De laatste jaren is motorkleding voor vrouwen ver gekomen. Het aanbod groeit en daarmee ook de hoeveelheid keuzes die je moet maken als vrouwelijke motorrijder. Neem bijvoorbeeld een motorbroek, welk materiaal is nou het fijnst en welke pasvorm is perfect voor jouw figuur? In dit artikel proberen we zoveel mogelijk tips te delen om het kiezen van de juiste broek een stukje makkelijker te maken. Wist je bijvoorbeeld al dat er motorjeans bestaan met lengtematen en verstelbare knieprotectie zodat zowel kortere als langere vrouwen de juiste broek kunnen vinden?

Je uiteindelijke keuze hangt af van een hoop factoren, rijd je alleen met beter weer of ook in de regen en kou, rijd je plezierritten of neem je je motor naar je werk? Lees verder voor tips voor:

  • Materiaalkeuze
  • Wat te doen bij afwijkende maten
  • Weersomstandigheden

Materiaalkeuze

Textielen motorbroeken

De meeste motorrijders kiezen voor een textiele motorbroek. De meeste textielbroeken zijn eenvoudig over je dagelijkse kleding aan te trekken waardoor het ideaal is voor woon-werkverkeer. Daarbij is er veel keuze. Zo zijn er broeken die waterdicht zijn, ademen bij warm weer of juist voorzien zijn van thermovoering om je tegen kou te beschermen. Een veelzijdig materiaal dus. Textiele broeken zijn verweven met een slijtvast materiaal, bijvoorbeeld Kevlar of Cordura, en zijn meestal voorzien van extra protectie die de klap van een val kan opvangen. Een mooi voorbeeld is de Alpinestars Stella AST-1, een veelzijdige broek met een sportieve pasvorm.

Kevlar motorjeans

Een andere optie voor casual motorrijders is een motorjeans. Deze jeans zijn ook verweven met een slijtvaste stof, meestal Kevlar, waardoor ze dezelfde bescherming bieden als een textiele broek. Een voordeel van deze broeken is dat ze ook in het dagelijks leven prima gedragen kunnen worden. Je kunt hierdoor zonder om te kleden door met je dag. Onderscheid bestaat tussen broeken die volledig verweven zijn met Kevlar of alleen op kritische delen, doorgaans de heupen, het zitvlak en knieën. Een voorbeeld hiervan zijn de John Doe Betty Highwaist, die volledig beschermd is, en de Mottowear Stella, die alleen op belangrijke plekken slijtvast is. Bij motorjeans is het belangrijk goed te letten op de pasvorm. De broek moet goed aansluiten zodat de bescherming niet kan gaan schuiven bij een eventuele val. Ook de lengte moet in orde zijn zodat de kniebescherming altijd op de goede plek zit. De eerder genoemde Mottowear Stella heeft dan ook verstelbare kniebescherming zodat hij voor verschillende lengtematen geschikt is.

kevlar dames jeans

Leren motorbroeken

Voor nog meer bescherming is een lerenbroek de juiste keuze. Leren motorbroeken bieden de beste bescherming en zijn dus uitermate geschikt voor hogere snelheden. Daarbij beschermen ze ook beter tegen de wind. De meeste vrouwen willen graag een aansluitende pasvorm. Dit is zeker mogelijk bij leren broeken, wel moet hierbij rekening worden gehouden met het uitrekken van leer. Een nieuwe lerenbroek hoort dan ook eigenlijk een beetje te strak te zitten bij aankoop. Een populair voorbeeld van een leren motorbroek voor vrouwen is de Alpinestars Vika. Deze broek is gemaakt van soepel leer en heeft een zeer goede pasvorm. Hierdoor is het niet alleen super veilig maar ook nog een stijlvolle look.

Wat te doen bij afwijkende maten

Lengtematen

Het grootste probleem bij het uitzoeken van een goede broek komt voor bij vrouwen met een afwijkende maat, bijvoorbeeld omdat je langer bent dan gemiddeld of juist korter of omdat je een maatje meer hebt. Steeds meer merken spelen hier op in door aangepaste lengte maten te leveren. De Rev’it Gear 2 Ladies wordt bijvoorbeeld ook geleverd als extra lang model. Dit is niet alleen een optie voor textielen broeken maar ook bij leren broeken en motorjeans. De Rev’it Ignition 3 Ladies is beschikbaar als verlengd en verkort model. In sommige gevallen is het mogelijk de broek zelf aan te laten passen. De mottowear Stella jeans hebben om deze reden verstelbare knieprotecties waardoor je de broek kunt laten innemen zonder dat je knieprotectie op de verkeerde plek eindigt.

Grotere maten

Voor vrouwen met een voller figuur komen er ook steedse meer opties op de markt. Neem bijvoorbeeld de Rusty Stitches Ella Motorjeans. Deze jegging is ook beschikbaar in een grotere variant, ‘Super Ella’, en is gemaakt van een fijn stretch materiaal waardoor het draagcomfort hoog is. Ook andere motorleggings zijn een fijne oplossing als je een maatje meer hebt of simpelweg de juiste pasvorm niet kunt vinden. De Bowtex Kevlar legging biedt bescherming en is gemakkelijk onder je normale broek te dragen.

Heb je moeite met het vinden van de juiste pasvorm neem dan gerust contact op met ons of kom een keer langs in één van onze winkels. Daar kunnen we gepersonaliseerd advies geven zodat je zeker weten met de juiste keuze de deur uit gaat.motorbroeken voor dames

Weersomstandigheden

In Nederland hebben we meer dagen met regen dan zonder regen. Het is daarom belangrijk om voorbereid te zijn op een buitje. Hiervoor heb je meerdere opties.

Waterdichte motorbroeken

Veel motorbroeken zijn van zichzelf al waterdicht. Bij textiel en leren broeken is dit voor veel mensen bekend. Maar ook enkele jeans zijn waterdicht. Waar je op moet letten bij het aanschaffen van waterdichte broeken is de ventilatie. Rijd je veel in de zomer dan is niet alleen de waterdichtheid belangrijk maar ook hoe ademend het materiaal is. Sommige broeken, zoals bijvoorbeeld de Betty High Waist van John Doe hebben daarom Coolmax toegevoegd waardoor je ook in hogere temperaturen koel en droog blijft.

Gore-tex

Wanneer je dagelijks op de motor zit is het belangrijk dat je goed beschermd bent zonder comfort te verliezen. Voor deze motorrijders is Gore-Tex de beste oplossing. Dit materiaal is extreem kou bestendig, ademend en waterdicht. De Rev’it Neptune GTX Ladies Motorbroek is een mooi voorbeeld hiervan. Deze broek heeft 3 membranen, waarvan één waterdicht Gore-Tex membraan. Hierdoor kun je de broek eenvoudig aanpassen aan de benodigde waterdichtheid en isolatie. De broek is tevens beschikbaar in een verkorte of een verlengde variant.

Regenbroek

Een goedkopere oplossing dan Gore-Tex is het aanschaffen van een regenbroek. Deze zijn eenvoudig mee te nemen en kun je over je normale motorbroek aantrekken om jezelf tegen een onverwachte bui te beschermen. Een speciale motor regenbroek is steviger dan eentje die je in het dagelijks leven zou gebruiken. De regenbroek moet namelijk flink wat wind kunnen weerstaan zonder te beschadigen. Een mooi voorbeeld is deze populair Rev’it Acid H20 regenbroek.waterdichte motorbroeken dames

Andere vragen of opmerkingen

Heb je nog vragen over welke broek het beste bij jouw situatie past neem dan contact met ons op of kom langs voor persoonlijk advies in één van onze winkels. Heb je nog andere tips voor het uitzoeken van de fijnste motorbroek laat het ons en andere vrouwelijke motorrijders dan weten in de comments.