Vanaf zondag (1 januari 2023) is het in Nederland verplicht om een scooterhelm te dragen als je rijdt op een snorfiets of een ander voertuig met een blauw kenteken. Ook de bijrijder moet een helm dragen. Draag je geen helm? Dan kan dat een boete van € 100 opleveren. De overheid stelt dit verplicht in de hoop het aantal doden en gewonden te laten dalen in het verkeer. Maar welke helm heb je nu nodig? Wij helpen je hierbij!

1.Wat voor soort scooterhelm: Integraal-, systeem- of jet scooterhelm?

Elke type rijder is anders en dat maakt het ook lastig welk type scooterhelm voor jou geschikt is. Zo bestaan er integraalhelmen (gesloten helm), systeemhelmen (de voorkant kan omhoog worden geschoven) en jethelmen (open helm zonder kinbedekking). Welke je kiest, is aan jou en ligt aan de eisen die je stelt. Al in een eerdere blog hebben we een schema gemaakt, zodat jij erachter komt welke helm bij je past. Hieronder zetten we het nog eens voor je op een rij. 1 betekent slecht scorend, 3 is goed scorend.

 

Integraal Systeem Jet
Veiligheid 3 2 1
Gewicht 2 1 3
Stilte 3 2 1
formaat 2 1 3
Gezichtsveld 1 2 3
Gebruiksgemak 1 2 3
Warmte 3 2 1
verkoeling 1 2 3

 

Bekijk welke eisen voor jou het belangrijkst zijn en kom er achter welke helm voor jou de meeste punten scoort.

Scooterhelm verplicht per 1 januari 2023

2. Wat is een goedgekeurde scooterhelm?

Al onze helmen voldoen aan de ECE-norm. Dit betekent dat je met elke helm die je bij ons kunt kopen, de weg op mag. Het ECE-label zie je vaak aan de kinband of in de binnenkant van de helm. Het is niet verstandig om een tweedehands helm aan te schaffen. Door een valpartij kan de helm zijn beschadigd. Aan de buitenzijde zie je vaak niets van de beschadiging. Voor ieders veiligheid kan je beter een gecertificeerde scooterhelm kopen bij een speciaalzaak bij jou in de buurt.

 

3. Heeft de scooterhelm wel mijn pasvorm?

Bij je zoektocht naar een nieuwe helm is de pasvorm belangrijk. Als een helm niet lekker zit, te groot of te klein is, ga je daar hinder van ondervinden. Daarom adviseren we iedereen om eerst een nieuwe scooterhelm te passen. Elk merk en elk hoofd is weer anders waardoor het ene merk je beter zal zitten dan het andere merk. Welke scooterhelm bij jou het beste past, is dus sterk afhankelijk van de eisen die je aan een helm stelt. Een van onze specialisten kan je helpen bij het uitkiezen van een passende helm als je er niet uit komt. Stel je hoge eisen aan veiligheid? Kijk dan naar een helm met een sterke buitenschaal.

4. Goedkope scooterhelmen

Stel je geen hoge eisen aan je helm? Dan kan je de prijs als uitgangspunt nemen. Er zijn al helmen vanaf €50 die een ECE 22.05 keurmerk hebben. Helmen van dit kaliber hebben vaak een simpele plastic buitenschaal die een klap minder goed opvangt. Om de kosten laag te houden is materiaal van mindere kwaliteit gebruikt en komt de helm maar net aan door de keuring.

Als veiligheid een belangrijke rol speelt in je overweging, kan je kijken naar helmen met een stevigere polycarbonaat buitenschaal. Polycarbonaat is sterker, flexibeler en slagvaster dan plexiglas. Het wordt onder andere gebruikt als beschermschild door de ME en de politie. Daarnaast werkt dit materiaal brandvertragend. Met een polycarbonaat scooterhelm ben je beter beschermd bij een crash.

Hopelijk helpt dit met het vinden van een geschikte scooterhelm die helemaal bij jou past. Check hier ons gehele scooterhelmen aanbod.

 

5 tips bij het uitkiezen van een scooter helm

6 tips die je warm houden op de scooter