Het is het meest lastig om warm te houden en het kan bijzonder pijnlijk zijn: koude handen. Zodra het kwik onder de 5 graden zakt zijn er maar weinig effectieve oplossingen tegen koude handen. Verwarmde handschoenen gaan verder waar winterhandschoenen hun limiet hebben bereikt. Warme winterhandschoen doen goed hun werk, maar als het rond de 0 graden is en je langer dan een half uur op de motor zit, zal je merken dat deze handschoenen op een gegeven moment hun kracht verliezen. Met verwarmde handschoenen kan je in de winter uren lang op de motor blijven met warme handen ongeacht de temperatuur. In deze blog vertel ik je meer over de verschillen tussen verwarmde handschoenen en verwarmde onderkleding. verwarmde-motorhandschoenen

Verwarmde handschoenen soorten en verschillen

In grote lijnen zijn er drie soorten verwarmde motorhandschoenen:

 1. Verwarmde handschoenen die op de motor worden aangesloten
  Voordeel: geen tijdslimiet en er hoeven geen accu’s te worden opgeladen voor gebruik
  Nadeel: er dienen eerst kabels te worden aangesloten voordat je ze kan gebruiken
 2. Verwarmde handschoenen die op een losse accu werken
  Voordeel: je kan zo weg rijden zonder kabels aan te sluiten
  Nadeel: je zit met tijdslimiet en je moet de accu’s opladen voor gebruik
 3. Hybride verwarmde handschoenen die op beide werken
  Voordeel: beide aansluitmogelijkheden kunnen worden gebruikt
  Nadeel: de prijs van deze handschoenen liggen hoger

De meest praktische handschoen is de hybride versie, aangezien je met deze handschoen de keuze hebt of je de motoraccu of een losse accu wilt gebruiken. Het voordeel van losse accu’s is dat je voor het rijden geen kabels hoeft aan te sluiten en dat je zo weg kan rijden. Het voordeel van de motoraccu daarentegen is dat de stroomtoevoer onbeperkt is. Wanneer je lang en vaak op de motor zit kan het handiger zijn om de handschoenen aan te sluiten op de motor zodat je nooit zonder lege accu’s kan komen te zitten.

Hoelang losse accu’s mee gaat kan merk een beetje verschillen. Gerbing geeft bijvoorbeeld de volgende duur op voor hun accu’s

 • Stand van 100% ongeveer 1,5 uur
 • Stand van 66% ongeveer 2,5 uur
 • Stand van 33% ongeveer 4 uur

Verwarmde handschoenen zal je waarschijnlijk niet vaak op de volle 100% gebruiken. De meeste zullen de tweede stand (66%) gebruiken, omdat dit voor de meeste mensen genoeg is om de handen warm te houden. Heb je het snel koud en zijn de omstandigheden echt erbarmelijk dan kan de 100% stand nog een redmiddel zijn.

Werking van verwarmde handschoenen

Om je handen gelijkmatig warm te houden loopt er roestvrijstaal verwarmingsdraad door de verwarmde handschoenen heen. Dit verwarmingsdraad is niet te voelen en wordt gebruikt bij vrijwel alle verwarmde motorhandschoenen. Het voordeel van deze constructie is dat de gehele hand wordt verwarmd, de verwarmingsdraad loopt namelijk over de hele hand heen. Omdat weersomstandigheden constant veranderen en kou een relatief begrip is, zijn er verschillende warmtestanden aangebracht.  Bijna alle verwarmde handschoenen zijn instelbaar zodat je zelf kan bepalen hoe warm de handschoenen moeten worden.

Verwarmde kleding

Naast verwarmde handschoenen is er ook verwarmde onderkleding. Wanneer je het snel koud hebt of je motoravonturen in de meest extreme omstandigheden plaatsvinden, is dit zeker het overwegen waard. Verwarmde onderkleding komt in de vorm van een broek, jas en sokken. Je kan de onderkleding individueel gebruiken of als geheel. Net als bij de handschoenen kan ook de onderkleding op een losse accu of op de motoraccu worden aangesloten. Aangezien er veel meer stroom wordt gevraagd bij onderkleding is het raadzaam om dit op de motoraccu aan te sluiten of een zwaardere losse accu te gebruiken.