De buitentemperatuur stijgt naar tropische waarden en dat vraagt om enige voorbereiding om op de motor het hoofd koel te houden. Hoe je dat doet zonder uit de kast een t-shirt en korte broek te trekken? Dat vertel ik je in deze blog. Want motorkleding en een brandende zon gaan prima samen.

Verkoelende onderkleding

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig omdat onderkleding vaak wordt geassocieerd met winterse omstandigheden. Toch is er heel wat onderkleding verkrijgbaar dat verkoelende eigenschappen werkt. Deze ondershirts en –broeken nemen transpiratie op en zetten dit om in verkoeling.

Combineer je de onderkleding met een motorpak dat is voorzien van ventilatieritsen of geperforeerde panelen dan behaal je de meeste winst. Zowel bij het dragen van leren kleding als textiel heb je baat bij een verkoelend shirt en broek. Speciaal voor de sportieve rijder zijn er ook verkoelende onderpakken uit een deel voor combipakken en leren overalls.

Verkoelende onderkleding

Doorwaai motorkleding

Om comfortabel en toch veilig te kunnen rondrijden onder warme omstandigheden hebben veel merken doorwaai motorkleding ontwikkeld. Zo zweren veel motorrijders bij een doorwaai jas. Zodra het kwik boven de 25 graden stijgt komt deze uit de kast. Deze motorjassen zijn veelal van slijtvast textiel gemaakt dat wordt afgewisseld met grote meshpanelen op strategische plaatsen waardoor rijwind vrij spel heeft.

Wat voor een motor je ook rijdt. Voor elk type is er een passende doorwaai jas te vinden. Van de Alpinestars AST-Air die bij uitstek geschikt is voor het sportievere werk, de REV’IT! Airwave 2 voor de meer tourgerichte motorrijder, de Segura Walt  voor de chopper en custom rijder.

Om een luchtig geheel te creëren combineer je zo’n motorjas met een luchtige motorjeans of bijpassende doorwaai broek. Zowel Alpinestars, REV’IT! als diverse andere merken hebben meerdere doorwaaibroeken in het assortiment.

REV'IT! Airwave 2

Koelvesten

Het koelvest vormt het zware gereedschap om onder warme omstandigheden comfortabel rond te blijven rijden. Deze vesten nemen water op en weten dit gedurende enkele uren om te zetten in verkoeling van het lichaam. Door het koelvest over een verkoelend ondershirt te dragen behaal je het meeste effect. De Held Cooling Waistcoast en REV’IT! Liquid zijn te combineren met alle motorjassen. De REV’IT! Challenger vormt een koelvest dat ritsbaar is in diverse motorjassen van het Nederlandse merk.

REV'IT! Liquid koelvest

Zomerhandschoenen

Zomerhandschoenen zijn er in verschillende gradaties en met de echt warme dagen ben je het beste af met exemplaren die gedeeltelijk geperforeerd zijn of voorzien van mesh ventilatiepanelen. Deze handschoenen voor hoog-zomer gebruik zijn vaak kort van model en vallen niet over de jas heen. Uitgezonderd enkele touring handschoenen en natuurlijk de racehandschoenen.

Populaire handschoenen voor de meest warme omstandigheden zijn de Alpinestars SMX-2 Air, Alpinestars SP-X en REV’IT! Fly 2. Deze laten de rijwind door voor de nodige verkoeling, hebben geen voering en zijn erg licht en dun. Hierdoor behoud je tevens maximale controle over de motor. Welke handschoenen voor jou geschikt zijn houdt van het beschermingsniveau af.

De instap wordt gevormd door de Alpinestars SMX 2 Air, voor het serieuzere werk kom je bij de Alpinestars SP-X Air waar textiel vlakken vervangen zijn door slijtvast leer. De Alpinestars GPX is wat zomerhandschoenen betreft een van de beter beschermende modellen en rechtstreeks afgeleid van de racehandschoenen. Maar dan in kort model en voorzien van de nodige ventilatie.

Stop regelmatig en drink voldoende water

Het klinkt logisch dat je bij warme temperaturen veel water moet drinken. Niet anders is dat tijdens het motorrijden. Want zeker in de hitte, met je motorkleding aan verlies je (ongemerkt) veel vocht. Door zo nu en dan te stoppen heb je de gelegenheid om af te koelen en water te drinken zodat je scherp blijft in het verkeer.motorrijden warm weer

Bescherm je ogen

Een tip van een meer algemene aard is dat je de ogen goed dient te beschermen. Niet alleen bij warm weer, maar überhaupt als de zon schijnt of als je vaak met het vizier open rijdt. Dit voorkomt dat er stofdeeltjes of erger in je ogen terecht komen.  Zorgt ervoor dat je gefocust kan blijven op het verkeer en voorkomt in grote mate vermoeidheid.

Sinds enige tijd vind je Global Vision zonnebrillen online en in onze winkels. Deze onverwoestbare motorbrillen zijn voorzien van splintervrije glazen, een anti-kras coating en natuurlijk uitgevoerd met een UV-filter. Daarbij komen ze in een heel aantal modellen die perfect in een helm te dragen zijn. Zelfs is het zo dat enkele modellen meekleurende glazen waardoor je onder alle omstandigheden optimaal zicht hebt.

Nu zijn er natuurlijk tal van oplossingen naast het dragen van een motorbril. Zo kan je ook kijken of er voor jou helm een getint vizier beschikbaar is. Of kijk je voor een helm met geïntegreerd zonnevizier.

Global Vision motorbril

Wanneer je deze stappen volgt weet je zeker dat je toch nog comfortabel op de motor stapt. Ook als de temperatuur boven de 30 graden uitstijgt. Heb jij nog tips? Ik lees ze graag terug in de reacties onder dit blog.