De buitentemperatuur stijgt naar tropische waarden en dat vraagt om enige voorbereiding om op de motor het hoofd koel te houden. Hoe je dat doet zonder naar een t-shirt en korte broek te grijpen? Dat vertel ik je in deze blog. Een brandende zon en (veilige) motorkleding gaan namelijk prima samen.

Verkoelende onderkleding

Het dragen van onderkleding klinkt mogelijk wat tegenstrijdig om te doen bij warm weer. Vaak wordt het geassocieerd met winterse omstandigheden. Echter is niets minder waar: Er is namelijk heel wat onderkleding verkrijgbaar met verkoelende eigenschappen dat juist voor hoge temperaturen ontwikkeld is. Deze ondershirts en -broeken nemen transpiratie op om vervolgens om te zetten in verkoeling aan het lichaam.Verkoelende onderkledingDe meeste winst valt te behalen zodra je de onderkleding combineert met motorkleding dat is voorzien van ventilatieritsen of deels geperforeerde panelen. Hierdoor krijgt de rijwind vrij spel en heb je optimale verkoeling. Voor de sportievere rijders onder ons zijn er ook eendelige sets verkoelende onderkleding om te dragen onder je leren combi pak of race-overall.

Doorwaai motorkleding

Doorwaai motorkleding is bij uitstek geschikt om de hitte mee te lijf te gaan. Veel motorrijders zweren erbij en halen deze zodra het kwik rond de 25 graden aangeeft uit de kast. Deze motorjassen zijn veelal gemaakt uit slijtvast textiel dat is afgewisseld met grote, strategisch geplaatste meshpanelen waardoor de verkoelende rijwind vat krijgt op jouw lichaam. Een doorwaai motorjas is over het algemeen goed betaalbaar doordat deze erg basic zijn en in de meeste gevallen geen waterdichte- of thermovoering bevat.

In uiteenlopende stijlen is er voor elk type motor wel een matchende doorwaai jas te vinden. Zo richt Segura zich met het Walt jacket op de meer retro en klassieke stijl, is de AST Air van Alpinestars geschikt voor het sportievere werk en komt de REV’IT! Eclipse het meest tot z’n recht onder urban rijders. Voor de meer tourgerichte rijders is de REV’IT! Airwave 2 een bestseller en is hier ook een gelijknamige broek in beschikbaar.

Om je zomerse outfit compleet te maken is een doorwaai jas het beste te combineren met een doorwaai broek of luchtige motorjeans.

REV'IT! Airwave 2

Koelvesten

Het koelvest vormt het zware gereedschap om onder warme omstandigheden comfortabel rond te blijven rijden. Deze vesten nemen water op en weten dit gedurende enkele uren om te zetten in verkoeling van het lichaam. Door het koelvest over een verkoelend ondershirt te dragen behaal je het meeste effect. De Held Cooling Waistcoast en REV’IT! Liquid zijn te combineren met alle motorjassen. De REV’IT! Challenger vormt een koelvest dat ritsbaar is in diverse motorjassen van het Nederlandse merk.

REV'IT! Liquid koelvest

Zomerhandschoenen

Zomerhandschoenen zijn er in verschillende gradaties en met de echt warme dagen ben je het beste af met exemplaren die gedeeltelijk geperforeerd zijn of voorzien van mesh ventilatiepanelen. Deze handschoenen voor hoog-zomer gebruik zijn vaak kort van model en vallen niet over de jas heen. Uitgezonderd enkele touring handschoenen en natuurlijk de racehandschoenen.

Populaire handschoenen voor de meest warme omstandigheden zijn de Alpinestars SMX-2 Air V2, Alpinestars SP-X en REV’IT! Fly 2. Deze laten de rijwind door voor de nodige verkoeling, hebben geen voering en zijn erg licht en dun. Hierdoor behoud je tevens maximale controle over de motor. Welke handschoenen voor jou geschikt zijn houdt van het beschermingsniveau af.

De instap wordt gevormd door de Alpinestars SMX 2 Air, voor het serieuzere werk kom je bij de Alpinestars SP-X Air waar textiel vlakken vervangen zijn door slijtvast leer. De Alpinestars GPX is wat zomerhandschoenen betreft een van de beter beschermende modellen en rechtstreeks afgeleid van de racehandschoenen. Maar dan in kort model en voorzien van de nodige ventilatie.

Stop regelmatig en drink voldoende water

Het klinkt logisch dat je bij warme temperaturen veel water moet drinken. Niet anders is dat tijdens het motorrijden. Want zeker in de hitte, met je motorkleding aan verlies je (ongemerkt) veel vocht. Door zo nu en dan te stoppen heb je de gelegenheid om af te koelen en water te drinken zodat je scherp blijft in het verkeer.motorrijden warm weer

Bescherm je ogen

Een tip van een meer algemene aard is dat je de ogen goed dient te beschermen. Niet alleen bij warm weer, maar überhaupt als de zon schijnt of als je vaak met het vizier open rijdt. Dit voorkomt dat er stofdeeltjes of erger in je ogen terecht komen.  Zorgt ervoor dat je gefocust kan blijven op het verkeer en voorkomt in grote mate vermoeidheid.

Sinds enige tijd vind je Global Vision zonnebrillen online en in onze winkels. Deze onverwoestbare motorbrillen zijn voorzien van splintervrije glazen, een anti-kras coating en natuurlijk uitgevoerd met een UV-filter. Daarbij komen ze in een heel aantal modellen die perfect in een helm te dragen zijn. Zelfs is het zo dat enkele modellen meekleurende glazen waardoor je onder alle omstandigheden optimaal zicht hebt.

Nu zijn er natuurlijk tal van oplossingen naast het dragen van een motorbril. Zo kan je ook kijken of er voor jou helm een getint vizier beschikbaar is. Of kijk je voor een helm met geïntegreerd zonnevizier.

Global Vision motorbril

Wanneer je deze stappen volgt weet je zeker dat je toch nog comfortabel op de motor stapt. Ook als de temperatuur boven de 30 graden uitstijgt. Heb jij nog tips? Ik lees ze graag terug in de reacties onder dit blog.