fbpx

Een nieuwe motorhelm koop je doorgaans voor jarenlang rijplezier. Ondanks dat een motorhelm niet het eeuwige leven heeft is enige voorzichtigheid geboden om er zo lang mogelijk mee te doen. Aan de hand van de volgende tips leer je alles over het motorhelm schoonmaken.

  • Reinig het helminterieur voor een frisse helm
  • Stop geen handschoenen in je helm
  • Het vizier van je motorhelm schoonmaken met een zachte doek
  • Berg hem op in een helmhoes
  • Vet de helmrubbers in

1. Reinig binnenvoering / helminterieur voor een frisse helm

Van jouw motorhelm heeft de binnenvoering waarschijnlijk het meest te verduren. Deze staat continu in aanraking met je huid. Zeker in warmere omstandigheden waarbij je transpireert of als je haar styling producten gebruikt kan dat op den duur effect hebben voor de staat van de binnenschaal en het helminterieur. Ditzelfde gaat natuurlijk op wanneer je als vrouwelijke motorrijder foundation draagt in je motorhelm.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de binnenkant van je helm in topstaat te houden. Zo zijn er motor balaclava’s waardoor de huid en je haar niet direct in contact staan met de binnenvoering. Daarbij is het natuurlijk gemakkelijker om je helmmuts mee te wassen. Balaclava’s van zijde zijn ook een goede optie omdat deze antibacterieel zijn en glad, zo glad dat het risico op haarbreuk verminderd. Daarnaast zijn er diverse middeltjes die je helpen om gemakkelijk en snel de binnenvoering van je helm te wassen. Deze verwijderen geurtjes en bacteriën.

De laboranten van Muc-Off hebben de ultieme helmreinigingskit samengesteld om jouw motorhelm zowel van binnen als buiten in topstaat te houden. Compleet met microvezeldoek, interieur reiniger, anticondens spray en vizierreiniger in mooie (cadeau)verpakking.

Muc-Off Helmet Care Kit

2. Stop geen handschoenen in je motorhelm

Stiekem maak ik mezelf er ook schuldig aan.. Gewoon omdat het zo makkelijk is. Je komt op de plaats van bestemming aan en wat doe je dan met je handschoenen? Juist, je stopt ze in je motorhelm! Nu vindt je binnenvoering dat niet heel erg prettig. En dan in het bijzonder vanwege het klittenband. Hierdoor kunnen de handschoenen de binnenvoering beschadigen. Deze kan gaan rafelen en de vochtafvoerende en anti-bacteriële eigenschappen kunnen verminderen. Daarbij kan het invloed hebben op het draagcomfort.

Je doet er dus beter aan om je handschoenen los mee te nemen, wanneer je motor het toelaat in de buddy te stoppen of in je motorjas weg te stoppen. Draag je een rugzak dan kan je ze natuurlijk daarin kwijt. Bij het wegleggen van je helm na een rit is het natuurlijk nog belangrijker om hierop te letten.Motorhandschoenen opbergen in motorhelm

3. Het vizier en de Pinlock van je motorhelm schoonmaken? Gebruik een zachte doek

Je hebt gereden en komt thuis met een helm die onder de insecten zit. Wat doe je dan? Gebruik geen keukenpapier! Zoals je weet bevat papier houtvezels en hoe ‘krasvast’ het vizier van je motorhelm ook is, hij is niet opgewassen tegen het gebruik van keukenpapier. Gebruik hierom een schone, zachte doek met helm- en vizierreiniger. Het liefst gebruik je hiervoor een microvezel doek omdat deze heerlijk zacht is en je helm niet zal beschadigen. Houd in de gaten dat de doek nergens anders voor gebruikt wordt. Je wil niet dat er bijvoorbeeld resten van een te agressief of juist vettig product in zitten die je over je helm uitsmeert. Door helm- en vizierreiniger te gebruiken hoef je minder kracht uit te oefenen doordat het vuil losweekt.

Gebruik dit echt niet voor je Pinlock vizier! Deze kan tegen geen enkel soort schoonmaakmiddel. Gelukkig hebben we het over de binnenkant van het vizier en zal de Pinlock dus niet snel vies worden. Als dit toch gebeurt, maak het dan schoon met een schone doek en een beetje water en let erop geen kracht te zetten. Dep het voorzichtig droog. De siliconen rand langs je pinlock zorgt ervoor dat er geen vocht tussen je vizier en Pinlock vizier komt. Als je de Pinlock uit je vizier haalt heb je kans dat deze daarna minder goed werkt, vooral als deze al wat langer in het vizier zat. Als je Pinlock er echt slecht uitziet doe je er waarschijnlijk beter aan hem te vervangen. Rijden met slecht zicht is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk!

Pinlock vizieren zijn niet de enige vizieren die alleen water kunnen verdragen. Ook spiegelvizieren zijn wat gevoeliger. Dat mooie spiegeleffect heeft hij te danken aan een filmlaag die op het vizier is aangebracht. Maak deze alleen schoon met een microvezeldoek en water.

Vizierreinigers zijn er in allerlei varianten. Zowel in grotere flacons als in kleine spuitflesjes die onderweg gemakkelijk zijn mee te nemen. Voor helmen met een matte afwerking zijn ook speciale detailing producten verkrijgbaar. Hiermee kan je vette vingers wegvegen en breng je gelijk een beschermlaag aan.

4. Berg je motorhelm op in een helmhoes

Bij elke motorhelm die je nieuw bij ons koopt krijg je een helmhoes mee. Door je helm in deze hoes op te bergen is hij beter beschermd tegen stof en vuil. Daarbij voorkomt het beschadigen wanneer je de helm ergens mee naartoe neemt. Zo’n helmhoes is vaak van een zacht microvezel materiaal dat je motorhelm met fluwelen handschoentjes beschermd. Het is verstandig om je helm op te bergen op een plek buiten de zon, zodat UV straling geen invloed heeft op de helmschaal.

Zoals het beter is voor je motor om hem eerst te laten afkoelen voordat je de motorhoes er overheen doet, is het belangrijk dat je je helm eerst laat luchten voordat je de helmhoes er omheen doet. Laat je helm even staan met het vizier en ventilatie open zodat de binnenvoering kan drogen. Hierdoor voorkom je dat er schimmel kan ontstaan en bescherm je de helmschaal waardoor de veiligheid gegarandeerd kan blijven.

Motorhelm opbergen in helmhoes

5. Vet de helmrubbers in na het schoonmaken van je motorhelm

De helmrubbers van jouw motorhelm kunnen zo nu en dan wel wat extra liefde gebruiken. Deze rubbers rondom het vizier zorgen namelijk voor een goede afdichting. Het zo nu en dan invetten van deze afdichtingsrubbers voorkomt het uitdrogen hiervan wat weer resulteert in een betere afdichting tegen regen. Hiervoor kan je een silicone vloeistof gebruiken dat je licht op een doek of op je vinger aanbrengt.

Meer info over motorhelmen

Het verschil tussen integraal, systeem en jet motorhelmen

Wat doet aerodynamica en gewicht met een motorhelm

Waar is een motorhelm van gemaakt

Bekijk de video over het onderhouden van je motorhelm

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.