Het motorrijden dat voor veel van ons draait om het even nergens aan hoeven denken, brengt een onderschat risico met zich mee. Namelijk dat je kans loopt op gehoorschade. Hoe dat precies zit en hoe je dit voorkomt zal ik je in dit verhaal verder toelichten.

Hoewel het voor de hand ligt dat de kans op gehoorschade groot is wanneer je een motor met luidruchtig uitlaatsysteem rijdt, is het iets dat op alle typen motoren in bepaalde mate voor komt. Dit heeft alles te maken met windruis dat minder onschuldig is dan het lijkt. Het dragen van een ‘stille’ motorhelm is lang niet voldoende om je hiertegen te beschermen.

De effecten van windruis op het gehoor

Windruis is de boosdoener bij veel motorrijders die gehoorschade oplopen. Zo kan korte blootstelling al gevolgen hebben. Nu zal de ene persoon hier gevoeliger voor zijn dan de ander, maar laten we het risico niet opzoeken. Alpine Hear Protection heeft berekend dat bij een snelheid van 100 km/u op de motor de kans op gehoorschade al na 15 minuten ontstaat, door een gemiddeld geluidsniveau van 94 dB. Bij een kruissnelheid van 120 km/u bij 98 dB halveert dat tijdsbestek al naar slechts 7 minuten.

SNELHEID MAXIMALE TIJD ZONDER RISICO GEMIDDELD VOLUME VAN WINRUIS
100 km/u 15 minuten 94 dB
120 km/u 7 minuten 98 dB
140 km/u 3 minuten 102 dB
160 km/u 90 seconden 106 dB

Windruis heeft direct invloed op het slakkenhuis dat zich diep in het oor bevindt. De duizenden kleine trilhaardjes hierin kunnen beschadigd raken waardoor communicatie richting de hersenen verstoord raakt. Uiteindelijk kan het effect zijn dat je slechter hoort, een continue piep of ruis ervaart of dat je overgevoelig raakt voor bepaalde geluiden. (Bron: Alpine)De opbouw van het oor

Voorkom gehoorschade tijdens het motorrijden

Gehoorschade merk je pas op als het te laat is. Gelukkig is voorkomen erg eenvoudig door het dragen van motoroordoppen. Deze zijn specifiek ontwikkeld om schadelijk windruis te elimineren zonder invloed te hebben op andere omgevingsgeluiden. Bijkomend voordeel is dat je beter kan concentreren en dat je na een lange dag touren veel uitgeruster van de motor stapt. Meer weten over de voordelen? Lees alles over de zin en onzin van gehoorbescherming op de motor.Alpine MotoSafe technische opbouwEen extra manier om schadelijke windruis weg te geleiden is, afhankelijk van het type motor, om te kiezen voor bijvoorbeeld een verhoogde kuipruit dat het ontstaan van turbulentie vermindert of helemaal tegengaat.