De Cardo Scala Rider Packtalk is op dit moment qua software de meest geavanceerde communicatie set beschikbaar. Het inbouwen daarentegen is juist weer vereenvoudigd bij de Packtalk. Deze vereenvoudiging zit met namelijk in de klem die tussen de voering en buitenschaal kan worden geschoven en zelfklemmend is. Bij elke helm zal het inbouwen er weer iets anders uitzien aangezien binnenvoeringen, binnenschalen en buitenschalen onderling verschillen per helm. Als je een communicatie set wilt inbouwen moet je met de volgende stappen een aardig eindje kunnen komen. Als voorbeeld heb ik een Shoei Neotec gebruikt, in brede lijnen zit nagenoeg elke helm op dezelfde manier in elkaar en heb je hierdoor een goede houvast hoe het bij jouw helm eruit ziet.
1. Haal de wangkussens uit de helm, deze zitten met drukknopjes vast aan de binnenschaal en met de kraag tussen de buiten- en binnenschaal.
2. Haal de binnenvoering uit de helm, deze zit doorgaans met drukknopjes aan de achterkant vast en met weerhaakjes aan de voorzijde.
3. De speakers en de microfoon kunnen worden vastgezet. Bij de communicatie sets zitten klittenband plakkers die in de helm kunnen worden geplakt zodat je de speakers en microfoon achteraf nog kan verplaatsen. Bij de oren kunnen deze plakkers worden bevestigd en bij links vooraan de binnenschaal. De speaker met de korte kabel gaat links en met de lange kabel rechts. De kabels, speakers en microfoon komen achter de voeringen te zitten zodat deze niet in het zicht zitten.
3.1 Als je de set in een integraalhelm inbouwt kan de microfoon met de kabel worden gebruikt i.p.v. de microfoon met het ijzeren stangetje.
4. Dit deel is iets lastiger, de kabels van de speakers en microfoon moeten verbonden worden met de module houder. De kabels tussen de module houder, speakers en microfoon worden tussen de buiten- en binnenschaal geplaatst onder de rand van het wangkussen. Druk nu het wangkussen terug de helm in zodat de kabel verdwijnt in de helm rand. De kabels kunnen aan de binnenkant met elkaar verbonden worden en de aansluiting kan achter de linker wangkussen worden weggewerkt zodat deze niet voelbaar is en de drukknopen weer vast kunnen.
5. De bevestiging van de module houder kan per helm variëren. Bij de meeste helmen waaronder deze Neotec kan de houder worden geklemd tussen de buiten en binnenschaal. Bij sommige helmen zoals de Shark Evoline 3 en Caberg Modus moet de houder worden vastgeplakt omdat hier de rand van de kraag geen opening heeft waar de houder tussen worden geklemd. Bij deze helmen zit de kraag namelijk vast in de buitenschaal.
5.1 Om de klem te vervangen voor een plakklem kan er met een schroevendraaier op de klem worden gedrukt zodat de klem en houder uit elkaar kunnen worden geschoven. Hierna kan je de plakstrip terug schuiven zodat je de houder op de helm kan plakken.
Als de set bevestigd is kunnen alle drukknopen weer vast en kan je de set gebruiken.
Mocht je vragen hebben of kom je er nog niet helemaal uit reageer dan op deze post of neem contact met ons zodat we je verder kunnen helpen.
Heb je een ander communicatieset die je wilt inbouwen? lees dan blog voor jouw communicatiesyteem:
- Interphone F3MC, F4MC en F5MC
- Schuberth SRC-S Pro
- Cardo Q-z, Q-1 en Q-3
- Cardo Packtalk en Smartpack
- Cardo G9-x
- Cardo SHO-1
Paul Buisman
Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.