fbpx

Je handen en voeten zullen het eerste te lijden krijgen van de kou, omdat bij een verlaagde lichaamstemperatuur je lijf de prioriteit legt bij het warm houden van je organen en dus je handen bijzaak worden. Er zijn drie manieren om je handen warm te houden: extra laagjes in de vorm van onderhandschoenen, goede motorhandschoenen of handvat verwarming. Handvat verwarming wordt standaard geleverd op sommige motorfietsen maar kan ook als accessoire los worden besteld om achteraf te monteren. Wat betreft warme motorhandschoenen, zijn er maar weinig die echt goed helpen de wind en de kou buiten te houden, en die ook nog eens niet in de weg zitten bij het gas geven, koppelen en remmen. Lees dit artikel dus aandachtig.

Onderhandschoenen tegen koude handen

Motorhandschoenen zijn er in zeer veel soorten en prijscategorieën. Waar je een motorjas vaak door verschillende voeringen aan kan passen aan het seizoen, is een motorhandschoen echt gemaakt voor één weertype. Wij hebben de motorhandschoenen daarom onderverdeeld in 3 groepen; zomer motorhandschoenen, mid-season motorhandschoen en winter motorhandschoenen. Warme winter motorhandschoenen moeten in ieder geval zijn opgebouwd uit de volgende materialen; een stevige buitenconstructie van leer of textiel, een waterdicht en ademend, bij voorkeur Gore-tex of  gelamineerd, membraan en een isolerende warmte voering van bijvoorbeeld thinsulate, primaloft, of outlast. Heb je al goede motorhandschoenen of wil je niet investeren in een paar nieuwe, dan zijn onderhandschoenen ook een goede optie. Deze extra isolerende laag kan een paar graden temperatuur schelen. Let er wel op dat er voldoende ruimte is in de motorhandschoenen. Bekijk ons assortiment onderhandschoenen.

Wintermotorhandschoenen tegen koude handen

Essentieel is dat de motorhandschoenen lang genoeg zijn om je pols te beschermen tegen kou en om een goede afsluiting te creëren tussen de motorjas en motorhandschoen. Je kan er zelf voor kiezen of je de motorhandschoenen over of onder de mouwen van de jas draagt. Voorgevormde vingers zijn een absoluut pluspunt. Als je de hele dag in je gashendel knijpt, zit je niet te wachten op motorhandschoenen die tegenwerken of afknellen. Dat is erg vermoeiend en verbetert je bloedsomloop niet, je begint het na een half uur motorrijden al te merken. Bekijk ons assortiment winter motorhandschoenen.

Verwarmde handschoenen tegen koude handen.

Voor de echte diehards die zich niet laten tegenhouden door ijzige vrieskou, motorrijders die aan bovenstaande niet genoeg hebben of motorrijders waarvan de handen direct in de wind staan, zijn verwarmde motorhandschoen ontwikkeld. Deze motorhandschoenen zijn voorzien van warmte geleidende draden over de bovenkant van de hand en vingers. Deze aangename warmte is constant en wordt gevoed door de accu van de motor of eventueel zelfs een losse batterij die in de verwarmde motorhandschoen kan worden verwerkt. Het voordeel van deze motorhandschoenen tegenover handvat verwarming is dat een verwarmde handschoen de bovenkant van de hand verwarmd, waar handvat verwarming de binnenkant verwarmd. Omdat de wind en kou juist als eerste merkbaar is aan de buitenkant tijdens het rijden, is een verwarmde motorhandschoen effectiever. Bekijk ons assortiment verwarmde motorhandschoenen

warme handen op de motor

Tip! Zorg dat je aan de binnenkant van een winter motorhandschoen nog een beetje ruimte hebt. Doordat er rondom de hand en vingers ruimte is kan warmte zich daar opslaan en behoudt je langer je eigen lichaamswarmte. Te strakke motorhandschoenen zullen snel resulteren in koude vingertoppen.

wat doen tegen koude handen motor

Blijf de kou een stapje voor met goede sokken en motorlaarzen

Iedereen heeft wel eens koude voeten, zeker als mensen stil zitten omdat de doorbloeding dan minder is. Als je op de motor een lange rit over de snelweg maakt is dat ook de reden waardoor je snel koude voeten en tenen krijgt. Bij schakelen op lagere snelheid wordt de voet nog wel gebruikt maar bij snelweg kilometers vrijwel niet. Om deze reden is het belangrijk dat de voet goed wordt ingepakt met warme dikke sokken. Let er op dat deze sokken speciaal zijn gemaakt van thermisch materiaal en wol. Te veel polyester kan ervoor zorgen dat je gaat transpireren waardoor je lichaamstemperatuur sneller zal dalen. Bij zeer koud weer kan je overwegen om een paar dikke thermo sokken over je normale dunne sokken heen te dragen of om een paar verwarmde motorsokken of zooltjes aan te schaffen. Doormiddel van warmte geleidende wordt er continu een aangename warmte afgegeven. Deze sokken of zooltjes kunnen worden aangesloten op de accu van de motor of eventueel een losse accu die in de sok of om de voet kan worden geplaatst. Bekijk ons assortiment motorsokken.

koude voeten op de motor
De grootste winst behaal je met goede motorlaarzen. Warme winter motorlaarsen moeten in ieder geval zijn opgebouwd uit de volgende materialen; een stevige buitenconstructie van leer of textiel, een waterdicht en ademend, bij voorkeur Gore-tex, membraan en een isolerende warmte voering van bijvoorbeeld thinsulate, primaloft, of outlast. Motorlaarzen zijn er in verschillende hoogtes. Alhoewel veel mensen een wat kortere laars comfortabelere vinden in het seizoen, is een hoge motorlaars in de winter een echte must. Op deze manier worden je enkels en scheenbenen ook goed beschermd tegen de wind en kou. Bekijk ons assortiment motorlaarzen.

warme voeten op de motor

Mark Bos


Mark is in de periode van 2012 t/m 2022 verantwoordelijk geweest voor de online ontwikkelingen van MKC Moto en oud-eigenaar van Motorkledingcenter. Hoewel er van motorrijden nog maar weinig komt heeft hij in het verleden een trackrecord van vooral snellere machines. De Daytona 675 en ZX-10R waarmee hij zijn limieten op Assen, Zandvoort en in de Groene Hel opzocht.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.