Een tijdje geleden blikten we op deze blog vooruit naar het MotoGP seizoen van 2021. Inmiddels zijn er vier races verreden en lijkt het erop dat we wederom een heel spannend kampioenschap gaan krijgen. Wie is de volgende die de leiding neemt in het kampioenschap?

Het MotoGP seizoen 2021 is inmiddels vier races oud waarin we drie verschillende coureurs hebben zien winnen. Maar liefst vier coureurs hebben in dit nog jonge seizoen al aan de leiding gestaan in het kampioenschap.

1. Grand Prix van Qatar

Op zondag 28 maart gingen de lichten voor het eerst dit jaar uit op het Losail International Circuit in Qatar. Het was Maverick Viñales die deze seizoensopener wist te winnen dankzij een zeer indrukwekkende slotfase. In de beginfase van de race viel de Spanjaard namelijk terug naar de zesde plaats maar uiteindelijk won hij de race met een seconde verschil richting Johann Zarco op de tweede plaats en Pecco Bagnaia op de derde plaats.

Maverick Viñales | foto© Yamaha Racing

2. Grand Prix van Doha

Op de normale kalender zouden races in Thailand, de Verenigde Staten en Argentinië volgen maar vanwege het coronavirus bleek dat dit jaar niet mogelijk te zijn. Daardoor bleef de hele MotoGP paddock in Qatar om nog een raceweekend af te werken op het Losail International Circuit. Ditmaal was het de pas 21-jarige Fabio Quartararó die op overtuigende wijze won en zo alweer zijn vierde Grand Prix zege behaalde. Zijn race leek wel een beetje op die Viñales, alleen viel hij zelfs terug naar de negende plaats in de beginfase van de race waarna hij alsnog als winnaar over de streep kwam. Johann Zarco, landgenoot van Quartararó, werd net als een week eerder tweede waardoor hij zich de nieuwe leider in het kampioenschap mocht noemen.

Fabio Quartararó | foto© Yamaha Racing

3. Grand Prix van Portugal

Na deze twee weekenden in Qatar was het tijd om weer terug te keren naar Europese bodem. Op 18 april stond de derde race van het seizoen op het programma, plaats van handelen was het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal. Fabio Quartararó was het hele weekend feilloos en wist de race op dominante wijze vanaf pole position te winnen. Dankzij deze tweede overwinning op rij nam de jonge Fransman de leiding in het kampioenschap over.

4. Grand Prix van Spanje

Twee weken later kwam de MotoGP paddock aan op een circuit waar men veel meer ervaring heeft: het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Dit circuit staat als één van de langste op de kalender en is voor iedereen bekend. Het leek weer een dominant weekend te worden voor Fabio Quartararó nadat hij op zaterdag pole position pakte en ook voor de race de beste papieren in handen had. In de race ging hij aan de leiding en had al een dusdanige voorsprong opgebouwd toen het misging. De Yamaha coureur had opeens veel last van opgepompte onderarmen.

Dit is een fenomeen dat vaker voorkomt bij motorcoureurs: de spieren worden te groot voor de ‘fascia’ (zak die om de spier heen zit) waardoor zenuwen bekneld raken en het gevoel in de onderarm verdwijnt. Quartararó had geen gevoel meer in voornamelijk zijn rechterhand, uiteraard de belangrijkste hand aangezien hier de gas- en remhendel mee bediend worden. Terwijl hij terugviel naar uiteindelijk de dertiende plaats nam Jack Miller hier optimaal gebruik van. De Australiër reed een sterke race en wist de overgebleven concurrentie van zich af te houden. Hij behaalde zijn eerste zege op de Ducati en de tweede MotoGP overwinning van zijn carrière. Zijn eerste MotoGP winst werd in 2016 behaald op het TT Circuit Assen.

Jack Miller | foto© Ducati Corse

Komend weekend: Grand Prix van Frankrijk

Door zeer constant te finishen (3-6-2-2) is Ducati coureur Pecco Bagnaia nu de vierde coureur die aan de leiding gaat in het kampioenschap. Komend weekend wordt er geracet in Le Mans, het legendarische circuit in Frankrijk dat voornamelijk bekend is van de 24-uurs races voor zowel auto’s als motoren. Toch komt het MotoGP kampioenschap hier al tientallen jaren en is het één van de klassieke circuits op de kalender. Leuk feitje, op 19 mei openen we ons eerste Franse filiaal in Lille.

Ondanks dat toeschouwers nog niet welkom zijn zullen de Franse supporters hopen op succes van Fabio Quartararó of Johann Zarco. Quartararó heeft na het probleem met zijn armen een operatie ondergaan en hoopt dit weekend weer fit aan de start te verschijnen. Echter lijkt het erop dat de weersomstandigheden flink roet in het eten zullen gooien want er wordt veel regen voorspeld.

Eén ding is zeker: dit MotoGP seizoen wordt heel spannend. Wij gaan zondagmiddag om 14:00 hoe dan ook kijken, jij ook?