemen. Draag je een bril? Neem dan een reservebril of lenzen mee. Ook dit is wettelijk verplicht. 

En wist je dat je in Duitsland niet tussen de file door mag rijden? Ze hebben bovendien op een aantal wegen aparte snelheden voor motoren. En ook steeds meer wegen die populair zijn onder motorrijders worden in het weekend afgesloten voor jou als motorrijder. Dan pakken wij toch gewoon een andere route? Wij vinden onze wegen toch wel door het prachtige Duitsland.

En nu komt het: hier stellen ze geen eisen aan het dragen van beschermende motorkleding. Je leest het goed! Alleen het dragen van een motorhelm is verplicht. 

Ons advies met zomerritten

Combineer onderkleding met motorkleding dat is voorzien van ventilatieritsen of deels geperforeerde panelen. Hierdoor krijgt de rijwind vrij spel en heb je optimale verkoeling. Zo is doorwaai motorkleding bij uitstek geschikt om de hitte te lijf te gaan. Veel motorrijders zweren erbij en halen deze zodra het kwik rond de 25 graden aangeeft uit de kast. Meer tips vind je in onze blog: ‘Motorrijden bij warme temperaturen’.

 

 

Ga je deze zomer naar een ander land op de motor, dan loont het om van tevoren op te zoeken wat de wetgeving rondom motorrijden is en welke motorkleding verplicht is. Ontdek de mooiste routes en zorg ervoor dat je die euro’s van een boete beter kan gebruiken voor een heerlijk etentje. Enjoy your ride!