Sinds 11 mei kan er weer gelest worden. Maar ook tijdens motorrijles heb je te maken met de nodige corona-richtlijnen die het RIVM heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na wat rondvragen bij verschillende rijinstructeurs zijn we erachter gekomen hoe dit in de praktijk vorm krijgt. Zo kun jij voorbereid starten met motorrijlessen of als je al gevorderd bent de lessen hervatten.

Navigeer door inhoud:

1.5 meter afstand
Je eigen motorkleding outfit
Desinfecteren & gezondheid
Leerling & instructeur op één motor
CBR examens


Het hele land heeft ermee te maken en onze Rutte spreekt het volk hier wekelijks op aan; houd 1.5 meter afstand. Dit is by far de belangrijkste regel in de zin. Het is hierin belangrijk dat de instructeur een volgmotor heeft bij het lessen. Daardoor kan hij of zij op een veilige afstand duidelijke instructies en demonstraties geven. Verder mogen de leerling en rij-coach zelfstandig besluiten om een eenvoudig soort mondkapje te dragen.

De meeste rijscholen hebben als eis dat je eigen motorkleding moet aanschaffen en meenemen naar je motorrijles. In de wandelgangen hebben wij vernomen dat dit nog niet bij iedere rijschool van kracht is, maar de meesten houden zich eraan. Coronaproof tip: draag in ieder geval je eigen motorhandschoenen en helm als de rest van je outfit geen verplichting is. Latex handschoenen dragen onder je motorhandschoenen is geen pretje en een motorkol of balaclava onder de motorhelm kan geen garantie bieden dat je het virus alsnog kan overnemen of achterlaten. Bij het dragen van een keer op keer hergebruikte motorjas heb je onder de jas een shirt aan waardoor je niet direct contact maakt.

Ben je op zoek naar een motorkleding startersoutfit lees dan dit blog over verschillende outfits per prijsklasse. Voor degene die graag voordelig uit zijn hebben we een actie lopen waarbij je tot 100 euro kan besparen en toch volledig veilig op de motor zit.

Desinfecteren & gezondheid

Na iedere motorrijles worden de lesmotoren gedesinfecteerd met desinfectiemiddel om corona te bestrijden. Het stuur, zadel, koppeling en remmen worden in behandeling genomen. Althans, dat is wel de bedoeling. Is dit niet het geval.. spreek je rijinstructeur hier dan op aan. Naast het desinfecteren is het ook belangrijk dat de leerling niet lest zodra er verkoudheid of koorts aanwezig is en je huisgenoten gezond zijn. Voor de start van de rijles zal de instructeur je enkele vragen stellen over jouw gezondheid.

Het veiligheidsprotocol voor iedere motorrijles tijdens corona is recentelijk aangepast. In de eerste paar lessen mogen de leerling en instructeur samen op de motor zitten. Daar was eerder nog onduidelijkheid over. Deze uitzondering is toegestaan om te leren hoe een motor goed moet worden bediend. De brancheverenigingen drongen aan op dit punt bij het ministerie. Dit is te danken aan de brancheverenigingen Bovag, FAM, LBKR en VRB.

Op 13 mei is het CBR ook weer begonnen met het afnemen van motor theorie-examens. Ook hier is het belangrijk dat je zonder gezondheidsklachten je examen aflegt en zodra je begeleider er is mag je niet samen naar binnen. Het is overigens ook zo druk dat het CBR geen exacte wachttijd van de theorie-examens kunnen vrijgeven op hun website. En wanneer je op korte termijn examen wilt doen kan je het beste de drukste locaties vermijden: Amsterdam, Rijswijk en Barendrecht. Als in de periode van 16/3/2020 tot en met 31/5/2020 je theorie-examen verloopt, dan blijft deze toch geldig t/m 30/11/2020.

 

Meer informatie over het motorrijbewijs

Startersoutfit voor het motorrijlessen

11 redenen waarom jij je motorrijbewijs moet halen

Bijzondere verrichtingen voor het motorrijbewijs

Wat kost een motorrijbewijs?