fbpx

Een motorvakantie kan vooral voor de eerste keer een hele onderneming zijn. Wat moet ik allemaal meenemen en hoe ga ik dit allemaal meenemen? Een motor biedt helaas niet de opbergmogelijkheden van een auto en je moet daarom creatief zijn met het vervoeren van je spullen. In deze blog deel ik mijn ervaring en kan je aan de hand van een checklist kijken of je nog items mist.

Checklisten voor de rijder en de motor:

  1. (Motor)kleding
  2. Onderweg
  3. Slapen en kamperen
  4. Toilettas
  5. Elektronica
  6. Gereedschap en oliën

Klik voor de volledige checklist

Download de motorvakantie checklist

Je motoroutfit voor temperaturen tussen 0 en 40 graden

Wanneer je een langere tijd op motorvakantie gaat komt het ongetwijfeld voor dat je een variatie aan temperaturen tegenkomt. In de Alpen kan het bijvoorbeeld op de top en in het dal al 20 graden schelen. Daarnaast kan je bijvoorbeeld in het koude Nederland beginnen en in het warme Spanje eindigen.

Denk in lagen. Bij koud weer kan je het beste meerdere lagen aantrekken om het warm te houden dan één dikke isolerende laag. Voor de avontuurlijke rijder zijn er daarom ook 3-laags motorjassen en motorbroeken ontworpen. Je hebt dan een slijtvaste laag, een regenmembraan en een thermovoering. Met een 3-laags jas en broek kom je al een heel eind om meerdere klimaten te trotseren. Wat ik zelf handiger vind, is de thermovoering thuis te laten en daarvoor in de plaats een mid-layer te gebruiken. Deze kan je dan ook aan als je op locatie bent en geen motorjas nodig hebt. Met je motorbroek kan je natuurlijk hetzelfde, zodat je een extra normale broek bij je hebt. Als je niet over een 3-laags motorpak beschikt en bijvoorbeeld met leer rijdt, kan je een regenpak gebruiken om droog over te komen.motorvakantie checklist warm en koud

Twee paar handschoenen voor één reis

Handschoenen met dezelfde eigenschappen als een 3-laags jas bestaan helaas niet. Het is daarom zaak dat je voor de koudere omstandigheden je mid-season of winterhandschoenen meeneemt. Je zal voornamelijk met je zomerhandschoenen rijden als het weer een beetje mee zit. Als je geen waterdichte handschoenen hebt, kan je ook aan overhandschoenen denken als oplossing.

Één paar laarzen voor één reis

Twee paar motorlaarzen ga je niet meenemen op vakantie. Een redelijk Gore-Tex laars houdt je voeten droog als het regent maar zullen dan wel iets warmer aanvoelen als het boven de 25 graden is. Ik heb dit zelf niet echt als heel storend ervaren. Net als bij de handschoenen heb je ook overlaarzen die je laarzen helemaal droog houden tijdens een hoosbui.

Als je meer informatie wilt over hoe je het beste warm kan blijven op de motor lees je deze blog. Als je meer informatie wilt over hoe je het beste koel kan blijven op de motor lees je deze blog.

Wegenwachtservice en reisverzekering

Als je niet heel technisch bent of gewoon geen ruimte voor veel gereedschap hebt, kan je natuurlijk ook gebruik maken van een wegenwachtservice. Als je op reis gaat is het sowieso handig om hier lid van te zijn. Aanvullend hierop kan je ook kiezen voor een reisverzekering als je de risico’s wilt verkleinen. Check voor dat je weg gaat of alles in orde is, zodat je niet voor verassingen kan komen staan. Denk hierbij aan je motorverzekering, reisverzekering, wegenwachtservice, eventuele vignetten etc.

Slapen en kamperen

Kamperen maakt van je motorvakantie een groter avontuur en het brengt charme met zich mee. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je wat ruimte moet reserveren voor je kampeerspullen. Reis je van hotel naar hotel, dan hoef je natuurlijk veel minder attributen mee te nemen. Maar in mijn ervaring is de makkelijkste weg meestal niet de leukste. Het is handig om van te voren te bekijken in welke temperaturen je gaat overnachten. Aan de hand hiervan kan je dan bepalen wat voor soort slaapzak je meeneemt. ´s nachts wakker liggen van de kou is namelijk geen pretje.motorreizen checklist kamperen

Gereedschappen en oliën

Dit zijn altijd de spullen die je meeneemt waarvan je hoopt ze niet nodig te hebben. Toch heb ik elke motorvakantie wel gereedschap nodig gehad (maar daar rijd je dan ook KTM voor denk ik). Naast eventuele reparaties is het ook handig om gereedschap bij je te hebben om bijvoorbeeld je ketting te spannen. De meeste motoren hebben standaard boordgereedschap onder het zadel zitten waar je al een heel eindje mee komt. Het is handig om van te voren te kijken welke maten sleutels of doppen je allemaal nodig hebt om kwetsbare onderdelen los te krijgen. Zoals de benzinepomp of spanningsregelaar.motorvakantie pech onderweg checklist

1. Checklist (motor)kleding
 Motorjas
☐ Motorbroek
☐ Zomer- en winterhandschoenen
☐ Rugprotector
☐ Niergordel
☐ Motorkol
☐ Regenkleding
☐ Veiligheidsvest
☐ Fleece of softshell vest
☐ T-shirts
☐ Thermo shirt en broek
☐ Korte en lange broeken
☐ Zwembroek
☐ Ondergoed en sokken
☐ Schoenen en slippers
☐ Compressiezak voor vuile kleding

2. Checklist onderweg
☐ Rijbewijs
☐ Paspoort
☐ Pinpas, creditcard en contant geld
☐ Kentekenbewijs
☐ Verzekeringspapieren en lidmaatschapskaart wegenwacht
☐ Schadeformulier
☐ Eventuele vignetten
☐ Landkaarten
☐ Navigatiesysteem
☐ Oordoppen
☐ Reserve motorsleutels
☐ Vizierreiniger en een zachte doek
☐ Eten en drinken
☐ Waterdicht tasje
☐ Plankje voor de jiffy
☐ Bagagenetje
☐ Schrijfremslot

3. Checklist slapen en kamperen
☐ Tent
☐ Hamertje
☐ Slaapzak
☐ Luchtbed of matje
☐ (Opblaasbaar) kussen
☐ Grondzeil
☐ Stoeltje
☐ Kookstel
☐ Pannen/ fluitketeltje
☐ Gasbrander of benzinebrander
☐ Bord/beker/bestek
☐ Afwasgerei
☐ Blikopener
☐ Zwitsers zakmes of kelnersmes
☐ Waslijn en knijpers
☐ Flesje wasmiddel
☐ Thee en/of oploskoffie
☐ Zout en peper
☐ Aansteker
☐ Hoofdlampje en tentlamp
☐ Luchtbedpompje

4. Checklist toilettas
☐ Tandenborstel en tandpasta
☐ EHBO-setje
☐ Pijnstillers en medicatie
☐ Deodorant
☐ Shampoo en douchegel
☐ Wax of gel
☐ Extra lenzen, vloeistof en lenzendoosje
☐ Zonnebrand
☐ Scheergerei
☐ Nagelknipper en pincet
☐ Microvezelhanddoeken
☐ Bril en zonnebril

5. Checklist elektronica
☐ Telefoon
☐ Fotocamera
☐ Actioncamera met bevestigingsmaterialen
☐ Videocamera
☐ Communicatiesysteem
☐ 12v aansluiting
☐ 12v oplaadkabels
☐ Normale oplaadkabels
☐ Extra geheugenkaartjes

6. Checklist gereedschap en oliën
☐ Motorolie
☐ Kettingspray
☐ Boordgereedschap
☐ Tang
☐ Schroevendraaiers
☐ Ratel met toepasbare dopmaten
☐ Steeksleutels om je ketting te spannen
☐ Multitool zakmes
☐ Duct tape
☐ Spanband
☐ Tiewraps
☐ Bandenreparatie set
☐ Bandenspanningsmetermotorvakantie checklist motorreizen

 

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.