fbpx

Op het gebied van adrenaline en het gevoel van vrijheid, kan de auto niet op tegen de motor. Toch kan het wel eens voorkomen dat je enkele gemakken van de vierwieler mist. Van het opladen van je telefoon, navigeren naar je bestemming, luisteren van muziek, tot het kunnen communiceren met reisgenoten. Daarnaast zijn er nog talloze motorspecifieke snuisterijen die maar al te handig kunnen zijn. In deze blog geven we je een overzicht van de handigste motorgadgets die jouw rijervaring kunnen verrijken of om je wat inspiratie te geven voor een cadeautje voor jouw partner, kroost, familie of vriend(in).

Laten we starten met enkele no-brainers. Motorgadgets die het gross al heeft aangeschaft en de rest die langzaam aan de behoefte krijgt dit te gaan doen.

Communicatie-set

 

cardo-scala-rider-sho-1

Motorrijden staat bekend als een adrenaline gevulde hobby maar dat hangt toch echt af aan de tak van sport. De rijder die continent overschrijdende tourritten maakt zal vast en zeker worden voorzien van een gezonde dosis dopamine, maar een hartslag van 150+ omdat je niet zeker weet of je de volgende bocht wel heelhuids doorkomt zal waarschijnlijk uitblijven. Als je het liever wat rustiger aan wilt doen en wilt genieten van je rit, kun je maar beter zorgen voor wat extra entertainment. Een communicatie-set is een fijne motorgadget die je daarbij kan helpen; zo deel je niet alleen al het moois wat je onderweg tegenkomt met je mederijders maar luister je ook naar je favoriete playlist.

Oordoppen voor het motorrijden

Ik hoor je al denken “Rare motorgadget in combinatie met de vorige aanbeveling”, maar het geluid van je communicatie-set blijft prima te verstaan ondanks het dragen van motoroordoppen. Waarom we gehoorbescherming toch aanbevelen als motorgadget lees je hier. Het komt er op neer dat we niet graag zien dat je substantieel gehoorverlies lijdt door de oorverdovende windruis. Zeker bij langere ritten met redelijke snelheid is de berokkende schade behoorlijk.

(Pinlock) Vizieren

Het is een zonnige ochtend na een nacht met regen en je besluit de motor op te stappen om daarna tot de conclusie te komen dat je de zon en zijn reflectie vol in je smoelwerk hebt. Natuurlijk heb je een transparant vizier op je helm waardoor je je weg met geknepen en tranende oogjes dient te vervolgen. Bij veel helmen is een donker vizier standaard inbegrepen, mocht dit nu niet het geval zijn dan hebben we genoeg opties om je van de geforceerde Clint Eastwood look af te helpen.

Ook een beslaand vizier is geen pretje, je zicht kan zo zeer belemmerd worden dat je gedwongen bent met een open of halfopen vizier te rijden. Ik kan uit ervaring spreken als ik zeg dat dit met koud weer of met neerlag niet is aan te raden. Een Pinlock biedt hierbij de uitkomst. Hoe een Pinlock precies werkt kan je hier terugvinden. Zowel een Pinlock als een donker vizier zijn beide must-have motorgadgets die een bijdrage leveren aan je rijcomfort en veiligheid.

Navigatiesystemen en telefoonhouders

Telefoonhouder- Blog - MKC Moto - motor

Je bestemming intoetsen in Google Maps en puur op de instructies rijden die je worden ingefluisterd; het is mogelijk maar zichtbare aanwijzingen ter aanvulling zullen garanderen dat je minder vaak de verkeerde afslag neemt. Je kunt hierbij kiezen tussen een telefoon met een bijpassende telefoonhouder en een dedicated navigatiesysteem. Navigatiesystemen voor de motor zijn niet goedkoop en velen verkiezen daarom ook een telefoonhouder. Toch biedt een navigatiesysteem een hoop extra waarde; zoals minder zonreflectie, meer routeopties en een betere bediening voor de motorhandschoen dragende rijder. Alle ins en outs over navigeren op de motor lees je hier terug.

Nog een leuke motorgadget welke enkel beschikbaar is voor de Garmin Zumo range, zijn de Garmin Zumo ventieldoppen waarmee je de druk van de banden kunt aflezen op het navigatiesysteem.

GPS Tracker

“Maar ik ben toch verzekerd?”. Dat is zeker waar maar onder welke omstandigheden? “Nagelvast” is het begrip waar veel verzekeraars gebruik van maken wanneer het aankomt op diefstal. Dit betekend dat je ten alle tijden een art 4 kettingslot bij je dient te dragen. Geen probleem voor de tourrijder met genoeg kofferruimte, maar om 10kg aan staal mee te nemen in je rugzak wanneer je de motor even parkeert in de stad is wel erg veel gevraagd. Een GPS tracker zorgt er niet voor dat je dan wel verzekerd bent maar deze motorgadget geeft je de mogelijkheid om het gespuis in de kladden te laten vatten door de dames en heren in het zwart/geel.

Je hebt twee varianten GPS trackers; aan de accu of met batterijen. GPS trackers zijn niets nieuws voor de doorgewinterde motorpikker, zeker de aan de accu bevestigde trackers zijn nogal makkelijk op te sporen. De van accu voorziene trackers zoals de Monimoto kunnen worden verstopt op elke denkbare plek maar zelfs dan ben je nog steeds niet verzekerd van het terugvinden van jouw motor. GPS signaal verstoorders bestaan namelijk ook en worden helaas ook gebruikt. Het word ons ook niet makkelijk gemaakt.

Schijfremslot met alarm

Een art 4 schijfremslot betekent, zoals eerder vermeld, niet bij alle verzekeraars dat je kan rekenen op een vergoeding. Maar een art 4 schijfremslot met alarm in combinatie met een parkeerplek met genoeg sociale controle is al stukken minder aantrekkelijk.

Gooi er ook nog even een motorhoes overheen en voilà met deze twee motorgadgets is de drempel flink opgehoogd.

Redders in nood

Een motorband reparatieset of sleutelset in combinatie met de sleutelgids van jouw motor op je telefoon, kan in geval van pech een reddende motorgadget zijn. Een klein beetje sleutelervaring is ook mooi meegenomen. Heb je dat niet dan kan een ANWB wegenwacht lidmaatschap ook best fijn zijn.

Airbag voor motoren

Dainese D-Air airbag

De populariteit van de motorairbag begint zich langzamerhand ook buiten de racerij uit te breiden en biedt de alledaagse rijder de impactprotectie die de lang gewenste aanvulling biedt op motorkleding.
De Airbag is je beste vriend wanneer je je in benarde situaties bevindt. Een motorairbag is zeker niet de goedkoopste motorgadget uit deze lijst, maar voor de motorrijder die van snelheid houdt zeker geen overbodige luxe.

Hiermee komen we aan het eind van onze lijst met must-have motorgadgets. Hopelijk zit er iets tussen waarmee jij jouw motorriten kunt verrijken. Welke motorgadget hoort bij jouw essentials? Laat het ons weten!

Bram van der Zaan


Bram van der Zaan is content marketeer bij MKC Moto en is het meest gelukkig op twee wielen. Naast fietsen is hij ook wel te porren voor een ritje op zijn zwarte (wellicht iets te luidruchtige) street triple waarmee hij enorm netjes rijdt.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.