Hoofdafbeelding: (©) MotoGP.com

Eenmaal per jaar, het laatste weekend van juni, ziet het in het Noorden des lands zwart van de motorrijders: de Dutch TT vindt er plaats. Van Heinde en verre trekken motorrijders naar de provincie- en motorhoofdstad Assen. Maar wat is nu precies de magie van deze historische GP?

Het TT Circuit Assen heeft het record MotoGP races in handen. Het is namelijk het enige circuit waarop sinds de start van de MotoGP in 1955, jaarlijks het event naar terugkeert. Alleen in 2020 ging de race niet door vanwege de COVID pandemie. Dit jaar vindt de Dutch TT, voor de 92ste editie plaats van 23 t/m 25 juni.

Spektakel op het asfalt van het TT Circuit Assen

Het TT Circuit Assen draagt als bijnaam de Cathedral of Speed. Niet voor niets natuurlijk, snelle rechte stukken worden afgewisseld door het technische bochtenwerk. Bovendien zorgt het soms onvoorspelbare Nederlandse weer voor verrassingen. Dat spektakel op de baan is voor de toeschouwers goed te zien omdat je vanaf de tribunes goed zicht hebt over een groot deel van het circuit.

MotoGP Assen ademt Valentino Rossi

De optredens van Valentino Rossi in Assen zijn niet onopgemerkt gebleven. Met misschien wel één van de hoogte punten, zijn overwinning in 2007, startende vanaf de 11de plaats. De naam van de voormalig MotoGP-coureur is dan ook onlosmakelijk met Assen verbonden. In 2021 nog werd The Doctor uitgeroepen tot ereburger van Assen.

De nacht van Assen | Optredens en feeststemming in de binnenstad

Heel de Drentse hoofdstad staat rondom TT Assen in het teken van feest, samengevat in het TT Festival. De kermis en de verschillende podia en op vrijdagavond de TT NightRide waarbij meer dan 1000 motoren door het centrum van Assen zullen rijden. Dit evenement trekt inwoners uit de gehele regio en bezoekers van de Dutch TT.

Motorcampings rondom TT Circuit Assen

Voor de full-experience van de Dutch TT ga je natuurlijk het volledige weekend. Met op vrijdag en zaterdag de training en kwalificaties, en zondag de racedag. Na de nacht van Assen duik je dan bij voorkeur niet een van tevoren geboekt hotel in, maar plof je neer op dat nèt niet voldoende opgepompte luchtbed, in je tentje op de motorcamping.

De weilanden worden omgetoverd tot festivaldorpen, en jawel, het draait erom wie de langste heeft. Vlaggenstokken met vlaggen van de verschillende landen, vriendengroepen of wat er dan ook maar lekker in de wind wappert, steken ver boven het maaiveld uit. Zo zijn de motorcampings, vooral die het dichtstbij het circuit liggen, bezienswaardigheden op zich.

Signeersessie Moto2 en Moto3 talenten bij MKC Moto Assen

Op de vrijdag van de Dutch TT, 23 juni, zullen LS2 coureurs uit de Moto2 en Moto3 klassen onze winkel in Assen aandoen voor een signeersessie. De uitgelezen kans om vanaf 17:00 uur een handtekening te bemachtigen en deze talenten te ontmoeten.

Massale uittocht van motoren

Na het afvlaggen van de race volgt de massale uittocht van motorrijders. Snelwegen lopen vast door automobilisten en al snel wordt van een tweebaans-snelweg een driebaansweg gemaakt, met zo ver het oog rijkt een sliert aan motoren. Langs de weg ontstaan spontane tribunes van toeschouwers en bewoners die hun klapstoeltjes in de berm ontvouwen.

Ben jij bij het Dutch TT weekend op Assen?

Ben jij er de 92ste editie van de Dutch TT in Assen bij? Houd rekening met snelheidscontroles dit weekend op de snelwegen en N-wegen richting Assen. Daarnaast is de kans aanwezig dat de politie controleert op de technische / originele staat van de motor. Je doet er dus goed aan om een goedgekeurde uitlaat en/of DB-killer te monteren.

Zelf rijden op het TT Circuit Assen

Wil je zelf eens ervaren hoe het is om op het heilige asfalt van het TT circuit te rijden? Op 20 juli, een maand later, organiseren we er de MKC Riders Academy op TT Circuit Assen. Deze dag werken we onder begeleiding van ervaren instructeurs aan onze rijskills.