Niets is zo vervelend als op de motor zitten terwijl het met bakken uit de lucht komt of wanneer de temperatuur rond het vriespunt ligt. Gelukkig zijn er meerdere oplossing die er voor zorgen dat jij ten alle tijde warm en droog op je bestemming aankomt. De meest eenvoudige oplossing hiervoor is motor regenkleding in de vorm van een regenjas en regenbroek. Een regenjas en broek zullen er in ieder geval voor zorgen dat je droog blijft. Een kwalitatievere optie is een motorpak dat is voorzien van een Gore-Tex membraan wat waterdicht en ademende eigenschappen heeft en een thermovoering, zodat je niet alleen tegen de regen maar ook de kou beschermd bent.  Wat de best optie is voor jou lees je in dit blog. 

  • Tweedelig of eendelig regenpak?
  • Regenmembraan en materiaal
  • Motor regenkleding of normale regenkleding?
  • Pasvormen van regenkleding
  • Droge handen en voeten
  • Waar kan ik op letten?

Motor regenkleding

Tweedelig of eendelig regenpak?

Je hebt twee opties als je kiest voor motor regenkleding. Zo heb je een regenoverall of een regenpak uit twee delen en beiden hebben voor- en nadelen. Een regenoverall beschermt je beter tegen regen en sluit over het algemeen beter aan. Het nadeel is dat het lastiger is om de overall aan te trekken. Het tegenovergestelde geldt voor een regenpak uit twee delen. Een regenpak is makkelijker aan te trekken en je hebt de mogelijkheid om de regenjas apart aan te trekken. Dit kan van pas komen als je al een waterdichte motorbroek hebt van textiel en snel weg moet. Het nadeel van een tweedelig pak is dat er een kier ontstaat tussen de broek en de jas waardoor je dus alsnog nat en koud op de motor zit.

Regenjas van de Hema?

Wellicht is een Hema regenjas geschikt voor een korte rit, maar wanneer je op de snelweg rijdt, merk je dat deze kleding snel gaat wapperen. Hierdoor heb je minder zicht wat er om je heen gebeurt, wat voor gevaarlijke situaties zorgt. Daarnaast word je waarschijnlijk helemaal nat geregend, omdat de jas niet goed aansluit. Daarnaast is motor regenkleding vele malen duurzamer dan normale regenkleding. Motor regenkleding is bedoeld voor over je motorpak waardoor het nauw aansluit en jij droog van A naar B rijdt.

Nauwsluitende motor regenkleding

Wanneer je lange stukken op de snelweg zit, wil je niet dat je in je ooghoek je regenjas ziet wapperen en je constant iets voelt tikken tegen je motorjas of motorbroek. Naast het feit dat het gevaarlijk en irritant is, is het ook niet goed voor het materiaal. Om deze redenen maken ze regenkleding zo nauwsluitend mogelijk en zijn er doorgaans stelbanden aangebracht. Regenpakken en regencombi zijn over het algemeen ontworpen om over leren en textiele motorkleding te dragen. Als uitzondering zijn er race regenpakken. Deze zijn speciaal ontworpen voor leren sportpakken. Deze geven extra veiligheid door de speedhumps en kniesliders.

regenkleding

 

Overlaarzen en overhandschoenen

Net als de rest van je lichaam wil je natuurlijk ook je handen en voeten droog houden.  Je trekt overlaarzen en overhandschoenen over je normale motorlaarzen en motorhandschoenen zodat het samen met het regenpak zorgt voor een waterdichte afsluiting.

 

Verschil in prijs laat al snel zien of regenkleding compact mee te nemen is, volledig waterdicht is en voldoende ademend vermogen biedt. Een instapmodel regenpak zal in de regel zwaarder, dikker en warmer zijn dan een hoogwaardig regenpak. Er bestaan namelijk verschillen in de waterdichtheid van motorkleding. We leggen je in deze blog daar meer over uit. Mocht je veel rijden en een groter budget hebben, dan is het kijken naar Gore-Tex kleding interessant.

 

Fluoriserende kleding

Regen motorkleding is soms voorzien van reflectie strips of -panelen. Vaak zijn dit subtiele lijnen die het licht weerkaatsen. De strips kunnen verwerkt zijn in het logo of op strategische plekken op het lichaam. Jassen, broeken, handschoenen en schoenen; op ieder deel van je uitrusting kan reflectie verwerkt worden. Bij het opzoeken van producten staat bij de productinformatie aangegeven of er reflectieve delen op het product zit. Daarnaast bestaan er ook volledige fluorescerende kledingstukken, welke bijdragen aan de zichtbaarheid in het verkeer. Neongeel is doorgaans de kleur die hiervoor wordt gebruikt. Een mooi voorbeeld van een fluoriserende regenjas is de rainstretcher. Door de combinatie van reflecterende strips en een fluorescerend geel paneel zorg je er zowel overdag als ‘s nachts voor dat je niet over het hoofd wordt gezien.

Waar let ik op bij het kopen van motor regenkleding?

  • Is het regenpak compact mee te nemen?
  • Wil ik extra opvallen door middel van fluorescerende kleuren?
  • Zitten er verstelbanden op het regenpak?
  • Zit er een opberghoes bij het regenpak?
  • Kan de opening bij de broekspijpen groter worden gemaakt voor een eenvoudig instap?
  • Is de maat goed, doorgaans kan je dezelfde maat als je motorkleding aanhouden?