Zo richting de winterslaap van menig stalen ros komt het onderwerp ‘acculaders’ weer ter sprake. Ditmaal omdat marktleider Optimate inmiddels is aanbelandt bij de derde versie van de Optimate 4 motor druppellader; de Optimate 4 1A.

Zo op het eerste oog lijkt er weinig nieuws onder de zon. Want waarom zou je een succesvolle formule drastisch wijzigen? Laat ik er meteen ook maar een spoiler ingooien: De verandering is niet dusdanig dat je jouw huidige druppellader aan de kant hoeft te schuiven. Maar.. Wanneer je nog geen acculader bezit is de nieuwe Optimate 4 1A zeker een geschikte kandidaat.

Verschillen tussen Optimate 4 V2 en V3

De buitenkant is nog steeds even herkenbaar en praktisch onaangepast. Net als zijn voorganger is gebruik gemaakt van een weerbestendige behuizing met LED’s waarop de status van de druppellader is af te lezen. Het verschil zit van binnen: ten opzichte van versie 2, is de nieuwste versie 20% sneller in het opladen van de motoraccu. Het afwerken van het gehele programma is daardoor een stuk sneller voltooid. Het geoptimaliseerde laadprogramma bij de Optimate 4 V3 druppellader heeft daar ook zijn aandeel in.

Optimate 4 V2 vs. Optimate 4 1A V3 acculaderOptimate 4 1A Dual en – 1A Canbus editie

De nieuwe Optimate 4 1A komt in twee verschillende uitvoeringen; de Dual en Can-Bus editie. De Dual is geschikt voor alle typen motoren en beschikt over twee laadprogramma’s. Eén voor reguliere motoren en één voor motoren die gebruik maken van het CAN-bus systeem. Dit systeem is veelal terug te vinden bij BMW, maar ook Ducati en het Amerikaanse Victory beschikken over modellen met deze techniek. Verder wordt bij de Dual een aansluitkabel (O-01) meegeleverd en accuklemmen om een losse accu te onderhouden.

De Optimate 4 1A CAN-BUS editie druppellader heeft enkel een oplaadprogramma voor CAN-BUS modellen, zoals eerder gezegd is terug te vinden bij diverse nieuwe BMW motoren, enkele modellen van Ducati en Victory. Daarbij wordt meteen een CAN-BUS adapter (O-09) meegeleverd om hem aan te sluiten op het elektrische systeem van de motor.

Optimate 4 1A aansluiten op de motorWil je alle ins en outs over motor druppelladers, hoe ze werken en hoe je ze aansluit? Eerder schreef ik een artikel over ‘waarom jouw motor een acculader kan gebruiken‘.