fbpx

We komen het regelmatig tegen in onze winkels: motorrijders die met zorg hun nieuwe motoruitrusting samenstellen waarbij aan alles gedacht lijkt te zijn. Toch ontbreekt het vaak aan bescherming voor de oren in de vorm van motor oordoppen. Waarvan wij vinden dat het onderdeel hoort te zijn van je standaard uitrusting. Naast een goed passende helm, kleding met goede protectoren voor de ledematen en een setje laarzen en handschoenen. Over het belang van motor oordoppen vertellen we in dit blog en als Mythbusters in spé ontkrachten we meteen wat misverstanden over het dragen van gehoorbescherming op de motor.

Om maar meteen af te trappen met dat laatste. Zijn dit de veel gehoorde argumenten waardoor motor oordoppen niet worden gedragen. De helm is zo stil, dat gehoorbescherming echt niet nodig is. Een tweede argument is dat de standaard uitlaat weinig geluid maakt en tot slot dat je zit weggestopt achter een enorm kuipwerk. Bovendien wordt er nog altijd gedacht dat motor oordoppen juist gevaarlijk kunnen zijn omdat je van de omgeving of het overige verkeer weinig meer meekrijgt. Motorrijden verhoogt nu eenmaal het risico op blijvende gehoorschade.

Waarom motor oordoppen dragen?

Uiteraard draag je motor oordoppen ter bescherming van je gehoor. Je voorkomt hierdoor gehoorbeschadiging door continue blootstelling aan windruis. Daarnaast voorkomt het dat je na een lange dag toeren met oorsuizen van de motor stapt. Wellicht minder bekend is dat je geconcentreerder deelneemt aan het verkeer. Omdat je hersenen minder hard hoeven te werken om het constante geluid weg te filteren. Het bijkomende effect is dat je zal merken nadat je een lange dag hebt getourd, je veel uitgeruster van de motor stapt.

Bijvoorbeeld de Alpine Motosafe oordoppen zijn speciaal ontwikkeld om enkel de windruis te onderdrukken. Het verkeer, motorgeluid en bijvoorbeeld je navigatie of intercom blijven uitstekend hoorbaar. Afhankelijk van jouw voorkeur heb je de keuze uit verschillende dempingniveaus. Om een voorbeeld te geven. Bij een snelheid van 120km/u loop je als motorrijder al na zeven minuten kans op gehoorbeschadiging wat onomkeerbaar is.

Alpine Motosafe oordoppenUniversele motor oordoppen en gehoorbescherming op maat

Bij het kiezen voor gehoorbescherming heb je grofweg de keuze uit twee varianten. Zo zijn er de universele motor oordoppen en is er maatwerk; aangemeten otoplastieken die speciaal voor jou worden ontwikkeld. Uiteraard zijn die laatste duurder, maar krijg je daar een hoger draagcomfort en meer dempend vermogen voor terug. Bovendien gaan motor oordoppen op maat langer mee: daarover later meer.

In de klasse universele motor oordoppen heb je dan ook weer de keuze uit twee varianten. Zo heb je de bekende modellen van Alpine en Pinlock die voorzien zijn van een filter. Hierdoor worden bepaalde frequenties weggefilterd. Daartegenover staan de welbekende schuimoordoppen, die je zelf enigszins in vorm kneed en die wel het volledige geluid dempen. Schuimoordoppen raden we je als bestuurder voor de openbare weg niet aan, maar als passagier of op het circuit volstaan die prima. Na gebruik gooi je deze schuimdoppen in de prullenbak.

Zeker als je nieuw bent met motor oordoppen is het aan te raden om eerst de universele motoroordoppen uit te proberen. Hierdoor kan je ervaren wat dit voor jou doet. Bij Alpine komen de Motosafe oordoppen in één universele maat. Dankzij het gebruik van Alpine ThermoShape materiaal weten ze exact naar de gehoorgang te vormen aan de hand van lichaamswarmte. De nieuwe Motosafe Tour en Motosafe Race geven je de keuze in de hoeveelheid demping. De Tour is goed voor een gemiddelde van 17 dB demping waarbij de Race gemiddeld 20 dB dempt. Voor alledaags gebruik is de tour voldoende. Onder luidruchtigere omstandigheden kan je de Motosafe Race gebruiken. Daarbij heeft Alpine met de Motosafe Pro een combipakket samengesteld bestaande uit de Race en Tour oordopjes. Hier wordt tevens een reinigingsspray bij meegeleverd.

Dan de gehoorbescherming op maat. In dit geval ook van Alpine, marktleider op het gebied van gehoorbescherming. En zeker ook gerenommeerd onder motorrijders. Op MOTORbeurs Utrecht zorgt het altijd voor lange wachtrijen en een drukbevolkte stand. In het seizoen bezoeken de specialisten van Alpine onze winkels om jou tijdens de Alpine Aanmeetdagen te voorzien van een op maat gemaakt setje oordoppen. Deze motoroordoppen worden aan de hand van een mal voor jou op maat gemaakt. Dit duurzamere materiaal gaat langer mee en biedt bovendien extra geluidisolatie doordat het de gehoorgang volledig afsluit. Het filter binnen in is verwisselbaar waarbij je zelf de keuze hebt aan de mate van demping: SNR 22, SNR 23 en SNR 24.

Alpine Custom motoroordoppen

Hoelang gaan motor oordoppen gemiddeld mee?

De universele motor oordoppen zijn herbruikbaar, maar hebben natuurlijk een bepaalde levensduur. Gemiddeld genomen gaan ze één à twee motorseizoenen mee. Afhankelijk hoe vaak je ze draagt. Op maat gemaakte oordoppen gaan beduidend langer mee. Namelijk 4 tot 5 jaar. Doordat je gehoorgang blijft groeien zullen de oordoppen in de loop der jaren niet meer volledig afsluiten en is het aan te raden om de oordoppen opnieuw aan te laten meten.

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.