Het is begin november, de temperaturen zakken onder comfortabele waardes, wind en regen nemen weer de overhand en motor wordt er nog weinig gereden. Waar misschien een kleine 10% doorrijdt in de winter stop het gros van de motorrijders met rijden en worden de tweewielige machines opgeborgen. Een motor is een kostbaar bezit en deze wil je goed verzorgen. Daarom is het zaak om de nodige voorbereidingen te treffen zodat je het volgend seizoen weer probleemloos kan opstappen en verder kan rijden.

Een motor die maanden niks mag doen en stil staat kan op ten duur mankementen gaan vertonen, belangrijk dus om dit voor te zijn en je motor zo weg te zetten dat je ook na een paar maanden dezelfde motor aantreft.
Het doel van je motor winterklaar maken is: het voorkomen van corrosie, roestvorming en stroef lopende delen. Je wilt er daarnaast voor zorgen dat de motor altijd klaar staat wanneer jij dit ook bent.

7 tips om je motor winterklaar te maken:

1. Motor winterklaar met een volle tank
2. Motor winterklaar met een acculader
3. Motor winterklaar maken tegen roest
4. Maak de ketting van de motor ook winterklaar
5. Motor winterklaar maken nieuwe koelvloeistof
6. Motor winterklaar maken voor je banden
7. Motor winterklaar met verse olie

Motor winterklaar met een volle tank

Met een lege of half volle tank kan er condensvorming ontstaan in de tank. Dit condens kan bij langer stil staan zorgen voor roestvorming, een euvel wat je zeker wilt tegen gaan. Zorg daarom als je de motor weg zet dat je dit doet met een volle tank. Dit zorgt ervoor dat de kans op roestvorming tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast zorgt een volle tank dat benzine minder de kans krijgt om te verdampen zodat de brandstof zijn kwaliteit beter behoud. Met een kunststof tank is het daarom ook handig om de motor vol getankt op te bergen.

Wil je het allerbeste voor je motor tank de motor dan vol met bijvoorbeeld BP Ultimate. Deze brandstoffen hebben speciale toevoegingen waardoor ze stabieler zijn voor het behoud van de binnenzijde van de tank. Een aanvulling zijn brandstof additieven, Forte heeft hier verschillende vloeistoffen voor die ervoor zorgen dat het gehele brandstof systeem van tank tot carburateur/ injectie goed beschermd en gereinigd is. Rijd wel een stukje om deze vloeistof door te laten lopen. Meer over deze vloeistoffen kun je lezen in deze blog

motor-volle-tank-wegzetten

 

Motor winterklaar met een acculader

Voor het behoud van de accu kan deze het beste uit de motor worden gehaald zodat je deze op een warme plek kan opbergen. Ben je in het bezit van een actieve acculader zoals een Optimate lader, sluit de accu hier dan continu of minimaal eens per maand op aan voor een langere levensduur van de accu. Meer informatie over hoe je jouw accu winterklaar maakt lees je hier.

Motor winterklaar maken tegen roest

Bescherm je motor door de ijzeren en stalen delen in te vetten met siliconenspray of een smeermiddel zoals WD40. De remschijven en remblokjes mag je uiteraard overslaan! Spray dit op de oppervlakte en wrijf het uit met een zachte doek. Dit is ook gelijk een makkelijk manier op deze ijzerdelen schoon en glimmend te maken. Delen die je met siliconenspray of WD40 kan schoonmaken en kan beschermen:
– Velgen/ spaken/wielnaaf
– achterbrug
– Frame
– Motorblok
– Achterveer
– Uitlaatdemper en bochten
– Tandwiel
– Voorvork
– Stuur

Terwijl je de motor inspuit is het wijs om gelijk de beweegbare delen in te vetten voor het behoud hiervan. Denk hierbij aan je standaard, stepjes, contactsloten, scharnieren etc.

m1-rap13

Maak de ketting van de motor ook winterklaar

Een goed onderhouden ketting gaat veel langer mee dan een droge roestige ketting. Goed onderhoud betekent de ketting eens per 1.500km te spannen indien nodig, eens per 500km in te vetten en bij voorkeur eens per 1.500km te reinigen. Voor het stallen is het verstandig om de ketting eerst goed te reinigen, dit kan je met een daarvoor bedoeld kettingreinigingsmiddel doen of eventueel met diesel of petroleum. Met een stevige borstel zoals een tandenborstel kan je ketting tot in de puntjes schoon krijgen. Maak de ketting daarna droog en spray de ketting in met kettingspray. Om de ketting nog beter te beschermen kan je met een losse pot kettingvet en een kwast de ketting beter vet houden. Hoe je dit het beste kunt doen kun je lezen in onze blog over het schoonmaken en onderhouden van je motorketting.

Motor winterklaar met nieuwe koelvloeistof


Wanneer je motor wat ouder is en de koelvloeistof onlangs nog niet vervangen is, is het een mooi moment om dit te doen voordat je de motor opbergt. Nieuwe koelvloeistof voorkomt inwendige corrosie of vervuiling aan het koelsysteem. Koelvloeistof vervangen is goed te doen als je een beetje technisch bent aangelegd. Mocht dit niet het geval zijn dan kan een lokale motordealer dit voor je doen.

Motor winterklaar voor het behoud van je banden


Het meest ideale is om de motor met de banden van de grond weg te zetten. Dit kan je doen met de eventuele middenbok en anders met paddockstands. Heb je dit niet ter beschikking pomp de banden dan goed op tot 2.8 bar zodat de kans op plat loopvlak wordt verminderd. Om de spanning van je banden te meten kan je een bandenspanningsmeter gebruiken.

Motor winterklaar met verse olie

Is je olie ouder dan 10.000km dan is het raadzaam om deze te verversen. Door het ontbrandingsproces ontstaan er zuren en vocht in de olie die op de lange termijn niet goed zijn voor het motorblok. De staat van de olie is van meerdere factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de gedraaide kilometer, de leeftijd/staat van het motorblok, de getankte benzine en wat voor soort ritjes er met de motor worden gemaakt. Voor een langere levensduur van het motorblok is het dus zaak om de olie binnen de voorgeschreven interval  termijn te verversen en voordat de motor een tijd stil zal staan. Vervang altijd de oliefilter tijdens een oliewissel aangezien het anders weinig zin heeft. Meer over motorolie lees je in deze blog.
motorolie-wissel-winter
Loop deze punten na voordat je motor in zijn winterslaap gaat en het profijt zal zich het seizoen daaropvolgend bewijzen.