Voor wie aandachtig de MotoGP volgt – en in het bijzonder de Marquez aanhang – kan het niet ontgaan zijn dat zijn helm het nieuwe seizoen een update heeft gekregen. Een evolutie van de X-Spirit III of X-Fourteen, die binnenkort ook voor de recreatieve sportieve rijder of semi-professionele rijder beschikbaar komt. De X-SPR Pro zoals de nieuwe racehelm gedoopt is zal naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar verkrijgbaar zijn.

Shoei X-SPR Pro van Marc Marquez

Net als de vorig jaar geïntroduceerde NXR2 zal ook deze helm gecertificeerd zijn volgens de strengere ECE 22.06 norm. Zoals je van een dedicated circuithelm mag verwachten is hij tevens FIM gehomologeerd. Daarnaast is het vizier, de viziervergrendeling en de luchtinlaat afgeleid van de NXR2. De X-SPR Pro kan je dan ook het beste zien als een combinatie van de X-Spirit III en de NXR2.

De helm moet door de aangepaste lijnen en achterspoiler nog een stuk stabieler zijn op hoge snelheden. Daarnaast is de ventilatie onder handen genomen, iets waar de X-Spirit III al hoge punten op scoorde. Net als de X-Spirit III bestaat de binnenvoering uit losse onderdelen die vervangen kunnen worden voor een optimale fit. Al zal je veelal meer geholpen zijn door Shoei Personal Fitting toe te passen. De nekkraag is in omvang toegenomen voor extra stabiliteit en betere verzegeling van de helm rondom de nek.

In eerste instantie blijft de keuze beperkt tot een unikleurige X-SPR Pro in mat zwart, zwart of wit. Maar het zal een kwestie van tijd zijn voordat ook andere graphics en Marquez replica’s z’n intrede zullen doen. Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.