Toegegeven heeft AGV een van de meest begeerlijke racehelmen in handen. Eén van de weinige full-carbon exemplaren en met de eerdere Pista GP RR Futuro en de nu uitgebrachte Anno 75 de enige in Forged Carbon. Deze laatste is uitgebracht ter ere van het 75-jarig jubileum. Een periode vol hoogtepunten, geschiedenis die is geschreven en een staat van dienst, als het om legendarische coureurs gaat, waar je ‘u’ tegen zegt.

Pista GP RR Anno 75 als limited edition

Alsof een Pista GP RR nog niet bijzonder genoeg is, is de Anno 75 extra dik uitgevoerd. Je krijgt namelijk een extra opvallend rainbow spiegelvizier bij het transparante vizier. Als de vertaling van de kleurrijke historie dag eveneens is toegepast op de metalen luchtinlaten aan de voor- en achterzijde van deze racehelm. Toch zal voor de kenners de helmschaal als eerste in het oog springen. Full-carbon dus, maar niet zomaar. Het traditionele carbon is verruild voor Forged Carbon. Naast een hogere stijfheid geeft het deze exoot ook nog een erg bijzonder voorkomen.

De Pista GP RR is een racehelm pur sang. Zoals hij in de MotoGP wordt gedragen komt hij ook uit de doos. Een GP hydratatie kit is bijvoorbeeld meegeleverd. Net als een tear-off kit voor op een van de voorbereide vizieren. Bovendien hebben de ontwerpers in Vicenza extra aandacht besteed aan de PRO Spoiler van deze gelimiteerde oplage, die geheel in lijn op 1947 stuks is vastgesteld. In de eerste helmschaal is het gewicht slechts 1450 gram waarbij de aerodynamische eigenschappen zorgen voor een zeer stabiele helm op hoge snelheden. Verder tref je in de doos nog wat padding om de helm qua pasvorm licht aan te kunnen passen aan jouw voorkeur.

Zoals het dus een circuithelm betaamt is de AGV Pista GP RR FIM gehomologeerd. De stevige fit van de binnenvoering, Sneldrogende, hypo-alergene en vocht afdrijvende binnenvoering die zo door kan voor het interieur van – noem een willekeurige Italiaanse supercar – maken dit de meest begeerlijke racehelm van het moment. En misschien zelfs wel aller tijden. Een schitterend kunststuk voor  in de vitrine. Een helm mét verhaal op het circuit. De AGV Anno 75 is inmiddels beschikaar.

Overzicht van de Pista GP RR Anno 75

De rijke historie van 75 jaar AGV

De eerste AGV zag het levenslicht in 1947 en sindsdien is het Italiaanse merk al toegespitst op de racesport. Al snel verbond racelegende Agostini zich met het merk, misschien voor de oudere garde nog wel de bekendste AGV rijder ooit. Andere grootheden zoals Kenny Roberts en natuurlijk de onlangs gestopte Valentino Rossi alias The Doctor volgden.

Laatstgenoemde heeft veel meer heeft betekend voor het merk bij de ontwikkeling van de AGV Pista. Dit vlaggenschip is aan de hand van zijn feedback en ervaring geboetseerd. Veel meer dus dan enkel de handtekening die je op elk van zijn replica’s terugvindt.

Nog altijd is AGV toonaangevend te noemen en hoewel altijd met een sportieve insteek, bieden ze veel meer dan alleen motorhelmen in het sportieve- en racesegment. Wat te denken van de Sportmodular, de afgelopen jaar geïntroduceerde Tourmodular, de K6. Maar ook de K1 die nog altijd gezien wordt als Baby Pista, maar dan een stuk toegankelijker is.