Ben jij een echte doorrijder of wacht jij weer tot de lente aanbreekt? De dagen zijn kort en het weer is guur. Het gros van de motorrijders zet de motor in deze tijd van het jaar op winterstalling. Een winterstop op de motorverzekering regelen kan een korting opleveren op de premie tussen de 5% en 10%.

1.Winterstalling motorverzekering

Opgepoetst, tank volgeladen, ketting gereinigd en aan de acculader: klaar om op stalling te gaan en je trouwe tweewieler weer in de lente te begroeten. Als je elk jaar in de wintermaanden je motor stalt, kun je kiezen voor een aangepaste verzekering. Deze winterstop houdt in dat je, indien je WA volledig Casco verzekerd bent, terugvalt op de Beperkt Casco dekking. Alleen brand en diefstal zijn dan verzekerd. De winterstopverzekering loopt van 1 december tot 1 maart of van 1 december tot 15 maart. Dit is afhankelijk van jouw motorverzekering. Je mag dus niet motorrijden in deze periode en de motor mag ook niet op de openbare weg staan. Bedenk dus goed of jij je motor wil gebruiken in de winter. Wanneer je van plan bent om jouw motor een warm onderkomen te geven, vergeet dan niet om de motorfiets te schorsen bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW), anders blijft de verplichting om te verzekeren bestaan. De kosten bedragen hiervan € 24,-.

 

2. Afhuren winterstalling

Maar waar ga je de motor neerzetten? Heb je niet de luxe van een eigen garage of ruime schuur en is je motor overgelaten aan de gure weersomstandigheden? Een externe ruimte afhuren is dan een uitkomst. Hier kan je de motor droog en warm neerzetten. De verhuurkosten van een winterstalling liggen tussen de € 50 en € 100 per maand. Om stof te voorkomen, is het verstandig om je motor met een motorhoes af te dekken in de ruimte. Een tweede advies is om je motor op de middenbok of paddockstand te zetten, zodat de banden niet op één plek belast worden.

3. Zomertijd dekking

Ben je een zomerrijder? Wellicht is dan een zomertijd dekking een optie. Hiermee is je motor niet verzekerd vanaf de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag van maart. Dit zorgt uiteindelijk voor een flink lagere jaarpremie van de verzekering. Hoeveel dit is, verschilt uiteraard per verzekeraar. Vergeet niet om ook hierbij je motorfiets te schorsen bij de RDW.

4. Nadelen schorsen

Een nadeel om je motorverzekering in de winter stop te zetten is dat je jouw motor in geen geval kan gebruiken tijdens de winterperiode, ook al is het prachtig weer! En als je toch gaat rijden, brengt dit grote risico’s met zich mee. Op het moment dat je dan toch schade veroorzaakt aan anderen, moet je daar zelf voor boeten. Een aanpassing van de polis kan wijzigingskosten met zich meebrengen en wanneer je de winterstop opheft, dan betekent het dat je de premiekorting laat vallen en dat je wellicht een restbedrag moet betalen. Deze korting wordt namelijk over het hele jaar toegepast. Informeer daarom goed vooraf bij je motorverzekering om hoeveel dit gaat.

Motorverzekering regelen in de winter

Lees alles over hoe jij je motor winterklaar maakt in onze eerdere blog, zodat jij in de lente weer veilig het avontuur aan gaat!