De trend dat er steeds meer casual motorkleding op de markt komt lijkt zich door te zetten. Niet iedere motorrijder is bereid om bij iedere rit een volledig motorpak aan te trekken en zo zijn er velen die liever op pad gaan met iets dat meer op normale dagelijkse kleding lijkt. Een motorhoodie kan daarvoor uitkomst bieden.

Zodra het wat mooier weer wordt schieten de motorrijders als paddenstoelen uit de grond. Veel mensen halen hun motor uitsluitend uit de schuur wanneer de zon schijnt waardoor een volledig motorpak, dat voorbereid is voor alle weersomstandigheden, niet nodig is. Daardoor zie je steeds vaker dat de outfit van mooi-weer rijders bestaat uit een motorjeans, motorschoenen, korte motorhandschoenen in combinatie met een sportieve motorjas of motorhoodie. Het valt daardoor niet op dat deze motorrijders wel met een volledig beschermde outfit rondrijden.

De motorkledingfabrikanten zitten niet stil en hebben die trend opgepikt. Er komt steeds meet motorkleding op de markt die lijkt op normale kleding maar wel voorzien is van alle hedendaagse bescherming.

Gemak dient de mens en dat is ook precies waaraan de motorhoodie het bestaan heeft te danken. Niet iedereen heeft er zin in om voor een wat kortere motorrit een volledige lederen of textiele outfit aan te trekken en daarnaast gaan veel mensen ook liever voor een wat meer casual uitstraling.

Of je nou op een zonnige dag van terras naar terras rijdt (het kan nu weer gelukkig) of dat je dagelijks een kort ritje van en naar je werk maakt: voor het gebruiksgemak kan een motorhoodie de uitkomst zijn.

Veiligheid

Bij het zien van een motorhoodie, die er aan de buitenkant hetzelfde uitziet als een normale hoodie, zullen vele mensen zich afvragen of dit wel veilig is? In principe is dat hetzelfde geval als bij motorjeans die voor een leek bijna niet van een normale jeans te onderscheiden zijn.

Als je een motorhoodie aan de binnenkant gaat bekijken dan zal je zien waarom ze geschikt zijn voor op de motor. Aan de binnenzijde zitten slijtvaste panelen op de ellebogen, schouders en mogelijk ook de rug. Daarnaast is het materiaal Kevlar of soortgelijke slijtvaste laag gebruikt. Dat is een aramidevezel die voor meerdere doeleinden worden gebruikt, waaronder kogelwerende vesten en hittebestendige kleding.

Er zitten wel verschillen in het soort kevlar en het is belangrijk dat het van een bepaalde kwaliteit is. Je kunt aan de etiketten zien of het bijvoorbeeld uit 100% kevlar of aramidevezels is opgebouwd. Hiermee weet je zeker dat het slijtvaste materiaal daadwerkelijk in staat is om je te beschermen.

Daarnaast kan het ook zijn dat er bepaalde hoodies of vesten zijn verweven met slijtvaste vezels zoals Cordura. In dit geval betekent dat dat het kledingstuk niet alleen op bepaalde plaatsen verstevigd is maar dat deze volledig slijtvast is. De stof is dan wat steviger maar kan daardoor ook wat stugger zijn.

Naast de slijtvastigheid van een motorhoodie is het ook belangrijk dat er bescherming is voor een bepaalde impact. Bij een valpartij of een aanrijding moet de klap worden opgevangen en is het natuurlijk beter dat een protector zoveel mogelijk van de energie absorbeert dan dat jouw lichaam dat moet doen. Je kunt zien of jouw hoodie is voorzien van CE gemarkeerde protectoren op de ellebogen en schouders en in veel gevallen bestaat er ook de mogelijkheid om daar nog een CE gemarkeerde rugprotector aan toe te voegen. Er zit vaak al een gedeelte op de achterzijde waar de meeste protectoren in passen en daardoor goed op hun plaats blijven zitten.

Hieronder een aantal voorbeelden van populaire motorhoodies:

REV’IT CEDAR HOODIE

Op het eerste oog lijkt de REV’IT! Hoody Cedar op een doorsnee hoodie. Maar schijn bedriegt want REV’IT! is er in geslaagd om je met de Cedar optimaal te beschermen. De REV’IT! Hoody Cedar is namelijk gemaakt van Cordura en hierdoor scheur- en slijtvast. Daarnaast is hij voorzien van CE-level 1 protectoren op de schouders en ellebogen. Ook heb je de keuze om hem nog verder uit te breiden met een rugprotector. Op bovenarmen en ellebogen bevinden zich reflectiedelen zodat je ook in het donker extra opvalt. Naast al deze beschermende eigenschappen is de Hoodie ook nog eens volledig stretchend zodat hij een comfortabele pasvorm heeft.

GRAND CANYON STATE COLLEGE HOODIE

De GC Bikewear State College Hoodie is herkenbaar aan zijn iconische strepen op de kraag, heupband en manchetten. In traditioneel hoodiemodel en volledig gevoerd met Dupont Aramide stof zodat hij geschikt is voor op de motor. Perfect voor stedelijk gebruik en prima casual te dragen dankzij het flexibele stretch buitenlaag. Uitstekend te combineren met een motorjeans en te dragen op een custom bike of cruiser.

ALPINESTARS CHROME SPORT HOODIE

De Alpinestars Chrome Sport motorhoodie is het meest casual product van Italiaanse hand. Op het eerste oog lijken we te doen te hebben met een reguliere hoodie met het iconische Astars logo op de borst. Voorzien van bescherming die je van een motorjas verlangt en uitermate geschikt voor stedelijke omstandigheden. Of je nu een Alpinestars fan, sport- of naked rijder bent. De Alpinestars Chrome Sport hoodie is een aanwinst op jouw motorgarderobe.

DAINESE IGNITE

Casual en riding gear komen samen in de Dainese Ignite motorjas. Inderdaad een motorjas, met de looks van je vrijetijdskleding voor de chille zondag. Voorzien van hoogwaardige Pro-Armor impactbescherming op schouders en ellebogen. Een technisch fleece textiel dat licht draagt en comfortabel aanvoelt. Optioneel is die uitbreidbaar met een rug protector en borst protectoren. De capuchon is zowel strak te trekken, als volledig afneembaar.

 

RICHA TITAN LADY

Als antwoord op zijn concurrenten heeft Richa de Titan Hoodie uitgebracht. Motorhoodies beginnen razend populair te worden onder de motorrijders en daarom heeft Richa de Titan Hoodie uitgebracht. Dit motorvest beschikt over de juiste bescherming en oogt als een casual vest.  De Richa Titan motorhoodie is gemaakt van katoen en is voorzien van een slijtvaste aramide binnenvoering voor de nodige glijbescherming. Ondanks de scherpe prijs maakt de Richa Titan Hoodie gebruik van D3o protectoren die zich bevinden op de schouders, ellebogen en rug. De motorhoodie heeft een comfortabele meshlinner zodat vocht beter kan worden afgedreven op de warmere dagen. Dat dit vest ontwikkeld is voor op de motor is goed terug te zien aan de afritsbare capuchon en de zakken die met een ritssluiting kan worden afgesloten.

ALPINESTARS STELLA MOONY DRYSTAR

Dit is de Alpinestars Stella Moony Drystar dames motorhoodie. Deze casual hoodie is de tweelingzus van de Stratos v2 Techshell motorhoodie voor heren. Geen buitje is deze hoodie te gek door de textiel waterafstotende en winddichte eigenschappen. Het Drystar membraan is waterdicht en verzekert je van een droog pak als je in de regen rijdt. Daar kan je mee thuiskomen! Niet alleen bestand tegen weersomstandigheden, maar ook tegen impact. De bescherming komt voort uit de uitneembare CE-gecertificeerde Bio-Lite protectoren op de schouders en ellebogen. Krijg je het te warm? Dan haal je de thermo binnenvoering er gewoon uit.