fbpx

Comfort gecombineerd met een krachtig motorblok, aerodynamisch ontwerp en verrassende wendbaarheid is in het kort wat een Sport-tour motor definieert. Door deze eigenschappen is dit type motor bijzonder populair, en rijkelijk vertegenwoordigd op de Nederlandse wegen. De Sport-tour rijder is over het algemeen minder seizoensgebonden dan de sportmotor-rijders en rijden dan ook vaak het hele jaar rond. Lange tourritten, snelle bochtige routes of de dagelijkse woon-werk rit, allen zijn mogelijk met deze machine.

Weer of wind, het lijkt weinig effect te hebben op het gross van de sport-tourders. Dit kan uiteraard enkel wanneer je bent voorzien van serieuze motorkleding en laat dat nu net onze forte zijn. In deze 4e iteratie van de “ultieme outfit” licht ik een drietal sport-tour outfits uit om je op weg te helpen bij het maken van jouw keuze.


“De sport-tour motorrijder:

– Trotse eigenaar van een sport-tour machine. 
– Het hele jaar lang te spotten op de Nederlandse wegen
– Fan van snelheid maar comfort mag hier niet onder lijden”

Motorhelmen

Het zal niet als een verassing komen dat een sport-tour helm qua ontwerp, comfort en functionaliteiten tussen een racehelm en een oom agent helm (schubert c4) in zit. De hierboven uitgelichte exemplaren neigen allen iets meer richting de sportieve kant, maar verschillen op enkele vlakken met een pure racehelm.

De aerodynamica is gericht op een redelijk recht op zittende bestuurder en ook zijn deze helmen voorzien van een marginaal groter gezichtsveld. Een zonnevizier, iets wat vaak mist bij een racehelm onder het mom van gewichtsbesparing, is vaak wel verwerkt in de sport-tour modellen.

Het materiaalgebruik varieert per helm. Steeds vaker zien we dat modellen worden uitgebracht gevormd uit verschillende materialen. De standaardversie is vaak voorzien van een polycarbonaat of glasvezel schaal en bij de premium variant zien we vaak het gebruik van carbon terug.

Motorjassen

Wederom een mix van een sportief uiterlijk met meer comfort en functionaliteiten. Sommige waterdicht, andere verkoelend en ademend. De bovengenoemde Convex en T-jaws zijn het perfecte voorbeeld van een goed uitgevoerde nagenoeg compromisloze combinatie van de twee werelden. Beiden zijn ook in een damesuitvoering te verkrijgen.

De Nexus mist het waterdichte aspect van  deze twee maar neigt qua comfort meer richting een goed passende tourjas. Ook veel doorwaai jassen bevinden zich in het sport-tour segment en vergen vaak een iets kleinere investering. Perfect voor de mooi-weer rijders.

Motorbroeken

Sport-tour motorbroeken zijn iets lastiger omdat een motorbroek al snel meer naar race of tour neigt, zelfs een goede kevlar jeans zien we vaak terug bij deze doelgroep. Toch zijn er wel een aantal merken die de spijker op zijn kop slaan, waaronder de Rev’it! met de Ignition of  Alpinestars met de AST-1.

Motorhandschoenen

De Stratos en de Corozal, twee volledig waterdichte handschoenen op het enorme gat na waar je je hand in stopt maar ik mag hopen dat je er niet mee gaat snorkelen. De sportieve accenten waaronder de harde knokkels of subtiele vorming geven de handschoenen een vlotte uitstraling. Rij je liever niet in de regen of zijn waterdichte handschoenen een tikkeltje aan de warme kant? Overweeg dan een tweede paar doorwaai-handschoenen.

Motorlaarzen

Schoenen of laarzen. Het decennia oude dilemma. Het ligt er aan wat het doel is. Is het slechts voor woon-werkverkeer en neem jij een extra paar schoenen mee dan zijn waterdichte laarzen zoals hierboven uitgelicht wellicht de beste optie. Ook bij het betere bochtenwerk raden wij dit ten strengste aan. Geen zin in het meezeulen van een tweede paar schoenen en zijn niet al te risicovolle plezierritten jouw ding? Dan wijs ik je graag naar ons assortiment motorschoenen.

Ben je er nog niet helemaal uit, of wil je de helm, jas, broek, handschoenen of laarzen toch liever eerst even passen? Twijfel dan niet om langs te komen in één van onze superstores en vraag onze experts om advies.

 

Bram van der Zaan


Bram van der Zaan is content marketeer bij MKC Moto en is het meest gelukkig op twee wielen. Naast fietsen is hij ook wel te porren voor een ritje op zijn zwarte (wellicht iets te luidruchtige) street triple waarmee hij enorm netjes rijdt.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.