fbpx

Bio-ethanol wordt gezien als sluipmoordenaar voor je motor. Er is veel over geschreven en ook aan de pomp merken ze het: De premium brandstoffen zoals Shell V-Power en BP Ultimate winnen aan populariteit. Als motorrijder voel je dat in je portemonnee. Maar dan de hamvraag; Leidt het tanken van de ‘goedkope’ Euro 95 E10 later tot duurkoop? In deze blog helpen we jouw motor aan een gezonde darmflora.

Wat is bio-ethanol, E5 en E10?

Bio-ethanol wordt gebruikt om de verbranding en daarmee uitstoot van uitlaatgassen schoner te laten zijn. Dit is een plantaardige toevoeging waarbij de toegevoegde hoeveelheid min of meer is af te lezen uit de code E5 of E10. In het geval van E5 is er maximaal 5% bio-ethanol toegevoegd, bij E10 is dat 10%. Hoewel er gebruik wordt gemaakt van deze codes, bevatten Shell V-Power (E5), BP Ultimate en Esso Synergy Supreme+ bijvoorbeeld geen bio-ethanol toevoeging. Het heeft dan ook de voorkeur om een van deze laatste brandstoffen te tanken, ga je voor een brandstof met E10, dan volgen hieronder wat tips voor optimaal behoud van je motor.

E10 brandstof tanken met de motor

Welk effect heeft E10 brandstof op je motor?

Velen zijn ermee bekend dat oudere motoren niet zo lekker gaan op brandstoffen met bio-ethanol. Zij kunnen beter gaan voor de Euro 98 brandstof. Twijfel je, dan kun je op de speciale E10check website terecht. Nu ben je niet meteen veilig op het moment dat de websitechecker aangeeft dat je motor geschikt is voor E10.

Naast voor oudere motoren heeft E10 ofwel bio-ethanol over tijd ook effecten op moderne motoren. Zo kan het effect hebben op rubbers, je brandstofleidingen en zorgen voor roestvorming van metalen benzinetanks. En dat wil je natuurlijk te allen tijde zien te voorkomen. Vooral wanneer je recreatief rijdt en daarbij de motor dus langere tijd stilstaat heeft bio-ethanol invloed op het brandstof systeem.

E10 Fuel Fighter brandstofadditief

Zo help je jouw motor beschermen tegen E10

Soms ontkom je er niet aan om E10 te tanken. Onbemande of kleinere benzinestations hebben niet altijd andere smaken en ook in het buitenland heb je het soms met Euro 95 E10 te doen. Gelukkig zijn er additieven, cocktails die jouw motor intern beschermen tegen de nadelige gevolgen.

De Putoline Inject & Valve Cleaner gebruik je bij voorkeur één keer per jaar om het volledige benzine injectiesysteem te reinigen. Dit voorkomt bijvoorbeeld koolaanslag op de kleppen en zorgt ervoor dat de prestaties optimaal blijven. Hij is tevens geschikt voor motoren met carburateurs.

Een minder krachtig receptuur, maar daardoor juist bedoeld voor frequenter gebruik is de Putoline E10 Fuel Fighter. Dat beschermt tegen corrosie van binnenuit, verbetert de smeereigenschappen en vermindert de interne wrijving. Zo loopt je motor beter en zou ook het brandstofverbruik moeten verminderen – al ligt dat natuurlijk vooral aan je rechter pols. Je gebruikt zo’n 25ml van het goedje op 25 liter brandstof.

E10 motor brandstof additieven Putoline

Speciale aandacht voor als je motor langere tijd stilstaat

De bio-ethanol samenstelling zorgt voor een beperkte houdbaarheid van de benzine. Ben je voornemens om de motor voor een langere periode te stallen, dan doe je er goed aan een premium brandstof te tanken en een toevoeging bij te voegen. Zo voorkom je dat de bio-ethanol vocht aantrekt wat intern kan zorgen voor roestvorming.

Deze roestvorming en de eventuele aantasting van de rubbers kunnen zorgen voor vervuiling van het brandstofsysteem met in het ergste geval fatale gevolgen. Naast het toevoegen van een brandstof conserveringsmiddel (Putoline Fuel Stabilizer), doe je er goed aan de motor afgetankt weg te zetten om condensvorming en daarmee potentieel roest tegen te gaan. En ben je toch bezig, hang hem dan gelijk aan en druppellader. Eerder schreven we al een blog over het stallen van je motor voor meer tips.

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.