fbpx

Wanneer er een verschil in temperatuur en vochtgehalte tussen binnen en buiten de helm ontstaat, kan dit resulteren in een beslagen vizier. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk omdat je zicht wordt belemmerd. Gelukkig is hier een oplossing voor: een Pinlock vizier. Een lens die tegen het vizier geklemd zit en door middel van een siliconen rand zorgt voor een luchtkamer tussen lens en vizier. Dankzij een Pinlock behoud je goed zicht, zelfs onder de meest extreme weersomstandigheden. Welke Pinlock vizieren er zijn en hoe je ze monteert lees je hieronder.

Hoe werkt een pinlock vizier?

Een pinlock vizier biedt twee oplossingen. Allereerst zorgt de lens ervoor dat vocht aan de binnenzijde, bijvoorbeeld van je adem, wordt opgenomen en wordt afgedreven door minuscule kanalen. Hierdoor blijft vocht dus niet op je vizier zitten. Daarnaast heeft een Pinlock een silicone rand, die er voor zorgt dat er een luchtkamer ontstaat tussen de Pinlock lens en het vizier. Deze luchtkamer zorgt ervoor dat er geen grote temperatuur verschillen ontstaan en er dus geen condensvorming kan plaatsvinden. De combinatie van het opvangen van het vocht en het voorkomen van temperatuurverschillen zorgt ervoor dat jouw vizier niet beslaat. Hiermee is het openen van je vizier bij onaangename temperaturen verleden tijd.

Hoe monteer je een Pinlock vizier?

Elk helmenmerk heeft zijn eigen vizieren. Door de verschillen in vizieren is het dus niet mogelijk om één universeel Pinlock vizier te hebben. De luxere helmen zijn vaak standaard voorzien van een bijpassend Pinlock vizier, grofweg kun je er van uitgaan dat dit geld voor de helmen boven de €190. Is je vizier alleen ´Pinlock-ready’ zul je zelf een pinlock moeten aanschaffen en monteren. Op onze website vind je een overzicht met bijpassende pinlock verzieren voor jouw helm.

Om een Pinlock lens te monteren of demonteren haal je het vizier van de helm af. Zorg ervoor dat je vizier goed schoon is, gebruik bijvoorbeeld een doek zodat je geen vingerafdrukken achterlaat.

Het bevestigen van je Pinlock lens, doe je vervolgens met de pinnetjes op je vizier. Tegenwoordig kan een Pinlock lens op drie verschillende manieren worden bevestigd. De meest basic bevestiging is de Push Pin die je over het algemeen terug ziet in instapmodel helmen. De Three Component Pin komt het meest voor bij de Pinlock-inclusief helmen. Deze heeft een klein schroefje aan de buitenkant zitten waarmee je de pinnetjes kan afstellen. Als laatste heb je de Tear Off Pin. Deze kan ook met een schroefje worden afgesteld en maakt, zoals de naam doet vermoeden het mogelijk om Tear Off folies te bevestigen, ideaal voor de circuitrijder.

Onderhoud en levensduur van een Pinlock vizier

Omdat de lenzen gemaakt zijn van een organisch materiaal zullen deze na verloop van tijd wat krimpen. Heb je een vizier met een ‘Three Component Pin’ dan kun je de pinnetjes tot een half slag draaien zodat de lens weer goed aansluit. De siliconen rand zal dan weer voor een afsluiting zorgen waarmee weer een luchtpocket wordt gecreëerd. De levensduur is sterk afhankelijk van je gebruik en hoe vaak je de lens schoonmaakt.

Bij normaal gebruik en regelmatig schoonmaken zal een Pinlock lens 3-4 jaar meegaan. Bij weinig gebruik 4-5 jaar en bij intensief gebruik 2-3 jaar. Het beste kan je de lens schoonmaken met water en een zachte doek. Het gebruik van vizierspray is niet aan te raden uit mijn ervaring. Met name het gedeelte wat tegen het vizier aanzit zal slecht reageren op reinigingsmiddelen..

Pinlock Regular en 100% MAX vision

Pinlock heeft een Regular en een 100% MAX Vision formaat. Dit formaat slaat op het gedeelte waarmee de lens het vizier bedekt. De 100% MAX Vision lenzen bedekken nagenoeg het volledige gezichtsveld en zitten verguld in het vizier. De “verouderde” Regular lenzen bedekken het grootste gedeelte van het vizier maar laten een strook rondom de lens over.

Pinlock 30, 70 en 120 – wat is het verschil?

Tegenwoordig maakt Pinlock ook gradaties in hun lenzen en hebben ze een 30, 70 en 120 Pinlock lens uitgebracht. De 120 variant is het meest geavanceerd en zorgt ervoor dat vocht het beste wordt afgedreven, zelfs in de meest extreme omstandigheden. Welke gradatie van een Pinlock vizier jij nodig hebt is afhankelijk van wanneer jij rijdt. Als mooi-weer-rijder kun je prima uit de voeten met een Pinlock 30. Ben je ook in de winter veel op de motor te vinden? Kies dan voor een Pinlock 120.

Verschillende kleuren Pinlock vizieren

Ook zijn de lenzen te verkrijgen in meerdere kleuren. De half getinte versie zorgt voor het beste zicht tijdens bewolking en half zonnige omstandigheden. Voor de zomerdagen met felle zon kun je kiezen voor een volledig getint vizier. Het gele Pinlock vizier is ideaal voor donkere rijomstandigheden en zorgt voor beter contrast.

pinlock, yellow, vizier, clear, verschil

Het alternatief op een Pinlock vizier

Pinlock is inmiddels een begrip in de motorbranche en de meeste helmenfabrikanten maken er daarom ook gebruik van. Wanneer dit niet zo is, zijn er alternatieven. Het Patent op Pinlock is niet zo lang geleden verlopen waardoor helmenmerken vergelijkbare lenzen zijn gaan produceren.

Wanneer je vizier geen pinlock-voorbereiding heeft kan je er een Raleri vizier inplakken. De werking van een Raleri vizier is het zelfde als bij een Pinlock. Het verschil tussen beide is dat een Raleri kan worden opgeplakt aan de binnenzijde van je helm vizier. Je hebt dus geen voorbereidingen nodig.

Is jouw motorhelm niet standaard voorzien van een Pinlock vizier en wil je deze wel graag toevoegen? Check dan onze website, hier vind je ons gehele aanbod aan Pinlock lenzen en zie je precies welke geschikt is bij jouw vizier.

 

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.