De trend van de laatste jaren is dat motorkleding steeds meer casual wordt. Veel motorrijders kiezen in het hoogseizoen voor een casual motoroutfit bestaand uit een motorjeans, motorschoenen, korte motorhandschoenen gecombineerd met een motorjas of motorvest waaraan niemand zal zien dat je een veilige motoroutfit draagt. We zien dat veel motorkleding merken hierop inspelen door producten te lanceren die lijken op normale kleding maar zijn voorzien van hedendaagse bescherming.  De laatste ontwikkelingen omtrent deze motormode zijn de motorhoodies. In deze blog vertellen we je alles over vesten die geschikt zijn voor gebruik tijdens het motorrijden, en waarom jij er één zou moeten hebben!

Motorhoodies kevlar hoodie

Waarom kiezen motorrijders voor een motorhoodie

De Motorhoodie is ontstaan uit gemak, de behoefte om tijdens mooi weer korte ritjes op de motor te maken zonder dat je lange tijd bezig bent met het aantrekken van je lederen of textiele motorpak. Rij je korte stukken rondom en binnen de stad dan wil je eigenlijk gewoon snel kunnen opstappen. Daarnaast wil men in deze situatie een meer casual uitstraling. Pak je de motor om van terras naar terras te rijden, of een kort ritje van en naar je werk, dan is een speciale motorhoodie in combinatie met een motorjeans zeker het overwegen waard. Motorvesten zijn veelal niet water en winddicht en daardoor bij uitstek geschikt voor zomers gebruik. Om deze reden zie je dat mensen een motorvest en motorjeans vaak gebruiken als 2e set voor als het mooi weer is.

hitte motorhoodies warm op de motor

Is een motorhoodie wel veilig

Als je de hoodie bij iemand anders aan ziet rijst meteen de vraag; is dit wel veilig? Omdat je aan de buitenkant geen verschil ziet zullen mensen denken dat je met onveilige kleding rijdt, hetzelfde geldt voor motorjeans. Logisch ook, want mensen hebben een bepaald beeld bij motorkleding. Als je de hoodies van de binnenkant gaat bekijken zie je ook pas waarom ze geschikt zijn voor gebruik op de motor.

Motorhoodies zijn voorzien van een slijtvaste versterking aan de binnenkant. Zo zie je bij de meeste hoodies dat er een slijtvast paneel als versteviging is geplaatst op de ellebogen, schouders en eventueel de rug. Bij het produceren van slijtvaste motorvesten wordt veelal gebruik gemaakt van het materiaal kevlar. Kevlar is een aramidevezel. Er zijn meerdere soorten aramidevezels die gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Voorbeelden hier van zijn; kogelwerende vesten, hittebestendige kleding & bootzeilen.

Let er op dat het kevlar dat gebruikt is wel van een bepaalde kwaliteit is, zoals bijvoorbeeld Dupont Kevlar, en dat het wel bestaat uit 100% kevlar of aramide vezels. Zo weet je zeker dat het slijtvaste materiaal je ook daadwerkelijk beschermd. Daarnaast zijn er motorvesten waarvan de buitenste stof is verweven met een slijtvaste vezels als Cordura. In deze situatie betekend dat dat het vest niet alleen op enkele plaatsen is verstevigd maar juist volledig slijtvast is. De stof zelf wordt steviger, maar aan de andere kant ook stugger van.

Naast de slijtvastheid is de stootprotectie natuurlijk ook erg belangrijk. Mocht je onverhoopt in een situatie terecht komen dat je ze nodig hebt, dan zorgen protectoren voor de demping van energie waardoor je minder risico loopt op letsel. Zorg ervoor dat je motorhoodie is voorzien van CE gekeurde protectoren op de elle bogen en schouders, dan weet je zeker dat het goed zit. In alle gevallen zijn deze protectoren uitneembaar en kan je het vest dus ook in je vrije tijd prima dragen. Bij de meeste motorvesten bestaat ook nog de mogelijkheid om de rug te upgraden met een CE gekeurde rugprotector. Deze universele inserts zijn los te bestellen en passen in een vak aan de binnenkant van het vest. Wil je zeker weten dat je het maximale hebt gedaan kwa veiligheid is de rug protector een echte aanrader.

booster-kevlar-hoodie-bij-booster

Top 3 beste motorhoodies

Er komen steeds meer hoodies op de markt, maar welke is nou eigenlijk de beste? Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de wensen en het budget. Om het voor jullie gemakkelijk te maken hebben wij een top 3 gemaakt van de volgens ons beste motorvesten in prijs/kwaliteit verhouding.

top 3 beste motorhoodies motorvesten

1 Rev’it! Hoodie Stealth

De Rev’it! Hoodie is een hoodie die is gemaakt van volledig slijtvast materiaal. Het katoen van de buitenste laag is verweven met een slijtvaste Cordura vezel waardoor de volledige buitenlaag slijtvast is. Op de schouders en elle bogen is dit motorvest voorzien van een slijtvast powershield dat nog sterker is dan leer. Bijzonder is ook dat hij is uitgevoerd met een waterdicht en ademend membraan waardoor hij ook voor het voor en na-seizoen erg goed geschikt is.

2 Booster Hoodie Core

De Booster Hoodie Core is de meest basis versie van een motorvest qua uiterlijk. Niemand zal zien dat je daadwerkelijk motorkleding draagt. De buitenlaag is gemaakt van katoen en daarchter versterkt met kevlar panelen en CE gekeurde protectoren op de schouders en elle bogen.

3 Richa Atom Hoodie

De Richa Atom motorhoodie is gemaakt van een softshell achtig polyester dat gelijk ook fungeert als windstopper en is daarnaast ook nog waterafstotend. Het materiaal zelf is licht slijtvast en standaard wordt hij geleverd zonder protectoren. JE kan de Richa Atom upgraden met CE gekeurde protectoren van het merk D3o. Deze zachte protectoren dragen zeer comfortabel en kunnen bij impact veel energie absorberen.