fbpx

Er is weer een volledig seizoen voorbijgevlogen en dat maakt het voor velen een onvermijdelijk moment. Het is tijd voor een pauze. In plaats van je te kleden tegen de kou, besluit je de motor uit het zicht te plaatsen. Na alles wat jullie hebben meegemaakt verdient die de nodige TLC. In deze blog geef ik je tips hoe je jouw motor winterklaar maakt. Zo stap je aan de start van het seizoen weer terug op je motor. Alsof het nooit anders geweest is.

Het credo ‘stilstand is achteruitgang’ gaat zeker op wanneer je jouw motor laat overwinteren zonder de nodige maatregelen. Neem even de tijd om je motor winterklaar te maken en jij en je motor hebben er beide profijt van. Je motor blijft in goede conditie en jij staat straks niet voor vervelende en dure verrassingen.

7 tips om je motor winterklaar te maken:

1. Motor winterklaar met een volle tank
2. Motor winterklaar met een acculader
3. Motor winterklaar maken tegen roest
4. Maak de ketting van de motor ook winterklaar
5. Motor winterklaar maken nieuwe koelvloeistof
6. Motor winterklaar maken voor je banden
7. Motor winterklaar met verse olie

Motor winterklaar met een volle tank

Voordat je de motor definitief toedekt zorg je ervoor dat die voorzien is van een volle tank benzine. Hierdoor voorkom je dat de benzinetank condenseert en in het geval van een metalen tank roestvorming kan optreden. Bovendien blijft de kwaliteit beter behouden wanneer je kiest voor een premium benzine, bijvoorbeeld BP Ultimate of Shell V-Power. Voeg bij de tank een brandstofadditief die voorkomt dat er afzettingen ontstaan. De Putoline Fuel Stabilizer is speciaal is ontwikkeld als je motor langere tijd stilstaat. Deze biedt bescherming voor zowel de brandstoftank als het totale injectiesysteem. Naast Putoline is ook Forté een bekende fabrikant van brandstofadditieven.

motor-volle-tank-wegzetten

 

Motor winterklaar met een acculader

Wanneer je motor maandenlang stiltstaat is het verstandig om hem te converseren. Dat je door hem te behandelen met een siliconenspray of wax op basis van Carnauba. Voorkom dat je banden en remschijven in aanraking komen met je onderhoudsmiddel. Verder kun je lakdelen, het motorblok, achterbrug en overige framedelen wel behandelen. Evenals de uitlaat en uitlaatbochten.
Terwijl je de motor inspuit is het wijs om gelijk de beweegbare delen in te vetten voor het behoud hiervan. Denk hierbij aan je standaard, stepjes, contactsloten, scharnieren etc.

Terwijl je de motor inspuit is het wijs om gelijk de beweegbare delen in te vetten voor het behoud hiervan. Denk hierbij aan je standaard, stepjes, contactsloten, scharnieren etc.

m1-rap13

Maak de ketting van de motor ook winterklaar

Een goed onderhouden ketting gaat veel langer mee dan een droge roestige ketting. Goed onderhoud betekent de ketting eens per 1.500km te spannen indien nodig, eens per 500km in te vetten en bij voorkeur eens per 1.500km te reinigen. Voor het stallen is het verstandig om de ketting eerst goed te reinigen, dit kan je met een daarvoor bedoeld kettingreinigingsmiddel doen of eventueel met diesel of petroleum. Met een stevige borstel zoals een tandenborstel kan je ketting tot in de puntjes schoon krijgen. Maak de ketting daarna droog en spray de ketting in met kettingspray. Om de ketting nog beter te beschermen kan je met een losse pot kettingvet en een kwast de ketting beter vet houden. Hoe je dit het beste kunt doen kun je lezen in onze blog over het schoonmaken en onderhouden van je motorketting.

Motor winterklaar met nieuwe koelvloeistof


Wanneer je motor wat ouder is en de koelvloeistof onlangs nog niet vervangen is, is het een mooi moment om dit te doen voordat je de motor opbergt. Nieuwe koelvloeistof voorkomt inwendige corrosie of vervuiling aan het koelsysteem. Koelvloeistof vervangen is goed te doen als je een beetje technisch bent aangelegd. Mocht dit niet het geval zijn dan kan een lokale motordealer dit voor je doen.

Motor winterklaar voor het behoud van je banden


Zet de motor tijdens de winterstalling met de banden van de vloer. Dit kan met paddockstands aan de voor- en achterzijde. Of gebruik bijvoorbeeld je middenbok en een krik. Hierdoor voorkom je dat er een plat loopvlak ontstaat. Heb je hier geen beschikking over dan doe je er goed aan om de banden harder op te pompen dan gebruikelijk om zo ook de kans op een vlakke kant te verkleinen.

Motor winterklaar met verse olie

Is je olie ouder dan 10.000km dan is het raadzaam om deze te verversen. Door het ontbrandingsproces ontstaan er zuren en vocht in de olie die op de lange termijn niet goed zijn voor het motorblok. De staat van de olie is van meerdere factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de gedraaide kilometer, de leeftijd/staat van het motorblok, de getankte benzine en wat voor soort ritjes er met de motor worden gemaakt. Voor een langere levensduur van het motorblok is het dus zaak om de olie binnen de voorgeschreven interval  termijn te verversen en voordat de motor een tijd stil zal staan. Vervang altijd de oliefilter tijdens een oliewissel aangezien het anders weinig zin heeft. Meer over motorolie lees je in deze blog.
motorolie-wissel-winter
Loop deze punten na voordat je motor in zijn winterslaap gaat en het profijt zal zich het seizoen daaropvolgend bewijzen.

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.