fbpx

Het is de tijd in het jaar dat het arsenaal motoren flink uitdunt op de wegen. Menigeen maakt de motor gereed voor de jaarlijkse winterstalling, om hem in het voorjaar in topconditie naar buiten te rollen. Terwijl je tijdens de winter op zoek moet naar een nieuwe hobby is het aan te raden je motor aan een acculader te hangen. Wat een acculader voor de motoraccu doet en waarom de rol van een Optimate acculader zo belangrijk is leggen we uit in deze blog.

Toebehoren van de Optimate acculader

Werkwijze acculader

Vooral in de wintermaanden wanneer je motor voor langere tijd stilstaat is een acculader van groot belang. Wat die namelijk doet is de motoraccu op peil houden. Dit voorkomt zelfontlading wat vervolgens kan leiden tot verminderde capaciteit of het defect raken van de motoraccu.

Er zijn legio acculaders verkrijgbaar, maar in dit blog zullen we ons beperken tot de meest populaire Optimate 3 en Optimate 4 Dual acculaders van Optitec. Natuurlijk houden deze de accu op peil, maar nog veel interessanter is dat de ingebouwde micro-processor een programma afgaat. Hij controleert continu de status van de batterij zodat jij er geen omkijken naar hebt als je de Optimate voor langere tijd aangesloten houdt.

Het 6-stappen programma dat de Optimate druppellader afgaat is als volgt;

 1. Veiligheidscheck: Check of de motoraccu is aangesloten aan de Optimate. De accu heeft minimaal een spanning van 2 Volt nodig om de acculader te activeren.
 2. Herstel (ontzwaveling): De motoraccu herstellen wanneer wordt geconstateerd dat de sulfatering hoog is (verharding van de accuplaten). Door tot 20V te laden wordt de accu hersteld en geschikt gemaakt voor het reguliere laadprogramma.
 3. Volumelading: Laden van de accu met een constante stroom van 0,8 Ampere totdat de motoraccu bijna volledig is opgeladen.
 4. Controlelading: Wanneer de accu een spanning van 14,3 Volt vasthoudt, wordt de spanning voor 30 minuten verlaagd naar 13,6 Volt. Wanneer binnen 30 minuten blijkt dat de lading nog niet voldoende is begint de volumelading (stap 3) opnieuw.
 5. Test op ladingbehoud: Wanneer de controlelading (stap 4) doorlopen is, gaat het systeem controleren of de spanning wordt vastgehouden. Deze 30 minuten test wordt elk uur herhaald.
 6. Onderhoudslading: Tijdens de afwisselende periodes van 30 minuten wordt bij een spanningsgrens van 13,6 Volt laadstroom aangeboden totdat deze weer op niveau is om zelfontlading te voorkomen.

Dit volledig automatische programma zorgt ervoor dat je zonder problemen en 100% veilig de Optimate acculader aangesloten kan houden aan de motoraccu. Via de LED’s in de behuizing is de status van het programma af te lezen. Goed om te weten is dat de behuizing van de Optimate spatwaterdicht is.

Voordelen Optimate druppellader

 • Verlengt de levensduur van je motoraccu;
 • Houdt je motoraccu langer in topconditie;
 • Je motor staat klaar om te starten wanneer je wilt;
 • Dankzij automatisch programma geen omkijken wanneer de motoraccu is aangesloten;

Aansluiten van de Optimate acculader

Druppellader aansluiten op de motoraccu

Het aansluiten van de Optimate acculader is vrij eenvoudig zelf te doen. Zorg ervoor dat je bij de accu van je motor kan en sluit het meegeleverde aansluitsnoer aan op de plus- en minpool van je motoraccu. Wanneer je ervoor zorgt dat de Optimate-aansluiting in het zicht zit kan je de Optimate gemakkelijk aansluiten. Bovendien heb je dan de mogelijkheid om losse accessoires zoals een USB oplaadkabel aan te sluiten om bijvoorbeeld je telefoon via de motoraccu op te laden.

Wil je de Optimate 4 aansluiten op het CAN-bus systeem van je motor, vergeet dan niet om een speciale adapter mee te bestellen. Ga je voor de Optimate 4 CAN-bus editie dan krijg je deze kabel speciale connector meegeleverd. Lees onderstaand kopje voor meer informatie over het CAN-bus systeem.

Optimate 3 vs. Optimate 4 Dual acculader

Optimate 3 vs. Optimate 4 Dual acculader

De Optimate 3 en Optimate 4 Dual verschillen weinig van elkaar. Beide accu’s zijn geschikt voor een lood-zuur accu. Sinds de Optimate 4 1A is geïntroduceerd is het verschil echter iets groter geworden. De Optimate 3 laadt namelijk met 0,8 Ah per uur, de Optimate 4 doet dat met 1 A per uur, 20 procent sneller. Voor een 38 Ampère accu zal zo’n 48 uur nodig zijn om hem volledig vol te laden met de Optimate 3.

De Optimate 4 Dual wordt pas echt interessant als je een BMW of Ducati met CAN-bus systeem hebt. De Optimate 4 Dual biedt namelijk twee laadprogramma’s waarvan één speciaal op het CAN-bus systeem is afgestemd. Plus het reguliere programma waarmee je motoren zonder CAN-bus op de druppellader kan aansluiten.

Wil je de Optimate 4 Dual gebruiken op een CAN-bus systeem, koop dan één van de CAN-bus koppelaccessoires om hem aan te kunnen sluiten. Inmiddels is er ook een CAN-BUS editie verkrijgbaar waarbij een O-19 kabel wordt meegeleverd.

Overschakelen van programma bij de Optimate 4 Dual acculader

De Optimate 4 Dual start standaard op in het CAN-bus programma waarmee je veilig via het elektronische systeem van een BMW of Ducati kan opladen. Wil je de Optimate gebruiken terwijl die rechtstreeks op de accu is aangesloten gebruik dan onderstaande stappen om het reguliere programma te activeren.

 1. Zorg ervoor dat de lader losgekoppeld is van het stopcontact
 2. De meegeleverde accuklemmen (negatieve en positieve klem) bevestig je tegen elkaar.
 3. Sluit de acculader aan op het stopcontact.
 4. Wanneer de LED’s op de Optimate 4 Dual 12 keer knipperen is het overschakelen voltooid.

Wanneer alleen de LED-indicator van de voeding brandt is hij overgeschakeld naar het standaard laadprogramma. Knipperen de LED’s links en rechts onder regelmatig, dan is het CAN-bus laadprogramma geactiveerd. Nadat je dit gecheckt hebt kan je de accuklemmen van elkaar loshalen.

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.