fbpx

We zien het vaak in onze winkels. Motorrijders die met uiterste zorg een motoruitrusting komen samenstellen. Aan alles lijkt gedacht te zijn; bescherming voor de ledematen, een goed passende helm, laarzen voor de enkels en een paar handschoenen ter protectie van de handen. Bescherming voor de oren wordt vaak vergeten en waarom wij vinden dat je als motorrijder altijd met motor oordoppen zou moeten rijden lees je in dit blog!

Een veelgehoord argument om geen gehoorbescherming te dragen is dat de helm stil is en daarom oordoppen overbodig zijn. Of dat er een standaard uitlaat gemonteerd is waardoor het lawaai wel meevalt. Daarnaast denkt men soms dat het dragen van motor oordoppen juist gevaarlijk is omdat je zo de omgeving en het overige verkeer niet meer hoort. Echter, niets is minder waar.

Waarom motor oordoppen dragen?

Uiteraard draag je motor oordoppen ter bescherming van je gehoor. Je voorkomt hierdoor gehoorbeschadiging door continue blootstelling aan windruis. Daarnaast voorkomt het dat je na een lange dag touren met oorsuizen van de motor stapt. Wellicht minder bekend is dat je geconcentreerder deelneemt aan het verkeer. Omdat je hersenen minder hard hoeven te werken om het constante geluid weg te filteren. Het bijkomende effect is dat je zal merken nadat je een lange dag hebt getourd, je veel uitgeruster van de motor stapt.

Bijvoorbeeld de Alpine Motosafe oordoppen zijn speciaal ontwikkeld om enkel de windruis te onderdrukken. Het verkeer, motorgeluid en bijvoorbeeld je navigatie of intercom blijven uitstekend hoorbaar. Afhankelijk van jouw voorkeur heb je de keuze uit verschillende dempingniveaus. Om een voorbeeld te geven. Bij een snelheid van 120km/u loop je als motorrijder al na zeven minuten kans op gehoorbeschadiging wat onomkeerbaar is.

Alpine Motosafe universele motor oordoppen

Universele motor oordoppen en gehoorbescherming op maat

Wanneer je voor gehoorbescherming kiest zijn er twee opties. Je hebt voor een paar tientjes universele oordoppen en er zijn oordoppen die speciaal worden aangemeten. Uiteraard zijn deze laatste een stukje duurder. Daar staat dan wel tegenover dat ze meer draagcomfort bieden, een groter dempend vermogen hebben en langer mee gaan. Over de levensduur later meer.

Naast de universele oordoppen met filter zijn er ook de welbekende schuimoordoppen. Als bestuurder van de motor raden we je die niet aan. Doordat de gehele gehoorgang wordt afgesloten zal je het verkeer veel minder horen. Rijd je een enkele keer met een duopassagier dan zou je deze schuimoordoppen voor de duopassagier wel kunnen gebruiken. Daarnaast zie je dat de schuimoordoppen veel op het circuit worden gebruikt, die je na gebruik gewoon in de prullenbak gooit.

Zeker als je nieuw bent met motor oordoppen is het aan te raden om eerst de universele motoroordoppen uit te proberen. Hierdoor kan je ervaren wat dit voor jou doet. Bij Alpine komen de Motosafe oordoppen in één universele maat. Dankzij het gebruik van AlpineThermoShape materiaal weten ze exact naar de gehoorgang te vormen aan de hand van lichaamswarmte. De nieuwe Motosafe Tour en Motosafe Race geven je de keuze in de hoeveelheid demping. De Tour is goed voor een gemiddelde van 17 dB demping waarbij de Race gemiddeld 20 dB dempt. Voor alledaags gebruik is de tour voldoende. Onder luidruchtigere omstandigheden kan je de Motosafe Race gebruiken. Daarbij heeft Alpine met de Motosafe Pro een combipakket samengesteld bestaande uit de Race en Tour oordopjes. Hier wordt tevens een reinigingsspray bij meegeleverd.

Naast de universele gehoorbescherming heb je de keuze voor gehoorbescherming op maat. In onze winkels zijn specialisten aanwezig die dit voor jou kunnen aanmeten. In het Nederlandse lab van Variphone worden ze ontwikkeld en zodra ze klaar zijn bij ons in de winkel afgeleverd.  Je hebt hierbij de keuze uit diverse filters die je eventueel naar wens kan laten verwisselen. De groene en rode filters zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op de motor en dempen gemiddeld 23 en 25 dB. Tot slot heb je de keuze uit blauwe en transparante oordoppen. De blauwe zijn gemakkelijker te vinden wanneer je ze bijvoorbeeld laat vallen. Daar staat tegenover dat de transparante nauwelijks opvallen zodat je ze ook tijdens het uitgaan onopvallend kan dragen. Wil je hiervoor een afspraak maken? Lees meer over onze oordoppen op maat service.Variphone gehoorbescherming op maat

 

Hoelang gaan motor oordoppen gemiddeld mee?

De universele motor oordoppen zijn herbruikbaar, maar hebben natuurlijk een bepaalde levensduur. Gemiddeld genomen gaan ze één à twee motorseizoenen mee. Afhankelijk hoe vaak je ze draagt. Op maat gemaakte oordoppen gaan beduidend langer mee. Namelijk 4 tot 5 jaar. Doordat je gehoorgang blijft groeien zullen de oordoppen in de loop der jaren niet meer volledig afsluiten en is het aan te raden om de oordoppen opnieuw aan te laten meten.

Kelvin de Wit

Kelvin de Wit


Kelvin versterkt de marketingafdeling met zijn creatieve uitspattingen. Hij is de trotse bezitter van een Yamaha R1 limited edition uit 2018 en komt - weliswaar op het asfalt - soms wat kort door de bocht. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.