fbpx

De leeftijd van je motorhelm is waar je als motorrijder niet altijd bij stilstaat. Op initiatief van de KNMV is dat de afgelopen week onderwerp van gesprek in tal van landelijke media waaronder RTL Nieuws. Dat je een motorhelm niet voor het leven koopt is vaak al wel bekend, maar hoelang een motorhelm meegaat al minder. De KNMV en Motorrijders Actie Groep pleiten voor een verplichting van de toevoeging van een productiedatum in de helm. Iets dat overigens al door veel merken stilletjes wordt gecommuniceerd op de kinband of in de  binnenschaal van de helm.Productiedatum van een motorhelm

Hoelang gaat een motorhelm gemiddeld mee?

Bij MotorKledingCenter maken we onderscheid tussen twee verschillende soorten helmen. Dat heeft te maken met het materiaal waaruit de buitenschaal is opgebouwd. Heb je een polycarbonaat of thermoplastische helm dan adviseren we hem na 3-5 jaar te vervangen. Een helm die uit een glasvezel- of carbonmix bestaat adviseren we na uiterlijk 8 jaar te vervangen.

Eerder schreef ik een blog over hoe je jouw motorhelm in optimale conditie houdt en er het beste uithaalt.

Waarom heeft een motorhelm een beperkte levensduur?

Een motorhelm is samengesteld om jou optimaal te beschermen wanneer je er net niet in slaagt om de glimmende kant boven te houden. Dit wordt mede bewerkstelligd door de helmschaal die veelal in tweeën is gesplitst. De harde buitenschaal en de impact reducerende binnenschaal. Deze laatste is vaak een EPS-schuim, wat je kan vergelijken met het piepschuim materiaal. Door weekmakers toe te voegen blijft materiaal soepel en weet het optimaal de energie die vrijkomt te reduceren. Naarmate de tijd verstrijkt verdwijnt de weekmaker uit deze binnenschaal waardoor de mate van bescherming sterk zal verminderen. Meer lezen over hoe een motorhelm is opgebouwd? Mark schreef hier eerder over.

 

Hoelang doe jij gemiddeld met een motorhelm?

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.