Je kan stellen dat onderkleding bijna net zo belangrijk is als motorkleding zelf wanneer het ijskoud of bloedje heet buiten is. Onderkleding kan namelijk jouw rijcomfort aanzienlijk verhogen, maar in beiden seizoenen heb je compleet ander soort onderkleding nodig. Bij winter onderkleding is het eerste wat in je opkomt uiteraard thermokleding en bij zomer onderkleding dat het een vocht afvoerende werking moet hebben. Daar gaan we in dit blog wat dieper op in zodat je op basis van deze tips precies weet welke onderkleding je nodig hebt.

Type onderkleding

De eerste en makkelijkste keus die je moet maken is wat voor type onderkleding je nodig hebt:

En dan kan je bepalen welk lichaamsdeel je wilt gaan inpakken met die sneldrogende, antibacteriele en verwarmende, óf juist verkoelende, onderkleding:

Motorkollen en helmmutsen

Een must-have kledingstuk in jouw motorkledingcollectie is een motorkol. Als dit nog geen basisonderdeel is van je equipement, dan is zo een windkraag de ultieme aanrader voor bescherming tegen de kou ter aansluiting van de opening tussen de motorjas en helm. Maar ook voor de zomer biedt het vochtregulerende eigenschappen die de huid droog houdt. Kort samengevat: draag een kol en vat geen kou!

Verwarmde onderkleding

Voor de echte koukleumen is er ook een verwarmde mid-layer en verwarmde sokken die weerstand bieden ongeacht als de temperaturen rond het vriespunt liggen. Dit draag je onder je motorkleding en bevat verwarmingselementen die tactisch zijn geplaatst zodat het gehele lichaamsdeel wordt verwarmd. Je sluit de verwarmde onderkleding aan op de accu van je motor door middel van een accukabel en je bent verzekerd van het op peil houden van jouw lichaamstemperatuur.

Koelvesten

De laatste tip van de onderkleding tips op productniveau zijn koelvesten. In ons assortiment kan je een aantal koelvesten tegenkomen voor maximale verkoeling bij extreem warme zomer ritten. Dit grove geschut zet je in tijdens de tropische zomers waar je tijdens je vakantieritten en steeds vaker ook hier op eigen bodem mee te maken krijgt. De koelvesten die je kan vullen met water weet jou tot 3 dagen lang te verkoelen! De actieve materialen geven verkoeling af op het lichaam dat mede door de ventilatieopeningen in je motorjas extra effect heeft. Hou je hoofd koel tijdens het rijden en draag een koelvest onder je motorjas. Tip van de dag: bij voorkeur een doorwaai exemplaar. De gevoelstemperatuur kan met maximaal 15 graden worden verlaagd.

Maat en pasvorm

De maat en pasvorm van onderkleding is vrij makkelijk te bepalen. Balaclava’s / Bivakmutsen, motorkollen en andere helmmutsen zijn over het algmeen universeel lqua maat. Wat betreft onderkleding voor het boven- en onderlichaam kan je gewoon de maten aanhouden van je vrijetijdskleding. Denk eraan dat het strak aan het lichaam moet zitten! Oncomfortabel zal het niet snel worden, want onderkleding is in de meeste gevallen super elastisch.

Functionaliteit

Wat niet mag ontbreken aan alle tips van onderkleding zij functionaliteiten. Qua functionaliteit is namelijk onderscheidt gemaakt. Zo heb je woon-werkverkeer onderkleding waar isolatie en duurzaamheid samen komen. Maar je hebt ook race overalls waar de focus compleet ligt op de vochtafdrijvende werking. En wat betreft helm onderkleding kan je denken aan 100% waterdicht Gore-Tex + hoogstaand isolerend + compleet winddichte motorkollen, maar ook de dunnere kollen met een hoogwaardig ademend vermogen en superlicht van gewicht gemaakt van sneldrogende materialen. Thank the lord voor onze uitgebreide webshop waar per product staat omschreven wat voor functies, specs, eigenschappen.. hoe je het ook wilt noemen, de onderkleding heeft.

Onderkleding video met Mark in de hoofdrol