Het head-up display voor de motorrijder is een trucje dat al door menigeen is gerepeteerd. Toch lijkt vooralsnog niemand het écht van de grond te krijgen. Afgelopen Osaka Motorcycle Show deed Shoei in haar thuisland een nieuwe worp in de vorm van de Shoei Opticson concept. En of dat hoge ogen gooit?

Onder andere Nuviz – die van de aftermarket head-up display – en het faliekant mislukte Skully: de Kickstarter smarthelm met geïntegreerde display gingen de Japanse helmmaker voor. Toch lijkt het Shoei er serieus aan gelegen te zijn. Zo werden er in de periode 2021-2022 vijf patenten ingediend gerelateerd aan de Opticson. Bovendien is Shoei het eerste gevestigde helmmerk dat met een prototype van een dergelijke helm komt. Sowieso lijkt de helm vrijwel klaar voor productie en zou een ingewijde hebben verkondigd dat hij aan het einde van 2022 mogelijk in productie gaat.

Shoei Opticson specificaties

Vooralsnog vooral onzekerheid dus wanneer de Shoei Opticson het levenslicht ziet en óf het er überhaupt van zal komen. Ik fantaseer in elk geval alvast weg bij een functie als een achteruitkijk camera. Maar logischerwijs zullen functies als navigatie, muziekweergave en snelheidsaanduiding eerder toegepast worden in het concept van het head-up display.

Welke functionaliteit zou jij graag terugzien in een motorhelm die is uitgerust met een head-up display?