fbpx

De aanschaf van een andere of nieuwe motor is altijd een leuk en spannend moment. Het eerste wat je jezelf kan afvragen is welk type motorrijder ben ik, hoe intensief zal ik de motor gaan gebruiken en wil ik een tweedehandse of nieuwe motorfiets aanschaffen. Uiteraard is budget een leidend element die meestal wordt bepaald nadat je in kaart hebt wat het ongeveer gaat worden. Als je dit eenmaal duidelijk hebt voor jezelf kan je doeltreffender zoeken en is de keuze makkelijker te maken.
Oja, een niet te vergeten onderdeel is een geldig motorrijbewijs, als je een motor wilt gaan kopen is dit misschien wel het eerste waar je aan kan denken.

Type motoren en type motorrijders

Motoren kunnen we onder de volgende groepen categoriseren:

welke-motor-past-bij-mij

Rijgedrag, comfort, zithouding en vermogen lopen binnen deze groepen zeer uiteen. Wanneer je net het rijbewijs hebt gehaald is het handig om goed te kijken welke van deze motoren het beste aansluit bij jouw persoonlijke wensen.  Om hier achter te komen kan je meerdere dingen doen.
• Fora en motorreviews op het internet bieden veel informatie over de algemene rijeigenschappen van een motorfiets.
• Ervaringen van andere motorrijders en rijinstructeurs kunnen je goed adviseren wat hun bevindingen zijn van de motoren die zij hebben gereden.
• Diverse motordealers organiseren wel eens speciale dagen waar je op nieuwe modellen kan proefrijden.
• Grote motordealers met een breed assortiment bieden de mogelijkheid om op en motor te proefrijden. Zodra je je selectie beperkt hebt kan hier een proefritje worden gemaakt.

Wanneer je erachter bent welk type motor het beste bij je past kan je verder gaan kijken welk merk en model je het mooist vind. In deze zoektocht is een belangrijke vraag;

Wil ik een nieuwe motor of een tweedehands motor?

Voordelen van een nieuwe motor +
– Lange garantietermijn
– Zorgeloos wegrijden
– Nieuwste en daarmee veiligste technologieën

Nadelen van een nieuwe motor
– Duur
– Meer spanning om de motor netjes te houden

Voordelen van een tweedehands motor +
– Goedkoper
– Brede prijsklasse
– Uitgebreide keuze

Nadelen van een tweedehands motor
– Beperkte of geen garantie
– Kans op mankement
– verouderde technologieënwelke-type-motor-moet-ik-kiezen

Zodra je de plus en minpunten tegen elkaar hebt afgewogen en het beschikbare budget duidelijk is kan je gaan kijken naar de volgende overweging.
Het vermogen en het aantal cilinders is iets heel persoonlijks. Zo rijdt een 1000cc 2 cilinder totaal anders dan een 600cc 4 cilinder.

Het aantal wielen en de werking van de motorfiets blijft natuurlijk hetzelfde maar de reactie van het gas zorgt voor een hele andere beleving. Probeer daarom tijdens het proefrijden minimaal een 2 en een 4 cilinder motor te testen. Het aantal cc’s en het vermogen zal met name afhankelijk zijn van de rijervaring die je hebt. Uiteraard kan je voor een 1000cc supersport met 180pk kiezen als eerste motor maar de is vraag of dit heel wel verstandig is. Een fout is namelijk snel gemaakt met zoveel vermogen.

Naast ervaring en voorkeur is het gebruik ook erg belangrijk bij het kiezen van het aantal cilinders en cc’s. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je veel op de snelweg zal zitten voor lange stukken dan is een 1 cilinder 600cc motorblok niet het beste geschikt. Deze type motorblokken zijn meer ontwikkeld voor stedelijk en provinciaal gebruik aangezien de topsnelheid veel lager ligt en je boven de 120 km h weinig vermogen overhoud om in te halen.

verschillen-2-en-4-cilinder

In dit artikel worden de verschillen tussen motorblokken uitgelegd. lees verder waar je om moet letten bij het kopen van een tweedehands motor en hier voor het kopen van een nieuwe motor.

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.