fbpx

Wanneer je de Nederlandse dijkwegen en polderlandschappen ondertussen kan dromen is het tijd om op de motor Europa te gaan ontdekken. Want dat je niet hoeft af te reizen naar de andere kant van de wereld om aan je trekken te komen bewijst het volgende overzicht. We stellen je namelijk voor aan vijf van de mooiste routes in Europa.

Stelviopas – Italië

De Italiaanse Stelvio pas – ook wel Stilfserjoch genoemd – vormt zo ongeveer het Mekka voor menig motorrijder. Het is dan ook zeker een route die je als fanatieke motorrijder eens gereden moet hebben. De 48 haarspeldbochten die kort na elkaar worden opgevolgd brengen je naar een hoogte van ruim 2700 meter.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid aan je rit begint. Het kan op de top flink koud zijn. De Stelvio is gemiddeld genomen van mei tot september geopend, maar vooronderzoek is wel zo handig. Het beste plan je de rit op een doordeweekse dag omdat het in het weekend erg druk is met medeweggebruikers.

Stelvio pas motorroutes

Gavia pas – Italië

De Passo di Gavia ligt in de Italiaanse Alpen, niet gek ver van de Stelvio. Toch is de Gaviapas het ondergeschoven kindje. Hoewel ik persoonlijk de Gavia veel indrukwekkender vond, wordt hij vaak overgeslagen door motorrijders. De Gavia is met 2600 meter vrij hoog en koud aan de top; tot in juni kan er vaak nog sneeuw vallen waardoor het wijselijk is om van tevoren te controleren of de wegen begaanbaar zijn.

Op sommige plekken is de weg zo smal dat het passeren van twee motoren nog maar net gaat. Mijn eigen ervaring was dat de Gavia vrij rustig was toen ik hem in september aandeed. Niet overal is het wegdek even goed, maar het landschap is des te mooier. De vele tunnels vereisen wat extra oplettendheid omdat deze onverlicht zijn.

Passo di Gavia motorroutes

Trollstigen – Noorwegen

In het westen van Noorwegen ligt de Trollstigen, die ook wel de trollenroute wordt genoemd. Deze weg die bijna 20 kilometer lang is, laat je met 11 haarspeldbochten kennis maken met het Noorse landschap. Een woestenij aan steile rotswanden, diepe fjorden en uitgestrekte landschappen.

’s Winters is de weg afgesloten vanwege sneeuwval. Zelfs in mei en juni kan op sommige momenten de weg tijdelijk afgesloten zijn waardoor het vooraf informeren raadzaam is.

Trollstigen Noorwegen motorroutes

Transfaragasan – Roemenië

Voor de beste weg ter wereld moeten we volgens Top Gear presentator Jeremy Clarkson naar Roemenië afreizen. Het Transfaragasan stamt uit de jaren 70 en vormde destijds een militaire route door het berggebied. De weg wisselt schitterende haarspeldbochten af met S-bochten. Het asfalt schijnt er echt verrassend goed te zijn. Houd er wel rekening mee dat de weg tussen oktober en juni gesloten kan zijn door sneeuwval. Bekijk de actuele status.

Transfagarasan in Roemenië als mooiste motorroutes

Silvretta – Oostenrijk

In het Oostenrijkse gedeelte van de Alpen ligt de Silvretta: Een waar stuurparadijs met asfalt zo glad als een biljartlaken, overzichtelijke bochten en een ware groene oase. De weg heeft het hoogste punt op ruim 2000 meter. In de Silvretta vind je tevens stuwmeren die zeker het bezoeken waard zijn.

Houd er rekening mee dat er voor de Silvretta tol betaald moet worden, voor motoren ligt dit op ongeveer 12 euro. Waarna er 32 haarspeldbochten in het vooruitzicht liggen. ’s Winters is de Silvretta gesloten voor verkeer waardoor het raadzaam is om van tevoren te informeren wanneer je in het voorjaar wilt gaan rijden. Bekijk de officiële website.

De Silvretta in Oostenrijk motorroutes

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.