fbpx

De pijn aan ons motorhart is groot. De elektrische motor is steeds meer in opkomst. Je zou het niet denken, maar toch heeft de elektrische motor ook een aantal voordelen. In deze blog geef ik je die voordelen van een elektrische motor en misschien (wie weet) vind je het toch aantrekkelijk om het een kans te geven. Dus hear me out!

Het verbruik van een elektrische motor

Laten we het gelijk maar hebben over het verbruik. Het verbruik van fossiele brandstoffen is natuurlijk helemaal niets. Ook groeit de actieradius van de elektrische motor ook. Er zijn al motoren die een actieradius van 400 km kunnen behalen. Naar mijn mening is dat indrukwekkend, want met mijn motor haal ik dat totaal niet (iets met zware rechterhand?). Een klein nadeeltje is het opladen dan weer. Dat duurt natuurlijk iets langer dan dat je je motor volgooit met benzine en door gaat met knallen. Toch zijn er elektrische motoren die met een goeie 30 minuten opgeladen en klaar zijn om de wegen opnieuw aan te vallen. Meer lezen over specifieke laadtijden per motor? Lees dan dit artikel.

Een elektrische motor kost een klein beetje meer tijd om op te laden, maar minder geld!

Het leuke vermogen van een elektrische motor

Deze is voor alle stoplicht sprinters onder ons. Wil jij menig Golf GTI bestuurder (Of eigenlijk elke autorijder die het aandurft) het schaamrood op de wangen zetten? Dan is een elektrische motorfiets echt iets voor jou. Door de elektrische aandrijving op de motor krijg je instant vermogen. Én al het vermogen. Je leest het goed, vanaf moment 1 100%. Dat betekent dat een elektrische motor toch gauw van 0-100 sprint in iets over de 3 seconden. Vet toch? Klein weetje, sommige elektrische motoren hebben zelfs een achteruit versnelling. Het is een handige optie, aangezien sommige elektrische motoren aan de zware kant kunnen zijn.

Hoe veilig is een elektrische motor?

Wij als motorrijders zijn constant bezig met het scannen van wat er om ons heen gebeurt. Doordat een elektrische motor geen geluid meer maakt, heb jij meer kans om omgevingsgeluid op te vangen en dus op tijd te anticiperen op een eventuele gevaarlijke situatie. Dat maakt het een voordeel op het aspect veiligheid. Aan de andere kant is het een nadeel dat een elektrische motorfiets geen geluid maakt, omdat de medeweggebruikers je niet aan horen komen. Daar wint een benzinemotor dus weer een aantal puntjes in zijn voordeel. Be Safe!

Genieten van de rust met een elektrische motor

Doordat een elektrische motor geen geluid maakt, geeft het je ook de kans om juist wat meer van je omgeving te genieten. Ben je bijvoorbeeld lekker op pad op de Veluwe, dan kan je toch is genieten van alle flora en fauna die je daar tegenkomt. Lekker toch? Let wel, ik zeg niet dat je lekker moet dromen tijdens je rit. Dan wordt het vorige puntje namelijk niet heel relevant meer ;-).

Genieten van je omgeving op een elektrische motor

Het financiële plaatje rondom een elektrische motor

Dan het financiële plaatje. De benzineprijzen gaan door het plafond heen en ook dat doet ons (En vooral mij als arm studentje) pijn in de portemonnee. Met onze tips om te besparen op benzineprijzen voor de motor, vertel ik je meer hierover.
Goed, elektrisch motorrijden wat kost dat nu? Als je een elektrische motor wil opladen aan een openbare laadpaal kost je dat tussen de €0,20 en €0,60 per kWh. Als ik dan een accupakket van ongeveer 15 kWh neem, ben je dus tussen €3,- en €9,- kwijt aan een volle accu. Het verschil in de prijzen zit hem in de verschillende aanbieders van laadpassen. Kan je niet tegen tanken in mijn optiek. Daarnaast is een elektrische motor vrij van MRB. MRB? Wegenbelasting is het beter bekende begrip. Is een klein financieel voordeel, want voor een ‘normale’ motor is de belasting ook niet per se torenhoog.

Nog meer voordelen?

Hebben jullie nou nog een voordeel die ik nog niet beschreven heb? Wij lezen graag of jullie iets toe te voegen hebben. Laat deze dus vooral achter in de reacties.

Trek in nog een blog?

Zit je er lekker in en heb je zin in nog een blog? Dan heb ik hier een aantal persoonlijke aanraders: de blog van Mark over 8 dingen die je nog niet wist voor je ging motorrijden, de blog van Paul over de kosten van een motorrijbewijs en de blog van Davey over de top 10 waterdichte motorbroeken.

 

8 dingen die je nog niet wist voordat je ging motorrijden

Wat kost een motorrijbewijs?

Top 10 waterdichte motorbroeken

 

Justin de Groot


Justin is de jongste MKC Moto aanwinst. Hij is vaak met zijn Kawasaki Z800E te vinden op de 'twisties' van de Hoge Veluwe. Oh, tussendoor werkt hij ook nog mee binnen ons marketingteam.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.