fbpx

Een beslagen vizier kan naast heel irritant, ook behoorlijk gevaarlijk zijn. Om deze reden is het Pinlock vizier bedacht. Een lens die tegen het vizier geklemd zit en door middel van een siliconen rand zorgt voor een luchtkamer tussen lens en vizier. Dankzij dit systeem heb je zelfs met de meest extreme weersomstandigheden helder zicht terwijl het vizier dicht zit. Hoe dat precies werkt en welke Pinlock lenzen er allemaal zijn, lees je in deze blog.

  • De werking van Pinlock
  • Montage van een Pinlock vizier
  • Onderhoud en levensduur
  • Soorten en maten
  • Het alternatief op Pinlock vizier

De werking van Pinlock

Om een beslagen vizier tegen te gaan biedt een Pinlock lens op twee manieren een oplossing. Als eerste werkt de kant waar je tegen ademend als een spons en wordt ademdamp geabsorbeerd. Dit zorgt ervoor dat vocht niet op de oppervlakte blijft maar wordt afgedreven door minuscule kanalen. De belangrijkste oplossing zit hem in de siliconen rand waarmee een luchtkamer tussen de Pinlock lens en het vizier wordt gecreëerd. Deze luchtkamer werkt als isolatie materiaal waarmee de Pinlock lens op temperatuur blijft en er geen condensvorming plaatst vindt. De combinatie van deze twee oplossingen zorgt ervoor dat je niet meer het vizier open hoeft te zetten bij lagere snelheden of voor het stoplicht. Ongeacht of het koud en onder nul graden is.

Montage van een Pinlock vizier

Elk helmenmerk maakt gebruik van specifieke vizieren waardoor er geen universele Pinlock lenzen bestaan. En om het nog makkelijker te maken heeft een helmmerk ook weer variatie in vizieren per type helm. Om een passende lens te vinden voor jouw vizier kan je filteren op merk in het overzicht. Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat een helm vanaf €190 standaard is voorzien van een Pinlock vizier. Als je een helm koopt die alleen Pinlock voorbereid is, zal je nog een losse Pinlock lens moeten kopen.

Om een Pinlock lens te monteren of demonteren haal je het vizier van de helm af. Je kan het vizier wat elkaar trekken door deze in je zij te klemmen en de andere kant met je hand wat los te trekken. Als het vizier wat minder bol staat komt de lens los en trek je deze er zo uit. Om geen vlekken aan de binnenkant te krijgen kan je een doek of een papiertje gebruiken zodat je vingers niet direct contact met de Pinlock lens hebben.pinlock-vizier pinnetjes

Tegenwoordig kan een Pinlock lens op drie verschillende manieren worden bevestigd. De meest basic bevestiging is de Push Pin die je over het algemeen terug ziet in instapmodel helmen. Het meeste komt de Three Component Pin voor bij de Pinlock-inclusief helmen. Deze heeft een klein schroefje aan de buitenkant zitten waarmee je de pinnetjes kan afstellen (hier vertel straks meer over). Als laatste heb je de Tear Off Pin. Deze kan ook met een schroefje worden afgesteld en maakt, zoals de naam doet vermoeden het mogelijk om Tear Off folies te bevestigen.

Onderhoud en levensduur

Omdat de lenzen gemaakt zijn van een organisch materiaal zullen deze na verloop van tijd wat krimpen. Om de lens dan weer strak tegen het vizier aan te laten sluiten kunnen de pinnetjes tot een half slag worden gedraaid. De siliconen rand zal dan weer voor een afsluiting zorgen waarmee weer een luchtpocket wordt gecreëerd. De levensduur is sterk afhankelijk van je gebruik en hoe vaak je de lens schoonmaakt.

Bij normaal gebruik en regelmatig schoonmaken zal een Pinlock lens 3-4 jaar meegaan. Bij weinig gebruik 4-5 jaar en bij intensief gebruik 2-3 jaar. Het beste kan je de lens schoonmaken met water en een zachte doek. Het gebruik van vizierspray is niet aan te raden uit mijn ervaring. Met name het gedeelte wat tegen het vizier aanzit zal slecht reageren op reinigingsmiddelen. Wanneer je de binnenkant niet hoeft schoon te maken, kan je het beste dit gedeelte laten voor wat het is.

Soorten en maten

Pinlock heeft een Regular en een 100% MAX Vision formaat. Dit formaat slaat op het gedeelte waarmee de lens het vizier bedekt. De 100% MAX Vision lenzen bedekken nagenoeg het volledige gezichtsveld en zitten verguld in het vizier. De “verouderde” Regular lenzen bedekken het grootste gedeelte van het vizier maar laten een strook rondom de lens over.

Tegenwoordig maakt Pinlock ook gradaties in hun lenzen en hebben ze een 30, 70 en 120 Pinlock lens uitgebracht. De 120 variant is het meest geavanceerd en zorgt ervoor dat vocht het beste wordt afgedreven en deze gaat het langst mee. Condens vorming maakt in deze lens het minste kans.Pinlock lenzen soorten

Ook zijn de lenzen te verkrijgen in meerdere kleuren. Een half getinte versie maakt zicht tijdens bewolking en half zon prettig. Een volledige getinte bij zonnige dagen en een gele versie zorgt voor contrast in het donker.

Het alternatief op een Pinlock vizier

Pinlock is inmiddels een begrip in de motorbranche en de meeste helmenfabrikanten maken er daarom ook gebruik van. Wanneer dit niet zo is, zijn er alternatieven. Het Patent op Pinlock is niet zo lang geleden verlopen waardoor helmenmerken vergelijkbare lenzen zijn gaan produceren. Naar ons idee is nog niet met vergelijkbaar succes. Echter bestaan er geen Pinlock lenzen die passen in plaat van de zelf gefabriceerde lenzen.

Wanneer je vizier geen pinlockvoorbereiding heeft kan je er een Raleri vizier inplakken. De werking van dit systeem is hetzelfde als bij Pinlock maar plak je deze lenzen in het vizier in plaats van klemmen.

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Evenmin in zijn functie als marketing manager.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.